Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ι. Το τηλεφώνημα



Μια ακόμα κουραστική εβδομάδα έφτανε στο τέλος της. Ο καθηγητής Ναζίμ Μπαϊκάλ, πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, λαμπρός επιστήμονας με σημαντικό ανασκαφικό και συγγραφικό έργο, είχε ήδη κλείσει το φως και ετοιμαζόταν να φύγει από το γραφείο του όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Αναρωτήθηκε ποιος τον αναζητούσε τέτοια ώρα, αργά το απόγευμα μιας βροχερής Παρασκευής, τέλη του περασμένου Μαρτίου. Όταν μετά από κάποιο δισταγμό σήκωσε το ακουστικό δίνοντας τέλος στο επίμονο κουδούνισμα, η απορία του μετατράπηκε σε έκπληξη.


Από την άλλη άκρη της γραμμής ακούστηκε μια γνώριμη φωνή που δεν χρειάστηκε παρά δευτερόλεπτα για να την αναγνωρίσει. Ήταν η φωνή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!Το πρώτο ξάφνιασμα διαδέχτηκε ένα δεύτερο, όταν άκουσε τον πρωθυπουργό της χώρας να του λέει ότι επιθυμούσε να συναντηθούν ει δυνατόν αμέσως, για να συζητήσουν ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο αιφνιδιασμός που υπέστη από τις αλλεπάλληλες εκπλήξεις, τον έκαναν να απαντήσει σχεδόν υπνωτισμένος καταφατικά και τότε ο πρωθυπουργός του είπε ότι ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες, ήδη περίμενε για να τον μεταφέρει στο σημείο συνάντησης.

Όπως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, έτσι κι ο καθηγητής Μπαϊκάλ ήταν εξαιρετικά υπομονετικός και νηφάλιος άνθρωπος, αλλά αυτά τα προσόντα δεν αποδείχτηκαν ικανά να αναχαιτίσουν την περιέργειά του που διαρκώς και μεγάλωνε στη διάρκεια της διαδρομής από το Πανεπιστήμιο προς το άγνωστο σημείο της συνάντησης. Το «πολύ σοβαρό θέμα» που ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μυστήριο που είχε εξάψει για τα καλά τη φαντασία του, αλλά δεν είχε στα χέρια του ούτε ένα στοιχείο που θα τον βοηθούσε να λύσει το γρίφο που τόσο αναπάντεχα προέκυψε.

Η περιέργειά του ωστόσο ικανοποιήθηκε στα πρώτα λεπτά της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μισή ώρα αργότερα σε ένα διαμέρισμα κάπου στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο Ερντογάν τον περίμενε στην είσοδο μόνος του χωρίς κανένα άντρα της προσωπικής του φρουράς, τον χαιρέτισε εγκάρδια και πριν προλάβουν καν να καθίσουν -«με την ανυπομονησία μικρού παιδιού», σκέφτηκε ο καθηγητής Μπαϊκαλ- άρχισε να του εξηγεί με τον πιο σύντομο και σαφή τρόπο τον λόγο αυτής της εσπευσμένης συνάντησής τους.

Συνεχίζεται…

Μουσική: Το βασικό θέμα της ταινίας The Pink Panther 1963 του Henry Mancini
Η φωτογραφία από εδώ

buzz it!

22 σχόλια:

vague είπε...

Χμμμ...

αγωνιώ. Για λέγε...

Margo είπε...

Ούτε ένα στοιχείο, κάτι; Μόνο η πρόσφατη επικαιρότητα μένει.. να δούμε που το πας:)

ΞΕΝΗ είπε...

Αγωνία, μεγάλη αγωνία... αντε περιμένουμε

μ είπε...

Α τώρα εξηγείται η απουσία του προχθές στα εγκαίνια...

Nomad είπε...

Μήπως εργαζεστε στο Βήμα;

anepidoti είπε...

μήπως την είδες ψυχάρης;
;)
γρήγορα η συνέχεια...

ippoliti_ippoliti είπε...

Δεν σας προλαβαίνουμε πλέον.., Το πρωί διάβασα (καθ΄ότι απεργός) την προηγούμενη ανάρτηση, είπα θα μπώ το βράδυ να σχολιάσω..και βρίσκω ..μία νέα...με πολύ μυστήριο...Αγωνιώ και γώ..
Καλό βράδυ

maximus είπε...

..το περιρρέον κλίμα με παρασύρει και διατυπώνω κι εγώ με την σειρά μου την ακόλουθη ερώτηση, "Θα είναι αληθινή η συνάντηση";

mermyblue είπε...

είναι μια ιστορία μυστηριού λοιπόν...
για να δούμε τι είπε ο μεσιέ Ερτογάν
;)

Τσαλαπετεινός είπε...

Συνοδοιπορος : Yavaş yavaş γίνεται η αγουρίδα μέλι, όπως λέει και μια παλιά ελληνοτουρκική παροιμία. Και επειδή έχουμε να κάνουμε με Ανατολή δε χωράνε βιασύνες.


