Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Τρεις εκδοχές



Ι. Το αρμένισμα ιστιοφόρου σκάφους οφείλεται στον άνεμο, που επιδρά με την ταχύτητα του πάνω στην επιφάνεια των πανιών. Έτσι ασκείται από τον άνεμο πίεση πάνω στα πανιά που αναγκάζει τα σκάφος να κινηθεί. Η διεύθυνση δε προς την οποία θα κινηθεί το σκάφος εξαρτάται από την γωνία που σχηματίζει η κατεύθυνση του ανέμου με το διάμηκες. Κατεύθυνση του ανέμου, δεν εννοούμε την πραγματική του, αλλά τη φαινόμενη. Ονομάζουμε δε, φαινόμενη κατεύθυνση του ανέμου τη συνισταμένη της κατεύθυνσης του ανέμου και πλεύσης του σκάφους. Αν αναλύσουμε τη δύναμη του ανέμου που επιδρά πάνω στα πανιά προκύπτει ότι εκτός από την πρόωση, έχουμε και τα ανεπιθύμητα στοιχεία της έκπτωσης από την πορεία και της κλίσης του σκάφους προς την υπήνεμη πλευρά. Είναι φανερό ότι το μέγεθος της πρόωσης, της έκπτωσης και της κλίσης, εξαρτάται από την ένταση του ανέμου και τη γωνία ανέμου και διαμήκους. Όσο μεγαλώνουμε τη γωνία αυτή τόσο καλύτερη πρόωση και τόσο μικρότερη έκπτωση και κλίση έχουμε. *



ΙΙ. Παρατηρούμε σε αυτό το slide ότι ο κάθετος άξονας ο ψ-ψ` - διέρχεται από το μέσον το ιστιοφόρου που αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτής της εικόνας - βρίσκεται ακριβώς στο ένα τρίτο, πολύ κοντά δηλαδή στην χρυσή τομή. Κατά την οριζόντια διεύθυνση ο χ-χ` αποτελεί τον βασικό άξονα που βρίσκεται στο μέσον και χωρίζει την εικόνα σε δύο ίσα τμήματα. Κάτω από αυτόν υπάρχουν οι δευτερεύοντες άξονες χ1 και χ2 που ορίζουν τρεις ευδιάκριτες ζώνες λόγω της αλλαγής του χρώματος. Η αλληλοδιαδοχή τους μεγιστοποιεί την απόσταση του παρατηρητή από το κεντρικό θέμα. Μέρος της δυναμικής της εικόνας οφείλεται στον υπό 30 περίπου μοίρες λοξό άξονα που προκύπτει από την απότομη πλαγιά. Αυτός στην προέκτασή του τέμνεται με τον οριζόντιο βασικό άξονα χ-χ`, υποβάλλοντας στο θεατή την πορεία του ιστιοφόρου και την αίσθηση της ταχύτητας. Αυτοί οι άξονες σχηματίζουν ένα νοητό ορθογώνιο τραπέζιο που περικλείει τον ορεινό όγκο και σε σχέση με την υπόλοιπη εικόνα κυριαρχούν τα θερμά χρώματα ενώ οι σκιές σε αυτό το τμήμα είναι ψυχρές. Αυτό το στοιχείο του νησιού είναι το μόνο σταθερό στοιχείο, ενώ όλα τα άλλα θάλασσα κι αέρας βρίσκονται σε κίνηση. Τέλος το τρίγωνο, πάνω δεξιά του ουρανού ολοκληρώνει την παλέτα των κυανών που κυριαρχούν. Αν δεν υπάρχει καμία απορία να περάσουμε στο επόμενο slide…




