Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ἇλς, ἁλὸς, ἁλὶ καὶ τρισαλὶ



"Γύρισα και κοίταξα την θάλασσα.  Μέσα από τα λαμπυρίσματα, ξεπήδησε δυο- τρεις φορές ένα κοπάδι αθερίνες τρομαγμένες από κάποιο περαστικό μεγάλο ψάρι κι ύστερα χάθηκαν. Στην επιφάνεια έμειναν για λίγο ίχνη από το πέρασμά τους ώσπου έσβησαν κι αυτά. Ύστερα  κοίταξα την παραλία, από το μώλο μέχρι τον ανατολικό κάβο. Το μάτι μου τριγύρισε στην πλαγιά, στα δύο της αλμυρίκια, στο θυμάρι και στη ρίγανη που φύτρωνε στα βράχια. Στις φραγκοσυκιές που έβαιναν πάνω από την ξερολιθιά. Φαντάστηκα εκεί χτισμένο ένα μεγαθήριο με μπετονένιες καμάρες και πορτοπαράθυρα βαμμένα με το πιο κοινό μπλε του εμπορίου, στην παραλία -την πιο όμορφη του Νησιού- αυστηρά παρατεταγμένες ομοιόμορφες ομπρέλες και ξαπλώστρες, πίσω στη μάντρα, ένα beach bar να εκπέμπει δυνατά τα μπιτάκια της μιας σαιζόν· και το μώλο, μαρίνα με κότερα δεμένα στη σειρά. Εφιάλτης."



 Έγραφα τα παραπάνω πέρυσι το καλοκαίρι. Στην  Καθημερινή διαβάζω:

1. Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση...

2. Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

3. Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Μοναδική προϋπόθεση είναι η παραχώρηση «να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού» από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

4. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων).

5. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς.

8 σχόλια:

silia είπε...

Εφιάλτης στον δρόμο με τους αιγιαλούς και τις παραλίες...

Τσαλαπετεινός είπε...

silia: Ε, όταν το χρήμα είναι "ιερό και όσιο" τί περιμένεις;

Margo είπε...

Θα το παλέψουμε Τσαλαπεεινέ μου.. κι αυτό!

kanaliotis είπε...


Ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Τσίπρα αν ο Γλέζος δεν θεωρεί φετίχ το ευρώ και ο Τσίπρας του απάντησε ότι ο Γλέζος δεν θεωρεί φετίχ καν το χρήμα.

Ο ανόητος δημοσιογράφος αντί να πιαστεί από αυτό και να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ξαναρώτησε για το ευρώ.

Τουλάχιστον ηλίθιοι!!!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Τα ξεπουλάμε όλα...

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Αυτό και αν θα το παλέψουμε!

Τσαλαπετεινός είπε...

kanaliotis: Από ένα βαθμό ηλιθιότητας και πάνω γίνεσαι επικίνδυνος.

Τσαλαπετεινός είπε...

Ρουμπάκης Γιάννης: Εκείνοι μπορεί να θέλουν να ξεπουλήσουν, εμείς όμως είμαστε εδώ για να τους σταματήσουμε.