Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Al la fontana di Syntagma




Χθες το μεσημέρι, η θερμοκρασία στο Σύνταγμα ήταν περίπου τριάντα επτά βαθμοί. Ο σταθμός του μετρό ήταν κλειστός λόγω της δίωρης στάσης εργασίας των ηλεκτροδηγών. Στα σκαλοπάτια της εισόδου, μερικοί επιβάτες περίμεναν στη σκιά την επαναλειτουργία του. Λίγο αργότερα θα περνούσε από το Σύνταγμα η πορεία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για να καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών. Αρκετοί τουρίστες -στην πλειονότητά τους Ισπανοί- καταλάμβαναν τα τραπέζια των δύο καφέ της πλατείας.


Στις δώδεκα και μισή ακριβώς, ένας πιτσιρικάς έβγαλε τα ρούχα του και μπήκε στο συντριβάνι. Έκανε τις απλωτές και τα μακροβούτια του γύρω -γύρω τρομάζοντας τα περιστέρια που κάθε τόσο έκαναν απόπειρες προσγείωσης για πιουν νερό. Ύστερα ο μικρός χαλάρωσε επιπλέοντας σε ύπτια στάση με κλειστά μάτια. Μετά από λίγο συνέχισε ακάθεκτος τα μακροβούτια και τις απλωτές.



Κάποιοι από τους περαστικούς προσπέρασαν το συντριβάνι χωρίς καν να τον προσέξουν. Κάποιοι άλλοι– ελάχιστοι είναι αλήθεια- που θεώρησαν ότι η γύμνια του προσέβαλε τη δημόσια αιδώ, τον κοίταξαν με επιτιμητικό βλέμμα και ενοχλημένοι προσπέρασαν βιαστικά. Οι πιο πολλοί στη θέα του μικρού που πλατσούριζε, κοντοστάθηκαν και χαμογέλασαν. 


Μια γυναίκα – μάλλον ξένη αλλά απροσδιόριστης εθνικότητας- με μικρή, πλην όμως επαγγελματική κάμερα, άρχισε να καταγράφει τη σκηνή. Εκείνος, κάθε φορά που τον πλησίαζε της πετούσε νερό, εκείνη οπισθοχωρούσε για λίγο – τότε ο μικρός  ξεκαρδιζόταν στα γέλια- κι όταν επιχειρούσε να τον πλησιάσει δεχόταν και πάλι τα πυρά του. Η γυναίκα τσέκαρε σχολαστικά το υλικό της, φάνηκε ικανοποιημένη, έκλεισε την κάμερα και κατηφόρισε προς την Ερμού.


Μετά από λίγο, ο μικρός βγήκε, μάζεψε το σορτσάκι και το μπλουζάκι του που είχε αφήσει δίπλα στο συντριβάνι και άρχισε να ντύνεται. Έπειτα πήγε σε ένα από τα παγκάκια της πλατείας, έσκυψε, πήρε από κάτω το ακορντεόν του που είχε αφήσει στη σκιά και συνέχισε τη δουλειά του. 


Στο καφέ της πλατείας -δεξιά, όπως στεκόμαστε κοιτάζοντας προς τη Βουλή- οι σερβιτόροι, όπως ακριβώς έδιωχναν τα περιστέρια που εφορμούν διαρκώς στα τραπέζια, έδιωξαν και τον μικρό όταν πλησίασε. Δυο νότες έμειναν για λίγο στον αέρα κι έσβησαν τη στιγμή που τα ρολά στην είσοδο του μετρό άρχισαν να ανεβαίνουν και κάτω, στη Φιλελλήνων έφτανε βουβή η πορεία των εργαζομένων στη τοπική αυτοδιοίκηση. 






17 σχόλια:

xtina είπε...

χα
κι εγώ πού είμαι;περνούσα ακριβώς εκείνη την ώρα από το συντριβάνι
δεν με κοίταξες όμως...
:-)

Τσαλαπετεινός είπε...

xtina:Εσύ προσπέρασες και πήγες προς τα σκαλοπάτια, εκεί που κοιμόταν ένας άσπρος σκύλος.

;-)

xtina είπε...

x

rogerios είπε...

Ωραιότατο το φωτορεπορτάζ, Τσαλαπετεινέ! Και πολύ ωραία όλα αυτά που το κείμενό σου υπονοεί!

