Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Κούλουμα στην Καμπούλ.

Τα νηστίσιμα εδέσματα δελεαστικά σε παράταξη στο τραπέζι. Η λαγάνα -κομμένη πάντα με το χέρι-βυθίζεται στην ταραμοσαλάτα την γυροφέρνει άπληστα και ξαφνικά εκτοξεύομαι …στην Καμπούλ.

Όχι εξ αιτίας των χαρταετών της ταινίας The Kite Runner -που είδα πρόσφατα σε DVD δύο συνεχόμενες φορές-αλλά ενός mail που έλαβα πριν από χρόνια σα σήμερα Καθαρά Δευτέρα, από παιδικό φίλο, στρατιωτικό γιατρό που συμμετείχε στην Ελληνική Στρατιωτική Δύναμη στο Αφγανιστάν στο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.


«… Άρχισα να σου γράφω χθες βράδυ αλλά προέκυψε έκτακτο χειρουργείο στις 11. Μας φέρανε έναν Αφγανό με διάτρηση στομάχου που είχε χειρουργηθεί και παλιότερα για τραύμα την κοιλιά. Τελειώσαμε στις 2 και σήμερα – πρώτη μεταχειρουργική μέρα – είναι πολύ καλά…
Πώς περάσατε τις Αποκριές;- φαντάζομαι ξεφαντώματα και ζηλεύω αν και μεταξύ μας, δεν θα έπρεπε να παραπονιέμαι. Τις προάλλες διοργανώσαμε πάρτι στην Ελληνική σκηνή και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε χαμός από την προσέλευση ξένων από τις άλλες αποστολές. Έχουμε καλούς DJ`s, καλό ήχο και προπάντων ελληνική διάθεση οπότε μετά από μερικές υπέροχες βραδιές έχει διαδοθεί εδώ ότι οι έλληνες φτιάχνουν ατμόσφαιρα.

Σήμερα βρέχει συνέχεια από το πρωί και έχουμε σκάσει όλοι, γιατί λογαριάζαμε να πετάξουμε χαρταετό! Είπαμε να κρατήσουμε το έθιμο, αλλά ο καιρός μας τα χάλασε. Τον αετό τον αγόρασε ένας συνάδελφος που είχε πάει πριν από μέρες στην Καμπούλ. Παλιότερα, πριν την εισβολή των Σοβιετικών λένε ότι γέμιζε o ουρανός με χαρταετούς, τώρα όμως τίποτα. Είμαι 3 μήνες εδώ και δεν έχω δει κανένα.

Μπορεί να μην πετάξαμε χαρταετό αλλά την νηστεία την κρατήσαμε. Σαρακοστή και είχαμε στο τραπέζι μόνο σαλάτα και ψωμάκια αλλά μετά πέταξε κάποιος την ιδέα να καταφύγουμε στην ‘ξηρά τροφή’. Έτσι ανοίξαμε τις μερίδες 4Β και πήραμε όλα τα λαδερά που περιείχαν, ντολμαδάκια, αρακά, φασόλια και μπάμιες! Έγινε πιο πλούσιο το τραπέζι μας αλλά δε μπορείς να φανταστείς τι θα δίναμε όλοι εδώ για μια λαγάνα, ένα κομμάτι χαλβά και λίγη ταραμοσαλάτα…»

Καλή Σαρακοστή!

Σημείωση: Για όσους και όσες δεν έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, οι ατομικές μερίδες Β4 είναι μικρά χάρτινα κουτιά που περιέχουν τα απαραίτητα σε μια αποστολή του στρατού που είναι ανέφικτο το μαγείρεμα-δύο κονσέρβες, καφέ ζάχαρη τσάι, γαλέτες και μια μικρή βάση που περιέχει στερεοποιημένο οινόπνευμα για να ζεσταίνονται πάνω της οι κονσέρβες και φυσικά σπίρτα.


Επί του πιεστηρίου: από το Βήμα, Προς αύξηση η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν
και από τον ΣΚΑΪ: Πάτρα συμπλοκές με λαθροματανάστες
Εδώ το trailer της ταινίας The Kite Runner.
Η εικόνα από το  http://www.imdb.com/

Η μουσική:Ehsan Aman's New Song του Alberto Iglesias ( υποψήφιος για Όσκαρ που το κέρδισε τελικά ο Ντάριο Μαριανέλι για την "Εξιλέωση" )



buzz it!

6 σχόλια:

maximus είπε...

Έτσι, να κρατάμε τις παραδόσεις όπου κι αν βρεθούμε με ότι και αν έχουμε. Ρομαντικό επίσης. Καλή Σαρακοστή.

ΞΕΝΗ είπε...

Αγαπητέ Τσαλαπετεινέ περάστε απο το blog μας να πάρετε την πάσα σας...

Ανώνυμος είπε...

Καλά τι θυμήθηκα τώρα! Τα 4Β, ώς αξιωματικός τροφοδοσίας, ειδικά αυτά που πηγαίνανε για λήξη, τα κάναμε τρελά μεζεδέκια με ουζάκια σε παράνομες βραδιές σε μαγειρεία και κοιτώνες! Α χα χα!
Πολύ συγκινητικό το αρθράκι!

xomeritis είπε...

Πανέμορφο το mail. Νομίζω ότι τα όμορφα e-mails πρέπει να τα τυπώνουμε για ν' αποκτούν στο χαρτί την πατίνα του χρόνου και να τ' αγαπάμε περισσότερο.

γρηγόρης στ. είπε...

Καλή Σαρακοστή!

[δε θα πω κι εγώ τι μου θυμίζεις με τις Β4, αλλά όποιος τις έχει μοιραστεί με άλλους ξέρει τι θα πει να 'σαι μακρυά από το σπίτι, τι παρέα και φίλοι]

Τσαλαπετεινός είπε...

γρηγόρης στ. : Καλή Σαρακοστή Γρηγόρη κι από εδώ, από αυτή την παλιά αραχνιασμένη ανάρτηση.


Υ.Γ. Ό,τι σου θύμισα θέλω να το διαβάσω στο μπλογκ σου. ;-)