Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τα λαζάνια του κηπουρούΛαζάνια, είναι Ιταλικό ζυμαρικό και Ολλανδική μέθοδος φύτευσης βολβών. Η συνταγή για το δεύτερο είναι απλούστατη, θέλει όμως τεράστια υπομονή για να γευτεί κανείς το αποτέλεσμα γιατί από την εποχή της φύτευσης, μέχρι το “σερβίρισμα”, μεσολαβεί ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν μισός χρόνος. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντυπωσιακό και αξίζει κανείς να περιμένει. Άλλωστε το πρώτο που εξασκεί η κηπουρική είναι η υπομονή.
 

Από τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο, με το που πιάσουν τα πρώτα κρύα, σε πήλινες κατά προτίμηση γλάστρες, ικανής διαμέτρου και ύψους, φυτεύουμε τους ανοιξιάτικους βολβούς σε επίπεδα. Σε βάθος περίπου 20 εκατοστών μπαίνει η πρώτη σειρά με τις τουλίπες που είναι οι τελευταίες που ανθίζουν. Προσθέτουμε χώμα και στη συνέχεια τοποθετούμε τους νάρκισσους και τα ζουμπούλια. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο- χώμα/βολβοί, χώμα/βολβοί- με το μούσκαρι και  τους κρόκους. 


Τέλος, επάνω στην ελεύθερη επιφάνεια,  φυτεύουμε εποχιακά όπως σκυλάκια, πανσέδες και ρείκι, ώστε να έχουν ενδιαφέρον οι γλάστρες μας από την πρώτη στιγμή. Από τον Γενάρη, αρχίζουν να εμφανίζονται πρώτοι οι κρόκοι, ακολουθούν τα ζουμπούλια και στη συνέχεια οι νάρκισσοι με το μούσκαρι και τέλος, αυτή την εποχή, οι τουλίπες. Με  την Ολλανδική μέθοδο της επάλληλης φύτευσης ανοιξιάτικων βολβών- και την προσθήκη των φυτών επιφάνειας- πετυχαίνουμε μεγάλη περίοδο ανθοφορίας.
 


 μούσκαρι 

 Νάρκισσος


 Τουλίπα και πανσές


 Τουλίπες, σκυλάκια και μούσκαρι


 Τουλίπα

 Τουλίπα

 Τουλίπα

 Νάρκισσος

 Σκυλάκια

 Μούσκαρι, πανσέδες και στο βάθος τουλίπα
 Μαύρη τουλίπα

 Πεινασμένη μέλισσα σε χυμώδη τουλίπαΤο ποστ αφιερώνεται στην αγαπητή φίλη Roubini Marini 
που επίσης φύτεψε φέτος βολβούς με επιτυχία
 και στον Μούργο, για ευνόητους λόγους. 

8 σχόλια:

roubinakiM είπε...

θέλω την πορτοκαλί τουλίπα…ευχαριστώ…

roubinakiM είπε...

...φυτεύω πολλά χρόνια κατά μόνας, δεν είμαι τόσο επιμελής και ούτε υπομονετική άλλωστε, αλλά αφού το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό, θα το δοκιμάσω του χρόνου…:-)

Τσαλαπετεινός είπε...

roubinakiM : Κι εγώ φύτευα χρόνια -στο χώμα κυρίως- κατα μόνας. Πενιχρά τα αποτελέσματα. Απογοητευτικά. Σε γλάστρες, όπου έβαζα ζουμπούλια κυρίως, ήταν κάπως καλύτερα. Αυτό που με στεναχωρούσε ήταν η μικρή διάρκεια του άνθους.

Με αυτόν τον τρόπο, εκεί που πας να στεναχωρηθείς για τους κρόκους, ξεμυτάνε τα ζουμπούλια, οι νάρικισσοι και σε παρηγορούν. Άσε που θα είναι έτοιμα και για του χρόνου. Μεγάλη ανακάλυψη τα λαζάνια!

υ.γ. Ωραίες οι πορτοκαλιές ε;

roubinakiM είπε...

ναι έκτακτο το αποτέλεσμα, θα το δοκιμάσω του χρόνου...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ από λαζάνια, μόνο σε ζυμαρικό!
Κάτι κακτάκια έχω κι αυτά ζουν από θαύμα!
Όμως θαύμασα όλα τα άνθη σας και ιδιαιτέρως τη γλάστρα με τις τουλίπες!
Καλημέρα σας!

Τσαλαπετεινός είπε...

Ελζεβίρ : Εγώ από ζυμαρικά, μόνο σπαγγέτι

Καλό απόγευμα
;-)

Theodota Nantsou είπε...

Οι φωτογραφίες είναι σκέτη αριστεία!

Τσαλαπετεινός είπε...

Theodota Nantsou : Τα λουλούδια; Πες κάτι και για τα λουλούδια!

υ.γ. οι πανσέδες και τα σκυλάκια συνεχίζουν να ανθοβολούν!