ΙΙΙ. Βλέπεις τι κουκλί! Δικάταρτο καλοτάξιδο. Το κλείσαμε για ένα μήνα. Φύγαμε από Πειραιά κι οργώσαμε τις Κυκλάδες. Κάθε μέρα κι άλλο νησί και δε σου λέω για τα μεγάλα, να δεις ερημονήσια ακατοίκητα και βραχονησίδες. Αράξαμε σε όρμους που δεν υπήρχε ψυχή- μόνο αγριοκάτσικα που δεν είχαν ξαναδεί άνθρωπο, μας πλησίαζαν άφοβα και τους δίναμε καμιά φέτα καρπούζι και μας ακολουθούσαν σα να ήταν σκυλιά. Όλη μέρα γυμνοί στο νερό βουτιές κολύμπι και ψαροντούφεκο. Ντυνόμασταν μόνο όταν κρυώναμε. Παράδεισος σου λέω φίλε μου κι εμείς πρωτόπλαστοι. Τα βράδια, άμα είχαμε πιάσει κανένα μεγάλο βγαίναμε με το φουσκωτό στην παραλία, ανάβαμε φωτιά και ψήναμε. Κι ύστερα αράζαμε κάτω από τα άστρα. Πετύχαμε και πανσέληνο. Τις προηγούμενες μέρες φύσαγε σερί επτάρι οκτάρι – μόνο με το φλόκο πηγαίναμε- κι εκείνη τη νύχτα να δεις πως είχε γαληνέψει η θάλασσα με το που έσκασε μύτη το φεγγάρι. Ήταν το καλοκαίρι πριν τους Ολυμπιακούς γιατί το επόμενο χωρίσαμε με τη Τάνια, στην τελετή λήξης. Άγριος καυγάς τα μάζεψε κι έφυγε. Πήρε κι όλες τις φωτογραφίες που είχαμε βγάλει όσο ήμασταν μαζί και… καπνός. Αυτήν εδώ που βλέπεις, τυχαία τη βρήκα πέρυσι. Μ` αρέσει που είναι ασπρόμαυρη. Δεν ξέρω ποιος την έβγαλε πάντως έφτασε στα χέρια ενός φίλου που μαζεύει εικόνες από ιστιοφόρα. Αναγνώρισα το σκαρί αμέσως. Έγραφε από πίσω ημερομηνία Αύγουστος 2003 κι έτσι σιγουρεύτηκα. Την είδα προσεκτικά με μεγεθυντικό φακό: είναι αυτό που είχαμε ενοικιάσει. Κοίταξε το! Κι αυτή η κουκίδα εδώ, βλέπεις ανάμεσα στα δυο κατάρτια; Είναι η Τάνια.



*Από το βιβλίο Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής. Δημαράκη- Ντούμη, Σελ. 288


Μουσική: Island Blues των Koop από το άλμπουμ του 2006 Koop Islands





23 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

ανοίξατε κιόλας πανιά,
τα φούσκωσε ο άνεμος
πού μας αφήνετε ;

vague είπε...

Νομίζω ότι τα πήγα καλά για πρώτο μάθημα. Skippers όλων των θαλασσών, τρέμετε!

Ωραία κουκίδα η Τάνια!

b|a|s|n\i/a είπε...

ώρες ώρες σκέφτομαι πόσο τυχεροί μπορεί να είναι αυτοί που μεγαλώνουν σε νησί. οκ με κάποιες σχετικές ανέσεις. από την άλλη δεν ξέρω. ο άνθρωπος έχει την τάση να μην εκτιμά αυτά που έχει αλλά αυτά που δεν έχει. πο περισσότεροι που γνωρίζω θα θέλανε να μεγαλώνανε σε πόλη.
και το θέμα με τις φωτογραφίες με τσάκισε! ό, τι χειρότερό μου να μου διαγράφουν έτσι το πριν. έστω και με την ψευδαίσθηση μίας φωτογραφίας. σε μία ανάλογη περίπτωση έφυγα από ένα κοινό σπιτικό εφτά χρόνων παίρνοντας το παραμικρό μαζί μου. λίγα cd και φωτογραφίες. έχοντας βγάλει και αφήνοντας τις διπλές. ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχε πόρωση με φωτογραφίες.
οκ άσχετο σχόλιο! μα αυτά που ήρθαν στο μυαλό βλέποντας τις εικόνες και τις λέξεις. :) καλημέρα!!

Σελιτσάνος είπε...

Μην μου πείτε ότι όλη αυτή η περίφραση ήταν για να δηλώσετε ότι φεύγετε για ιστιοπλοΐα στο Αγαίο!

ELvA είπε...

Aν υποψιαστω οτι θα φυγεις για ιστιοπλοΐα σε νησια του Αιγαιου θα πεθανω απο ζηλεια! Καμμια θεση και για μενα εστω και σε κανενα καταρτι σαν τη Τανια; :PP

συκοφάγος είπε...

Να σε φέρω σε επαφή [αλλα από την άλλη, τι μου φταις;] με το Φλώρο που το κατέχει το άθλημα πλήρως; [αυτό το πτηνό εκπλήσσει πάντα τους πάντας εκτός των πάντα-πάντα]!

Αιγαίον, κυρίες και κυριοι! Κι όχι μια κουκκίδα στο χάρτι! Αλλά ένας κόσμος ολάκερος στον κόσμο μέσα! [επ! συκοφάγε! χαλασμένα σύκα έφαγες; Εσύ είσαι του Ιονίου! Επ! Μεταβολή! Μαρσ! Εν -δυο, εν δυο!]



