Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Περί ριζών




  Στις γλάστρες, οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται μέσα στα επιβαλλόμενα πήλινα ή πλαστικά όρια. Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, καταλαμβάνουν με απόλυτα λειτουργικό τρόπο όλο τον διαθέσιμο χώρο, υιοθετώντας τελικά το σχήμα της γλάστρας που βρίσκονται φυτεμένα.

  Στο χώμα όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, εξαπλώνονται ελεύθερα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε έκταση, όσο και σε βάθος. Οι σχετικές τομές, δείχνουν ότι το ριζικό σύστημα είναι συνήθως εντυπωσιακά μεγαλύτερο από το υπέργειο τμήμα των φυτών που υποστηρίζουν.

  Στην απόλυτη ελευθερία για ανάπτυξη που τους δίνει η γη, μπορεί όμως στην πορεία τους να συναντήσουν βράχους. Ωστόσο ούτε οι βράχοι αποτελούν ουσιαστικό εμπόδιο, καθώς οι ρίζες, είτε τους παρακάμπτουν, είτε τους σπάνε προκειμένου να επεκταθούν όσο είναι απαραίτητο.

  Κι αν τα καταφέρνουν  με τους βράχους, είναι πολύ εύκολο για τις ρίζες, να σπάσουν τη γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, διεκδικώντας με αυτό τον ακραίο τρόπο τη μεταφύτευσή τους, σε μεγαλύτερη γλάστρα -που θα έχει και αυτή βέβαια περιορισμένα όρια- ή στη γη και στην απόλυτη ελευθερία. 


φωτο: Το κάτω μέρος της ρίζας νεαρού φοίνικα που μεταφυτεύτηκε σε μεγαλύτερη γλάστρα αφού έσπασε την προηγούμενη. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό!!!!!!Respect!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, δεν είναι η ελευθερία αλλά η ανάγκη που τις σπρώχνει να απλωνονται. Ένα φυτό με τις ρίζες βουτηγμενες μόνιμα σε διάλυμα από λίπασμα και νερό που τρέφει το φυτό συνεχώς, δεν αναπτύσσει σχεδόν καθόλου ριζικο σύστημα...