Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Sungha Jung



Αναζητώντας soundtrack για το Xθες… φυλλομέτρησα ευσυνείδητα τα άπαντα του Astor Piazzolla κι έπεσα τυχαία πάνω στην εκδοχή του Libertango που ακούτε - αν φυσικά δεν έχετε κλείσει το ραδιοφωνάκι της πορτοκαλί στήλης δεξιά ή τα ηχεία σας.

Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της σύνθεσης του 1974 τοποθετήθηκε βιαστικά στο μυστικό κελάρι με τους πειρατικούς θησαυρούς, αλλά ανέτρεξα σε αυτήν αρκετές φορές- ομολογουμένως αφηρημένα- τόσες, που τελικά δικαίως μπορεί να αναγορευτεί ως το προσωπικό soundtrack τρέχοντος Μαΐου. Το μαγικό μουσικό χαλί των ημερών με προέτρεπε υπογείως αλλά επίμονα στην αναζήτηση θέματος που, αυτή τη φορά αντίστροφα από ότι συνήθως, θα έντυνε τη μουσική.

Λέξεις- όπως αναμονή, ανεκπλήρωτο, αλλεπάλληλο- εμφανιζόταν επίμονα αλλά όχι ένα θέμα αυτούσιο να το βάλεις κάτω, να κάνεις τη έρευνά σου ως ευσυνείδητος blogger, να το παλέψεις, να το γράψεις, να το ξαναγράψεις για να σου βγει τελικά η ανάρτηση. Σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, οι λέξεις - βαρύγδουπες και φθαρμένες από αλόγιστη χρήση- δεν αρκούσαν. Ίσως όμως αν βρισκόταν ο καταλύτης, το νήμα που θα τις μετουσίωνε σε μια και μοναδική οργανική ένωση…Τίποτα. Όχι μίτος, ούτε μια μικρή κλωστή δεν εμφανιζόταν στον ορίζοντα. Απόλυτη δυστοκία.

Ώσπου στη νιοστή ακρόαση έπεσε επιτέλους το βλέμμα- κάτι που όφειλε να είχε κάνει εξ αρχής- στο όνομα του κιθαρίστα: Sungha Jung. Οι μηχανές αναζήτησης πήραν φωτιά και το αποτέλεσμα ήρε ως από μηχανής θεός το αδιέξοδο στο οποίο είχα περιπέσει.



Ο δωδεκάχρονος κιθαρίστας Sungha Jung από τη Νότια Κορέα φιλοδοξεί to become a professional acoustic finger-style guitarist. Το βιογραφικό του ευθέως ανάλογο της ηλικίας του αλλά αντιστρόφως ανάλογο του ρεπερτορίου με το οποίο έχει ήδη καταπιαστεί. Δεν θα σας στερήσω όμως τη χαρά της αναζήτησης παραθέτοντας περισσότερες πληροφορίες.

Μια μέρα σαν κι αυτή με την άνοιξη παρούσα και διεκδικητική, παρά τις φευγαλέες συννεφιές, που είναι ικανή να σε παρασύρει μακριά από τα πρωτοσέλιδα που υπολείπονται των εξελίξεων , λόγω του νυχτερινού αιφνιδιασμού στην εκπνοή της εργάσιμης εβδομάδας, δεν πιστεύω να περιμένετε μια διθυραμβική παρουσίαση του πιτσιρικά με το σοβαρό ύφος και τα φτερωτά δάχτυλα ή πολύ περισσότερο μια ανάρτηση- δοκίμιο με τίτλο 'Το ταλέντο' και υπότιτλο 'Παιδιά θαύματα και οι αρνητικές επιπτώσεις της δημοσιότητας'.

Επιλέγω – ελπίζοντας ότι θα συμφωνήσετε- την άμεση έξοδο από τη blog-o-φωλιά ως στοιχειώδη προφύλαξη από τον ιό των αφυδατώσεων που εμφανίστηκε προσφάτως στο σύμπαν των bloggers και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω την ανωτέρω ανάρτηση στον apos -για ευνόητους λόγους -ευχαριστώντας τον για τη κάρτα που προσφάτως μου απέστειλε.


