Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Από τα τραγούδια της χθεσινής μέρας...

...τίποτα δεν πάει χαμένο. 


Η χθεσινή, ήταν μια νύχτα γιορτής στην καρδιά της Αθήνας που ίδρωνε στους 31 βαθμούς. Ήταν μια νύχτα γιορτής, πρωτίστως για τις 595 απολυμένες καθαρίστριες που συνεχίζουν επί 10 μήνες να μας δείχνουν τον δρόμο διεκδικώντας  το αυτονόητο· για τις γυναίκες που επί 83 συνεχόμενες ημέρες κάτω από δύσκολες συνθήκες, βρίσκονται διαρκώς έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας σθεναρά την επαναπρόσληψή τους χωρίς να τις πτοούν ξυλοδαρμοί και δακρυγόνα

Ήταν όμως μια νύχτα γιορτής και ανάσας και για τους χιλιάδες που συνέρρευσαν και κατέλυσαν την πλατεία Συντάγματος -μέχρι και την αρχή της Ερμού- για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και για να παρακολουθήσουν τη συναυλία που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός “Στο κόκκινο” και η συλλογικότητα Αλληλεγγύη για Όλους με τη Χαρούλα Αλεξίου.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στην εξέδρα που είχε στηθεί ακριβώς κάτω από το συντριβάνι, ανέβηκαν οι πρωταγωνίστριες της βραδιάς φορώντας τα πλαστικά κόκκινα γάντια της δουλειάς που τους στερούν. Μίλησαν για τον αγώνα τους και ευχαρίστησαν όλους όσους στάθηκαν συμπαραστάτες τους.

Αμέσως μετά βρέθηκε μαζί τους επί σκηνής η Χάρις Αλεξίου φορώντας κι εκείνη ένα κόκκινο πλαστικό γάντι στο δεξί της χέρι που υψώθηκε μαζί με τα άλλα. Η γνωστή τραγουδίστρια άλλωστε είχε δηλώσει προχθές στην Αυγή:“Δεν υπάρχει ζωή χωρίς εργασία. Πόσο θα καταρακώνεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που μάθανε να κερδίζουν τη ζωή τους με τον κόπο τους; Είναι γυναίκες, μάνες, σύζυγοι, γιαγιάδες. Άφησαν σπίτια και οικογένειες και βγαίνουν επί τόσους μήνες στους δρόμους ακριβώς για να μπορούν να έχουν σπίτια και οικογένειες. Είναι το "ισχυρό φύλο" της σημερινής κοινωνίας - αυτό που δεν το βάζει κάτω, που δεν χαρίζει το δίκιο του. Αυτές οι γυναίκες είναι η φωνή της συνείδησής μας - το τελευταίο μας καταφύγιο. "Καθαρίζουν" αυτή τη στιγμή για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ένα κράτος, που είναι ευρωπαϊκό, τηρεί πρώτα απ' όλα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι ζήτημα κοινής λογικής η επαναπρόσληψή τους από τη στιγμή που τις δικαιώνουν και τα δικαστήρια.” 
Από την αρχή της συναυλίας: Τίποτα δεν πάει χαμένο 

"Φιλί" της ζωής στο Σύνταγμα, του Κώστα Παπαντωνίου

Το μουσικό-πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού (οι αναφορές των ΜΜΕ στην συναυλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: