Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

IIIα. Hammam



Σαν να μην έφτανε η βροχή και η αυξημένη κίνηση της Παρασκευής, τα δύο ασθενοφόρα που κατευθυνόταν στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hacettepe προκάλεσαν οριστικό έμφραγμα στην Talatpaşa Bulvarı. Ο καθηγητής Ναζίμ Μπαϊκάλ ζήτησε από τον οδηγό να πιάσει τη δεξιά λωρίδα και κατέβηκε από το αυτοκίνητο.

Το χαμάμ του Karacabey, ήταν σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά αλλά προτιμούσε να περπατήσει μες στο αγιάζι του Μάρτη και στη βροχή, παρά να μείνει εγκλωβισμένος κι άλλο στην κίνηση της λεωφόρου. Πήγαινε τακτικά σε αυτό ιστορικό χαμάμ της Άγκυρας, που άρχισε να λειτουργεί το 1440 επί Murat II και ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του Karacabey αξιωματούχου του Σουλτάνου. Απόψε το χρειαζόταν όσο ποτέ άλλοτε να βρεθεί εκεί-έστω και για λίγο.

Στις δώδεκα το βράδυ θα απαντούσε θετικά. Το προσωπικό στοίχημα του Ρετζέπ, με ένα περίεργο τρόπο από τη μια στιγμή στην άλλη είχε γίνει και δικό του στοίχημα. Αναρωτήθηκε τι ήταν αυτό τελικά που τον έκανε να αποφασίσει να πει το ναι. Η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ότι ήθελε να ταράξει το τέλμα της τακτοποιημένης ζωή του που κινιόταν με απόλυτη ακρίβεια στο σταθερό ρυθμό των ακαδημαϊκών ετών.

«Τρία κιλά…» σκέφτηκε μόλις ξεντύθηκε και είδε το στομάχι του στο ημίφως, «πρέπει να χάσω τρία κιλά επειγόντως». Ύστερα θυμήθηκε τα γεμάτα καμπύλες σώματα των γυναικών στους πίνακες του Gérôme, του Debat-Ponsan, και κυρίως του Ingres και παρηγορήθηκε αρκετά. Του άρεσαν οι σκηνές των χαμάμ που αποτύπωσαν οι οριενταλιστές ζωγράφοι του 19ου αιώνα. Του θύμιζαν την νηπιακή του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη, όταν μπορούσε ακόμα να πηγαίνει στη γυναικεία πτέρυγα του χαμάμ με τη μητέρα του, τις αδελφές και τις θείες του. Οι μνήμες εκείνης της εποχής- εικόνες, μυρωδιές και ήχοι -παρέμεναν ζωντανές κι όλες μαζί συμπυκνώνονταν στον πίνακα του Ingres, Turkish Bath.


Ήταν πολύ ήσυχα απόψε. Δυο νεαροί καθόταν σε μια από τις κόχες που υπήρχαν περιμετρικά της αίθουσας, έριχναν πάνω τους νερό και κουβεντιάζανε χαμηλόφωνα. Ο Χασάν μόλις είχε αρχίζει να σαπουνίζει ένα ευτραφή μεσήλικα που ήταν ξαπλωμένος. Τον είδε να μπαίνει, τον χαιρέτησε με τα χέρια γεμάτα αφρούς και του έκανε νόημα ότι δε θα αργούσε να τελειώσει.

Ξάπλωσε στο ζεστό μαρμάρινο βάθρο κάτω από το θόλο με τα μικρά γυάλινα ανοίγματα στο σχήμα αστεριού. Μια νύχτα το περασμένο καλοκαίρι- Αύγουστος πρέπει να ήταν- η πανσέληνος βρέθηκε ακριβώς πάνω από αυτό το θόλο. Ξαφνικά και για λίγα μόλις λεπτά το φως του φεγγαριού εισέβαλε στο εσωτερικό σε γαλάζιες δέσμες μέσα στην αχλύ των ατμών. Απόψε τα αστέρια ήταν κατάμαυρα.

Γύρισε μπρούμυτα και προσπάθησε να αδειάσει το μυαλό του από κάθε σκέψη. Υπό κανονικές συνθήκες το κατάφερνε εύκολα. Απόψε όμως ήθελε αρκετή προσπάθεια και δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Έκλεισε τα μάτια του και συγκέντρωσε την προσοχή του στις πρώτες σταγόνες ιδρώτα που άρχισαν να κυλάνε στη ραχοκοκαλιά του κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια των σπονδύλων. Μετά από λίγο χάθηκε...

Συνεχίζεται


Εικόνα: Ο πίνακας του Gérôme, Moorish Bath, 1870


Μουσική: Kashf του Anouar Brahem από το δίσκο Thimar, 1998




buzz it!

14 σχόλια:

Theodota είπε...

Πω πω ανατολίτικο μυστήριο με ολίγον από τούρκικο εθνικισμό μυρίζομαι. Τρέλα! Μήπως ο καθηγητής βρίσκεται στα ίχνη του προπάτορα της ανθρωπότητας που θα αποδείξει στον Ρετζέπ και ειδικά στον Ντενίζ (Μπαϊκάλ) ότι τα πρώτα βήματά του ο άνθρωπος τα έκανε κάπου εκεί στα ματωμένα χώματα;;;;;

Έλα, λέγε!

vague είπε...

Μα είπα κι εγώ, τι έχει απογίνει μ' εκείνη την ιστορία;

Στο μεταξύ, επειδή είμαι εκ φύσεως ανυπόμονη, νόμιζα ότι θα διαβάσω λίγη από την ουσιαστική συνέχεια. Όμως είμαστε ακόμα στο μπάνιο.
Υποθέτω ότι μετά ο ήρωας θα πρέπει να φάει και αργότερα να πιει καφέ.
Πρέπει να χαλαρώσω μου φαίνεται.
Έχουμε καιρό ακόμα...

k είπε...