Η παρτιτούρα από εδώ ενώ η φωτογραφία του Sungha
σε ασπρόμαυρη εκδοχή από εκεί .
και Bonus track ...Come(s) Together
με την παράκληση να το δείτε!


buzz it!

7 σχόλια:

apos είπε...

Εξαιρετική εκτέλεση!
Gracias για την αφιέρωση, muy amable vos.

mermyblue είπε...

κάποιος το έχει ξαναγράψει για ανάρτησή σας και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και να επαυξήσω: προσφέρεστε για πολλαπλές αναγνώσεις... όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε το κείμενο αλλά γιατί θέλω να προσδιορίσω το είδος του συγγραφικού οίστρου που κάνει τα κείμενά σας ακαταμάχητα, για μένα τουλάχιστον.

όσο για τον μικρό κιθαρίστα, είδα το βίντεο και έμεινα άφωνη με το στυλ που ερμηνεύει...
τουλάχιστον καταπληκτικό

καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου και είθε τέτοιες δυστοκίες να καταλήγουν σε τέτοιες γέννες

maximus είπε...

Πολύ καλός ο μικρός! Καλό βράδυ

Unknown είπε...

Απίθανος ο μικρός !!

Πράγματι ενδιαφέρουσα εκτέλεση !!

Το blog του Τσαλαπετεινού αντί για ραδιόφωνο σήμερα :-)

πριν αναχωρήσουμε συμμετέχοντας στην πανελλήνια ποδηλατοπορία στις 12:00 (εδώ)

ΥΓ. Αγαπητέ Τσαλαπετεινέ, ένεκα και των όμορφων τραγουδιών που ακούγονται στο blog σου, θα παρακαλούσα εν καιρό για μία ανάρτηση σχετικά με online ραδιοφωνικούς σταθμούς της αρεσκείας σου.

Margo είπε...

Πράγματι πολύ καλός και να μη ξεχνάμε ότι η κουλτούρα της χώρας του είναι πολύ μακρυά από αυτή της Αργεντινής. Όσο διεθνής γλώσσα κι αν είναι η μουσική, η παράδοση της κάθε χώρας, πολύ περισσότερο της κάθε Ηπείρου, παίζει καθοριστικό ρόλο στους καλλιτέχνες της.

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε και τον πολύ σημαντικό Astor Piazzolla που μας έχει αφήσει εξαιρετική μουσική!

Όσο για τον ιό των αφυδατώσεων μην ανησυχείς κολλάει μόνο τους γερομπλόγκερ, εσύ είσαι νιάτο ακόμη:))

Τσαλαπετεινός είπε...

apos : Χαίρομαι! Αν και της τάβλας και όχι de baile είναι πολύ καλή.
Muchas gracias!



mermyblue : Φουσκώνω από υπερηφάνεια σα τον Famous συνάδελφο Grouse στη σχετική διαφήμιση.



MAXIMUS : Πάντα σε ρυθμό tango –καλό απόγευμα.

Τσαλαπετεινός είπε...

kossak : online ραδιοφωνικοί σταθμοί - ότι μεταδίδουν οι bloggers της ευρύτερης γειτονιάς, με πρώτο και καλύτερο τον pd- fm. Ξέρετε που εκπέμπει…


Margo: Το tango φαίνεται ότι είναι μια ισχυρή ‘διάλεκτος’ που ‘καταλαβαίνουν’ καλλιτέχνες και μη, ανεξαρτήτως γεωγραφικού χώρου.
Πολύ καθησυχαστική η τελευταία σου παρατήρηση, αλλά μήπως πρέπει -καλού κακού-να κάνω κάποια εμβόλια τώρα που μπήκα στον τέταρτο μήνα;