Margo : Θα σου εμπιστευτώ ένα βασικό στοιχείο, αλλά σε παρακαλώ να μείνει μεταξύ μας: Ο καθηγητής Ναζίμ είναι δεύτερος εξάδελφος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης…τσιμουδιά!


ΞΕΝΗ : Εγώ να δεις τι αγωνία έχω…νομίζεις ότι ξέρω τη συνέχεια; Μόνο το τέλος υπάρχει κι αυτό είναι δανεικό και τολμώ να πω και αμαρτωλό!

Τσαλαπετεινός είπε...

Μάνος : Μη μου πεις ότι δεν πήγε στα εγκαίνια!!! Αυτό μπορεί να ανατρέψει τα πάντα…Είσαι απολύτως σίγουρος ότι δεν ήταν;


Nomad : Όχι! Αλλά ελπίζω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του παρόντος πονήματος θα αποτελέσει την καλύτερη συστατική επιστολή σε περίπτωση αναζήτησης εργασίας στην εν λόγω εφημερίδα.

anepidoti : Προσπαθώ να φωτίσω άγνωστες πτυχές της επίσημης ειδησιογραφίας, όσο γίνεται πιο εμπεριστατωμένα. Δε θα προχωρήσω ούτε Βήμα αν δεν διασταυρώσω τις πληροφορίες μου.

Τσαλαπετεινός είπε...

ippoliti_ippoliti : Μετά από μια μετεκλογική περίοδο βουκολικής χαλαρότητας στα βουνά και στα ποτάμια του βορά, έπεσα με τα μούτρα…όσο για την αγωνία σας, οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ το ίδιο νοιώθω.


MAXIMUS: Κράτα γερά MAXIMUS και μην παρασύρεσαι! Η συνάντηση όχι μόνο θα είναι αληθινή αλλά θα ανέλθει στη σφαίρα του θρύλου, θα γραφτούν τραγούδια γι αυτή, θα περάσει στις επόμενες γενιές σαν ορόσημο… ποια συνάντηση εννοείς;

Τσαλαπετεινός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τσαλαπετεινός είπε...

mermyblue : Ο Ερντογάν είπε : «Başbakan partisinin 27 Mart'ta düzenlediği mitingi sırasında kendisine suikast hazırlığında olduğu iddiasıyla gözaltına alınan kişiyle görüştüğü yönündeki haberler yalanlandı. Başbakanlık yetkilileri, böyle bir görüşmenin söz konusu olmadığını, iddiaların gerçek dışı olduğunu bildirdi.»
Το θέμα είναι τι του απάντησε ο καθηγητής!

fractal είπε...

Άντε μην αργείς τη συνέχεια, Μας κατατρώει η αγωνία. Κατασκηνώνω έξω από την πόρτα σου. Είναι βλέπεις και η μουσική!

Ανώνυμος είπε...

Καινούρια τεχνική αλά Τζάνι Ροντάρι; Θέλεις να δώσουμε εμείς το τέλος; Άσε τις πονηριές και επινόησε εσύ τη συνέχεια. Και κοίτα να είναι αντάξια της αγωνίας που μας προκάλεσες. Άκου, λέει, να μάθουμε και τούρκικα για να σε παρακολουθούμε!
Meli

theorema είπε...

Αναμένουμε τη συνέχεια με ανυπομονησία μικρού παιδιού...

maximus είπε...

Έκανα ζημιά bird...βουβάθηκα:-(
θα προσπαθήσω το βράδυ μήπως και το διορθώσω. Παναγίτσα μου, πράγματι!

b|a|s|n\i/a είπε...

ώστε δεύτερος εξάδελφος ε; χμ!

Τσαλαπετεινός είπε...

fractal : Καλά πρώτη φορά περνάς από δω και στέκεσαι στην πόρτα; Αν είναι να μείνεις απέξω, να μου το πεις να δυναμώσω τη μουσική.

Meli : Το τέλος υπάρχει, την αρχή τη διάβασες, το ενδιάμεσο είναι σαν το γεφύρι της Άρτας . Θα φροντίζω άμεσα και για υπότιτλους αν όχι στα σχόλια τουλάχιστον στο σώμα της ανάρτησης.


theorema : Δηλαδή δε μπορώ να κάνω πια πίσω; Να ζητήσω ένα συγνώμη ας πούμε και να περάσω σε άλλο θέμα;


MAXIMUS: Σου έφαγε τον ήχο ο καρχαρίας ;-)

b|a|s|n\i/a: Ξάδελφος; Ποιος ξάδελφος; Ποιανού ο ξάδελφος; Δε σε καταλαβαίνω! Μήπως άφησες κατά λάθος, εδώ σχόλιο για τη προηγούμενη ανάρτηση που ήταν το μισό σόι μαζεμένο;


Margo!!!

theorema είπε...

Νομίζω πως ό, τι και να κάνετε εμείς ευχαριστημένοι θα είμαστε. Οπότε, εκφραστείτε. Είμαστε εδώ και σας κοιτάζουμε στα μάτια :-)

Τσαλαπετεινός είπε...

theorema: Το βάρος της ευθύνης, ασήκωτο στους ώμους μου.