Η σταγόνα ιδρώτα έμεινε να περιμένει τη συνέχεια...

(Αύριο 38 στην Αθήνα! Χαμάμ όλη η πόλη!)

Καλησπέρα

maximus είπε...

Τι θα γίνει άραγε... στην περιγραφή μας αφήσατε:-)

Μου δώσατε ιδέα και ίσως αναρτήσω τον πίνακα ενός οριενταλιστή που μου αρέσει, αν βρω φωτογραφία του βέβαια γιατί στην Πινακοθήκη δεν πάω...

anepidoti είπε...

καλώς σας βρήκα στο χαμάμ και στις μουσικές σας!
χάθηκα και το...ρίξατε στα ανατολίτικα..
πρόβλημα με ίντερνετ πάλι από αύριο, θα περιμένω την συνέχεια, έστω και κατόπιν...εορτής...

λι8οξόος είπε...

είμαστε στο καλύτερο.
περιμένω το χαμάμ ΙΙΙβ.

Ο πίνακας του Gérôme, ποίημα!

Μαύρος Γάτος είπε...

Είστε σαδιστής κύριε πτηνέ μου. Μάς το σερβίρετε λίγο λίγο και γέμισε ο τόπος από τα σάλια μας.

Πόσα θες βρε να πεις τη συνέχεια, λέγε!!!!

Χωρίς πλάκα, εγώ τουλάχιστον θα το αγόραζα αμέσως το "βιβλίο"

Νιάου
Σ;ο)

Τσαλαπετεινός είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Αν δεν έχετε ακόμα
απαντήσεις
στα παραπάνω σχόλια
ο υπεύθυνος είναι
ο Carlos Santana!
Υπομονή…

Margo είπε...

Και εγώ επίσης.. θα αγόραζα το βιβλίο.. γι αυτό μη βιαστείς αυτές οι περιγραφές είναι απίθανες! Τώρα πια περισσότερο θέλω τη διαδρομή παρά το στόχο:)

Τσαλαπετεινός είπε...

Theodota : Απλή συνωνυμία με τον άλλο Ντενίζ. Κατά βάθος είναι μια απλή ιστορία που επιχειρεί να καταδυθεί στην άβυσσο της ανθρώπινης ύπαρξης, σε ένα συγκεκριμένο γεωπολιτικό χώρο και να καταγράψει- χωρίς όμως να επιδοθεί σε ερμηνείες-τις επιπτώσεις του πεπρωμένου στην μοναχική πορεία της ηρωίδας.

Συνοδοιπορος: Τσιμπήσανε πριν με τον Ρετζέπ- αυτή η σκηνή κόπηκε για να μην διαμαρτύρονται μερικοί ότι το παρατραβάω- οπότε τώρα το πολύ πολύ να πάει για κανένα τσάι μετά το χαμάμ.

kayadesigner : Αυτές οι σταγόνες του ιδρώτα είναι που το κάνουν επίκαιρο. Αλλά την ίδια στιγμή, μια που χρονικά εκτυλίσσεται στα τέλη του περασμένου Μάρτη, δίνει και μια ανάσα δροσιάς.

Τσαλαπετεινός είπε...

MAXIMUS: Έχε πίστη Maximus! Θα προχωρήσει η ιστορία. Άλλωστε εσύ κι ο ξάδελφος σου δεν πρέπει να διαμαρτύρεστε καθόλου. Η όποια καθυστέρηση στο ρυθμό των αναρτήσεων οφείλεται στην απαίτησή σας να σας περιλάβω στην ιστορία.


anepidoti : Λάθος μου που δεν σημείωσα ότι έχουν προηγηθεί δύο επεισόδια. Πρόκειται για Ι. Το τηλεφώνημα και το ΙΙ. Yavaş yavaş., που βρίσκονται στα ‘τεύχη’ του Ιουνίου. Ελπίζω να έχουν λυθεί τα προβλήματα με το ιντερνετ.


λι8οξόος: Το ΙΙΙ β θα έχει άλλο τίτλο. Πρέπει να προχωρήσει η ιστορία- δέχομαι αφόρητες παρασκηνιακές πιέσεις, μέχρι κι από ανθρώπους που βρίσκονται σε διακοπές. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Μαύρος Γάτος : Που να με ξεπουπουλιάσεις δε σου τη λέω. Μη σου πω ότι θα το επιμηκύνω όσο μπορώ περισσότερο. Άκου εκεί να προσπαθήσει να με χρηματίσει!

Τσαλαπετεινός : Καλό θα ήταν αντί να ρίχνεις τις ευθύνες στον Carlos, να απαντάς άμεσα στα σχόλια που αφήνουν οι αναγνώστες.

Margo: Πες τα Margo, αλλά πιο δυνατά να τα ακούσουν κι οι άλλοι που είναι ανυπόμονοι και γκρινιάζουν ότι καθυστερώ.

Ανώνυμος είπε...

θέμα, περιβάλλον,εικόνες μου φαίνονται κατάλληλα για ταινία. Μόλις το τελειώσεις με το καλό και με την άνεσή σου...βρες σκηνοθέτη και παραγωγό.Τώρα πια επιλέγω την παράταση της γλυκειάς ανατολίτικης απόλαυσης!
Meli

Τσαλαπετεινός είπε...

Meli: Για σκηνές σε χαμάμ όπως και σε λουτρά παρουσιάζονται τεχνικά προβλήματα- υδρατμοί πάνω στο φακό της κάμερας- που φοβάμαι θα δυσκολέψουν πολύ την παραγωγή.