Ιστίον, Κύριοι, όχι αστείον!

Υ.Γ. Την Τάνια την πήρανε τα κύματα! Στο καλό θαλασσινή...

Τσαλαπετεινός είπε...

L'Enfant de la Haute Mer : Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω από δω! Όλο στον Πάρβα στην Αμοργό εμφανίζεσαι και με είχες στο πήγαινε έλα.
Τα πανιά οφείλουν να είναι πάντα φουσκωμένα.
Κι αν ο αγέρας φυσά, εμάς δροσίζει.

Συνοδοιπορος: Το επόμενο μάθημα θα έχει ναυτικούς κόμπους, οπότε ξεκίνησε από τώρα να δοκιμάζεις την καντηλίτσα. Ρίξε και μια ματιά στο ανεμολόγιο και στη χάραξη πορείας. (όλα τα sos σου έδωσα- δεν πρέπει να έχεις παράπονο)

b|a|s|n\i/a : Συγνώμη που σε στεναχώρησα με την Τάνια που πήρε όλες τις φωτογραφίες και έφυγε. Πρέπει να επανορθώσω με μια ιστορία με καλό τέλος ή με μια πολύ αστεία.

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος : Αν είχα ανεβάσει μια φωτογραφία διαστημοπλοίου συνοδευόμενη από μονόλογο αστροναύτη θα με ρωτούσατε αν ετοιμάζομαι για το διάστημα;


Elva : Ησύχασε και μη πολυζηλεύεις!
Υπάρχει καλύτερο σημείο στο σκαρί από το μεσιανό κατάρτι. Τι λες για τη θέση της πλωριάς γοργόνας;


sikofagos: Φίλτατον του Ιονίου Πτηνό. Νομίζω ότι ο κύριος Φλώρος πρέπει να είναι απερίσπαστος αυτή την εποχή από κάθε είδους σειρήνες για ευνόητους λόγους.
Ως ελεύθερο πνεύμα δεν δέχομαι διακρίσεις σε Πέλαγα, Θάλασσες και Ωκεανούς!

Υ.Γ. Ναι γιατί τραγουδούσε συχνά στην πλώρη το παλιό αυτό τραγουδάκι που έλεγε : http://www.youtube.com/watch?v=6WkIYzamZ7A

maximus είπε...

Ψηφίζω την τρίτη εκδοχή, αυτήν με την Τάνια που τα πήρε όλα κι έφυγε.

Χαίρε!

Υ.Γ. Όμορφη μουσική.

Yannis Tsal είπε...

Αδερφέ, είσαι σίγουρος πως τράβηξα εγώ τις φωτογραφίες το καλοκαίρι του '03; Λίγο δύσκολο τότε, γιατί υπηρετούσα στον ένδοξο ΕΣ, πολύ μακριά από τις Κυκλάδες και οπωσδήποτε όχι στη ΓΥΣ ώστε να έχω χρεωμένη κάμερα!

Αν μου επιτρέπεις μια αδιάκριτη ερώτηση, βάφτισες την πρώην συντρόφισσά σου Τάνια σε ανάμνηση της Ταμάρα Μπούνκε; Αν ναι σε συνχαίρω για την επιλογή, και εκείνη που το δέχτηκε!
http://en.wikipedia.org/wiki/Tamara_Bunke

ELvA είπε...

Tσαλαπετεινε μας :)

Tι αλλο να κανω, αφου δε θα παω διακοπες φετος...Σ ευχαριστω παντως, για τη θεση στο σκαρι,που διχως αμφιβολια ειναι πιο αναπαυτικη απο την αλλη στο..
καταρτι! :)
Σαν ανταποδωση σου στελνω ενα τραγουδακι απο τον αγαπητο(μου) Ryan Adams.Δεν ειναι και τοσο γνωστος στην Ελλαδα, πιστευω και ειναι κριμα.... (Check it out)

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos : Αδελφέ μου, την φωτογραφία εγώ την έβγαλα, είδες το copy right © tsalapeteinos που έχω μόνο το οικογενειακό μας όνομα- νόμιζα βλέπεις όταν το έφτιαξα ότι ήμουνα μοναχοπαίδι- και μπερδεύτηκες.
Όσο για το Τάνια- της φανταστικής σημειώνω ιστορίας- θα σε απογοητεύσω: μου κατέβηκε εντελώς τυχαία.
Αφού αφιέρωσες το καλοκαίρι του 03 στην πατρίδα μη χάσεις και το φετινό στις επάλξεις του blog.