Κατά τα λοιπά, όπως διαπιστώσαμε, η αλήθεια για τη στάση των ΗΣΑΠ που μας ταλαιπώρησε αμφοτέρους περιελάμβανε και τις δύο εκδοχές που είχαμε ακούσει. [αν και σήμερα άκουσα μια άλλη ιστορία για ΗΣΑΠ κι απελπισμένους μικροκλέφτες που μ' έβαλε σε μαύρες σκέψεις. Τελικά ζούμε ταυτόχρονα σε επανάληψη και τα έργα του Ντίκενς και τους Άθλιους του Ουγκώ].

Εσύ, πάντως, keep up the good work.

γρηγόρης στ. είπε...

Ο μικρός ξέρει να ζει
κι όσοι παρατηρούνε τέτοιες σκηνές ξέρουν τι θα πει ζωή.

kovo voltes... είπε...

Τουλάχιστον ο πιτσιρίκος δροσίστηκε χωρίς να τον πετάξει κανείς άρον άρον απο εκεί μέσα. Κάτι είναι και αυτό...χαχαχα
*εξαιρετικός και πάλι, τσαλαπετεινέ μου...

xristina είπε...

χα :-)εκεί κοιμόταν ένας άσπρος σκύλος. x και σήμερα άκουσα μια άλλη ιστορία για ΗΣΑΠ Τελικά ζούμε ταυτόχρονα σε επανάληψη και τα έργα του Ντίκενς και τους Άθλιους του Ουγκώ... Ο μικρός ξέρει ότι του φαίνεται ο κώλος? Τουλάχιστον δροσίστηκε Κάτι είναι και αυτό...
Εσύ, πάντως, keep up the good work.

καλησπέρα...ορίστε...έκανα ένα σχόλιο από τα σχόλιά σας!!!
εγώ συμπλήρωσα μόνο μια μικρή σειρούλα για να μην είναι μόνη της

Σελιτσάνος είπε...

Μην τους βάζετε ιδέες.Είναι ικανοί να εντάξουν το συντριβάνι στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Τσαλαπετεινός είπε...

rogerios: Αυτή την ιστορία για ΗΣΑΠ και απελπισμένους μικροκλέφτες, δεν την ξέρω. Φαντάζομαι ότι η ύπαρξή της ενισχύει την αίσθηση ότι ζούμε σε επανάληψη έργα του Ντίκενς και τους Άθλιους του Ουγκώ, με σκηνικό την καλοκαιρινή, καυτή Αθήνα του 2012. 


Να πω από σήμερα καλό Σαββατοκύριακο; 

Τσαλαπετεινός είπε...

γρηγόρης στ.: Ο μικρός ήταν τόσο άνετος που έχω την υποψία ότι καθημερινά ρίχνει τη βουτιά του στο συντριβάνι.

Αν δεν προσέξεις μια τέτοια σκηνή...τι να πω; Πρέπει να είσαι τυφλός

Τσαλαπετεινός είπε...

kovo voltes...: Όχι απλώς δροσίστηκε ο μικρός, το απόλαυσε με το παραπάνω κάνοντας όλους όσους τον είδαν να ζηλεύουν. Μην κοιτάς που δεν το έγραψα... Και ναι, ευτυχώς δεν τον σταμάτησε κανείς.

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

melissa lli: Καλύτερα θα ήταν να είχες αποφύγει αυτή τη μικρή σειρούλα και να είχες περιοριστεί στο κόπι πέιστ.

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος: Μόλις αναφέρατε ΤΑΙΠΕΔ έγινε αλλαγή φρουράς. Τυχαίο; Μπα...
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63689856

Ανώνυμος είπε...

τσαλαπετεινε, το φωτορεπορταζ σου φοβερο, [το ζηλεψα λεμεεε].
μουργος
[αυτοι που ενοχληθηκαν περισσοτερο τους ενοχλησε η ελευθερια του μικρου παρα η γυμνια του]

Vam33 είπε...

Ωραίο ρεπορτάζ :)

Τσαλαπετεινός είπε...

laspistasteria: Αποκλείεται να ζήλεψες πιο πολύ από όσο έχω ζηλέψει εγώ για τις εικόνες σου. (Ειδικά αυτές με τα ζούδια)

Δυο τρεις βαθμοί παραπάνω να ήταν η θερμοκρασία, νομίζω ότι θα ακολουθούσαμε το παράδειγμά του. Έστω και με τα ρούχα...

Τσαλαπετεινός είπε...

Vam33: Ήταν τύχη να βρεθώ στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Με φωτογραφική μηχανή βέβαια...