Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Νότης Περιγιάλης- Μια βόλτα στο φεγγάρι





"Πολυσχιδής και πολυτάλαντος ήταν ο Νότης Περγιάλης, ο ηθοποιός, ο συγγραφέας, o σκηνοθέτης και o στιχουργός που έφυγε χθες πλήρης ημερών. Τα κορυφαία έργα του, όμως, είναι οι στίχοι των τραγουδιών «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, και «Ο λεβέντης», «Τι να την κάνω τη χαρά», «Το μπλόκο της Καισαριανής», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Γεννημένος στις 16 Αυγούστου του 1920 στα Ανώγεια της Λακωνίας, ο Νότης Περγιάλης σπούδασε στο Θεατρικό Σπουδαστήριο του Βασίλη Ρώτα και από το 1948 άρχισε να εργάζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο ως ηθοποιός αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Το πρώτο του έργο «Ο πόνος γεννάει θεούς» βραβεύτηκε στον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό του 1948. Ακολούθησαν τα «Νυφιάτικο τραγούδι», «Το κορίτσι με το κορδελάκι», «Το χρυσό χάπι» και «Αντιγόνη της Κατοχής» (Λαϊκό θέατρο Μάνου Κατράκη 1954, 1958 και 1960, αντίστοιχα), «Η γειτονιά του Τσέχωφ» (1976) (Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή - Δεκέμβριος 1976 - Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος), «Μαγική πόλη» (1963) (μουσική επιθεώρηση σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη), «Ανοιξε την πόρτα» (1986) (Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή, Σκηνοθεσία: Νίκος Περέλης) και του ραδιοφωνικού έργου του «Το άλογο του Θανάση» (ηχογράφηση του 1954 και σκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου όπου συμμετέχει και ως ηθοποιός).

Σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Σταύρου, ο Νότης Περγιάλης διασκεύασε για το θέατρο και την τηλεόραση το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Στην τηλεοπτική του μεταφορά, που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο ίδιος συμμετείχε και ως αφηγητής.

Δεκάδες ήταν οι συμμετοχές του στον ελληνικό κινηματογράφο: «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Το ταξίδι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Τα κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, στις ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου, «Οι βάσεις και η Βασούλα», «Τρελός και πάσης Ελλάδος» και πολλές ακόμα.

Εχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου, το Βραβείο των Κριτικών των Εφημερίδων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Αν και είχε ελάχιστες θεατρικές εμφανίσεις, η αφοσίωσή του στο θέατρο τον παρακίνησε να δημιουργήσει ένα υπαίθριο θέατρο στους Αγίους Θεοδώρους Αττικής (σε τύπο αρχαίου θεάτρου) και παράλληλα συγκρότησε έναν ερασιτεχνικό θίασο με κατοίκους της περιοχής, δίνοντας παραστάσεις σε κινηματοθέατρο των Αγίων Θεοδώρων, όπου και θα ταφεί σήμερα στις 4 το απόγευμα. "





Εδώ οι στίχοι των τραγουδιών του
Κι εδώ η συνεργασία του Νότη Περγιάλη με τον συνθέτη Άκη Λυμούρη

13 σχόλια:

anepidoti είπε...

η φωνή του πολύ γνώριμη και η αναφορά σου πολύ γνώριμη, αναφορά τσαλπετεινού.
:)

Ανώνυμος είπε...

Αντιο σε ένα μεγάλο καλλιτέχνη...

ELvA είπε...

Καλησπερα Τσαλ

Απο τους πιο σεμνους καλλιτέχνες που δεν εδινε ποτε συνεντεύξεις και ουτε εμφανιζοταν στα καναλια. Αφηνε τις ταινιες του να μιλησουν στον κοσμο και ισως γι αυτο τον λογο δεν ειναι τοσο γνωστος στους νεωτερους...
Μακαρι να υπηρχαν περισσοτεροι εργατες της Τεχνης οπως αυτος...

Καλο βραδυ απ τον Βορρα

b|a|s|n\i/a είπε...

θα κάνει βόλτες πολλές. σε φεγγάρια περισσότερα. καλό του ταξίδι.

Σελιτσάνος είπε...

Ήταν τόσο χαμηλών τόνων,που θυμάμαι ότι όταν ήμουν πιτσιρικάς,αρνιόμουν να πιστέψω ότι αυτός ο συμπαθητικός γεράκος με την μειλίχια εκφορά λόγου ήταν ο ίδιος με τον συγγραφέα,στιχουργό.Δε μου γέμιζε το μάτι.
Ώρα του καλή.

ippoliti_ippoliti είπε...

Εξαιρετικό αφιέρωμα.Καλό του ταξίδι.
Καλό σου βράδυ -κι είναι τόσο γλυκιά η βραδιά αυτή
ΥΓ Δεν πρόλαβα ν'αφήσω σχόλιο στις προηγούμενες αναρτήσεις σου, τις οποίες διάβασα.

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος που ήταν κριμένος από τις σαβούρες των δήθεν.
Εξαιρετικά τον παρουσίασες!
Δεν το ήξερα. Φαίνεται ότι μόνο η βλακεία είναι στην επικαιρότητα ή και εγώ το ίδιο βλαξ.
Να είσαι καλά.

k είπε...

δεν τα ήξερα όλα αυτά. πάντα διαφωτιστικός. καλησπέρα! πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι;

συκοφάγος είπε...

Καλώς μνημονεύεις, τσαλαπετεινέ μου, και ευσύνοπτο το άρθρο του Ε.
Τόσο διακριτική η ζωή ορισμένων δημιουργών, όσο έντονη η παρουσία τους σε ανυποψιαστες στιγμές μας. Διακριτικά έφυγε για τη βόλτα του στο φεγγαρόφωτο.

"Το Χωμα Βαφτηκε Κόκκινο" δεν μου άρεσε σαν ταινία ποτέ, μα παντα καθόμουν και έβλεπα τον Μαρίνο Αντύπα του Περγιάλη [κι όχι για λογους καταγωγής].

Καλο του ταξιδι.

Margo είπε...

Δεν θα το μάθαινα αν δεν το αναδημοσίευες. Μας έχει αφήσει σημαντικές δουλειές. Καλό του ταξίδι..
Καλησπέρα!

υ.γ. κοίταξε ξανά το τελευταίο link αν μπορείς να το διορθώσεις, θα ήθελα να το δω.. ευχαριστώ:)

μ είπε...

Ούτε γω το'ξερα ότι μας άφησε.
Καλό του ταξίδι.

Διώξε τη λύπη παλικάρι...

xomeritis είπε...

Δεν είχα ιδέα ότι ήταν τόσο πολυτάλαντος. Μου έχει μείνει στη μνήμη το πράο του πρόσωπο...

Τσαλαπετεινός είπε...

anepidoti ,
Merlin ,
Elva ,
b|a|s|n\i/a ,
Σελιτσάνος ,
ippoliti_ippoliti ,
Δυο με γυρο
kayadesigner ,
sikofagos ,
Margo ,
Μανος ,
Thomas Xomeritis,


σας ευχαριστώ που περάσατε. Νομίζω ότι όλοι μαζί τον αποχαιρετήσαμε όπως άξιζε σε ένα σεμνό και πολυτάλαντο δημιουργό . Με λίγα λόγια και το πιο όμορφο τραγούδι του.