Elva : Δεν είναι απλώς πιο αναπαυτική! Είναι η πιο ποιητική θέση- βλέπε Καβαδία- μόνο που τρως μπουγέλα συνέχεια.
Αφού δε θα πάς διακοπές φέτος, μπορείς να αναπολείς τις διακοπές που έκανες και κυρίως να ονειρεύεσαι αυτές που θα έρθουν. Τις καλύτερες διακοπές μας δεν τις έχουμε περάσει ακόμα…(θα μπορούσε να το είχε πει ο Ναζιμ Κιχμετ )
Το τραγούδι μου άρεσε πολύ και σε ευχαριστώ.

ELvA είπε...

Tσαλαπετεινε μας

Ας πηγαινα διακοπες και ας ετρωγα και κανενα...μπουγελο! :)
Μεχρι τις επομενες θα σκεφτομαι αυτο που ειπες οτι θα μπορουσε να ειχε πει ο Χικμετ...Πολυ ομορφη σκεψη,οντως. Τhnx!
Ωστε, σου αρεσε ο Ryan. Με φοβο να μη 'κουρασω', σου στελνω 2 ακομα τραγουδια του και αν ακουσεις κι αλλα στο μελλον, στο λεω, θα...κολλησεις! :)

Theodota είπε...

Καλά εγώ, αλλα μη μου πεις πως κι'εσύ ταξιδεύεις νοερά αυτό το καλοκαιράκι... Λέγε, πού είσαι;

Φοβερές οι φωτο από το τρεχαντηράκι, αλλά εγώ σίγουρα δεν θα μπορούσα να'μαι πάνω για πολύ. Είμαι λιμνίσια και ζαλίζομαι...

Margo είπε...

Τελικά πότε φεύγεις; Αν περάσεις από το τρίγωνο Τήνου Δήλου Μυκόνου σφύριξε να σου στείλω με το περιστέρι μου μία μερίδα γεμιστά... θα έχετε βαρεθεί τα ψάρια:-)

Τσαλαπετεινός είπε...

MAXIMUS : Η ψήφος σου θα μετρήσει διπλή για να εξιλεωθώ που παρέλειψα να απαντήσω με την πρέπουσα σειρά. Συγχωρεμένο το πτηνόν;

Τσαλαπετεινός είπε...

Elva : Ο ζεστός Νότος καλημερίζει το δροσερό Βορά! Τα πεσκέσια πάντα ευπρόσδεκτα. Σε ευχαριστώ. Και να θυμάσαι : «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει».




Theodota : Η επόμενη ανάρτηση δίνει το ακριβές στίγμα της υλικής μου υπόστασης. Εσύ πάντως- για να επιβεβαιώσω τη φήμη του έποπα- έκανες ποδήλατο χθες στο Γουδή.
;-)

Εσύ λιμνίσια, εγώ πάλι παντός …νερού.



Margo : Ε! αυτό πλέον ονομάζεται ευωχία! Εύσαρκα σύκα και παστοκύδωνο από το Ιόνιο από τον αγαπητό Συκοφάγο και τώρα εσύ με ξεσηκώνεις με τα γεμιστά του Αιγαίου.

Πάντως μη βάζουμε σε κόπο άλλα πτηνά που μπορεί να ενδώσουν στον πειρασμό και να παραβιάσουν το ταπεράκι. Όταν έρθει η ώρα θα προσγειωθώ στην αυλή σου. Τα ψάρια πάντως δεν τα βαριέμαι ποτέ.

Theodota είπε...

A, ώστε εσύ πεταγες πάνω από το κεφάλι μου, έτσι; παλιοκουτσομπόλη τσαλαπετεινέ!

Τσαλαπετεινός είπε...

Theodota: Με κατάλαβες και δε μου μίλησες;

Ανώνυμος είπε...

the fine art of sailing

K.K.M.

Τσαλαπετεινός είπε...

Κ.Κ.Μοίρης:
I think that you know better the fine art of blogging.

;-)

k είπε...

Την πρώτη εκδοχή την απορίπτω. Πολύ ανάλυση. Τη δεύτερη τη διδάχτηκα,την έμαθα και πάμε γι άλλα. Θα συμφωνήσω με τον Maximus στην τρίτη εκδοχή. Κι αν η Τάνια ήταν η Τσανακλίδου ακόμη καλύτερα -κι ας έφυγε μετά.

Τσαλαπετεινός είπε...

kayadesigner: Α! δε μπορείς να διαλέξεις! Είναι η συσκευασία 3 σε 1. Πρέπει να πάρεις και τις τρεις εκδοχές σε πολύ συμφέρουσα τιμή.
Σε ευχαριστώ που περνάς και από τις παλιές αναρτήσεις.