Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Adios don Eduardo


Ένα σχέδιο στον τοίχο 

Σε κάποια κρεβατοκάμαρα στον Κορινθιακό Κόλπο, μια γυναίκα παρατηρεί στο φως της φωτιάς το προφίλ του κοιμισμένου εραστή της.
Η σκιά απλώνεται στον τοίχο.
Ο εραστής που είναι ξαπλωμένος πλάι της θα φύγει. Μόλις ξημερώσει θα πάει στον πόλεμο, στον θάνατο.
Το ίδιο και η σκιά του, η πιστή συντρόφισσα, θα φύγει και θα πεθάνει μαζί του.
Είναι ακόμα νύχτα.
Η γυναίκα παίρνει ένα κάρβουνο από τη φωτιά και σχεδιάζει στον τοίχο το περίγραμμα της σκιάς του. Αυτές οι γραμμές δε θα φύγουν. Ξέρει πως δεν μπορούν να την αγκαλιάσουν, όμως θα βρίσκονται εκεί.Οι άνεμοι της θάλασσας. 

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις των παλιών ναυτικών, η θάλασσα ήταν γαλήνια, μια τεράστια λίμνη δίχως το παραμικρό κύμα, και μπορούσες να τη διασχίσεις μόνο κωπηλατώντας.

Τότε ένα κανό, χαμένο στο χρόνο, πήγε στην άλλη άκρη του κόσμου και βρήκε το νησί όπου ζούσαν οι άνεμοι. Οι ναυτικοί τους έπιασαν, τους πήραν μαζί τους και τους υποχρέωσαν να φυσούν. Οι αιχμάλωτοι άνεμοι έσπρωξαν το κανό που γλίστρησε στα νερά, κι έτσι οι ναυτικοί, που κωπηλατούσαν εδώ και αιώνες, μπόρεσαν επιτέλους να πέσουν για ύπνο.

Δεν ξύπνησαν ποτέ.
Το κανό τσακίστηκε στα βράχια.
Από τότε οι άνεμοι αναζητούν το χαμένο νησί που ήταν κάποτε το σπίτι τους. Μάταια περιφέρονται στις εφτά θάλασσες του κόσμου οι ούριοι άνεμοι, οι μουσώνες και οι κυκλώνες. Καμιά φορά βουλιάζουν τα πλοία που συναντούν στο δρόμο τους για να εκδικηθούν την απαγωγή τους.Mare nostrum 

Είχε περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που ο πάπας της Ρώμης μοίρασε το μισό κόσμο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όταν το 1635 ο Άγγλος νομοθέτης Τζον Σελντεν δημοσίευσε το Mare clausum.

Η πραγματεία εκείνη αποδείκνυε ότι ιδιοκτήτη δεν είχε μόνο η γη αλλά και η θάλασσα, και κατά συνέπεια η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλεύς της Αγγλίας είχε το δικαίωμα να είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των εδαφών και των θαλασσών της επεκτεινόμενης αυτοκρατορίας του.

Το βρετανικό δίκαιο της ιδιοκτησίας βασιζόταν στον θεό Ποσειδώνα, στον Νώε και τα τρία παιδιά του, στη Γένεση, στο Δευτερονόμιο, στους Ψαλμούς καθώς και στις προφητείες του Ησαΐα και του Ιζεκιήλ.


Τριακόσια εβδομήντα χρόνια αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδίκησαν τα απόλυτα δικαιώματα του αστρικού χώρου και των ουρανίων σωμάτων, αλλά δεν επικαλέστηκαν πηγές παρόμοιου κύρους. 


Τα αποσπάσματα από το βιβλίο "Καθρέφτες, μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία", του Eduardo Galeano, από τις εκδόσεις Πάπυρος. O Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών στο Μοντεβιδέο. 


Εδουάρδο Γκαλεάνο: «Ο Τσε ζει...», από τον Οικοδόμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: