Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Βγάλτε μια κόλα χαρτί...

1. remake by Seth Johnson

Σήμερα έχουμε διαγώνισμα στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης. Μια που οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν έχουν τελειώσει ακόμα, το διαγώνισμα είναι πρόχειρο και έχει στόχο να σας προετοιμάσει για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και φυσικά για τις τελικές εξετάσεις.

Παρατηρήσετε λοιπόν προσεκτικά τις είκοσι εικόνες που περιέχει αυτό το ποστ . Όπως θα καταλάβατε, πρόκειται για σύγχρονες φωτογραφικές απεικονίσεις μερικών σημαντικών έργων τέχνης, τα οποία αποτέλεσαν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων, ενώ σε κάποιες άλλες πρόκειται για αποδόσεις των έργων αυτών ή για κριτικό σχολιασμό τους.

Στο πεδίο των σχολίων να αναφέρετε:

Ια. Τον τίτλο των 20 έργων με τη σειρά που εμφανίζονται. (10 βαθμοί)

Ιβ. Το όνομα του καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το πρωτότυπο (10 βαθμοί)

Ιγ. Την εποχή που έζησε ο δημιουργός καθώς και το καλλιτεχνικό ρεύμα στο οποίο εντάσσεται.(10 βαθμοί)

Ιδ. Δύο ακόμα γνωστά έργα του ίδιου καλλιτέχνη. (10 βαθμοί)


Στη συνέχεια επιλέξετε μια από τις εικόνες και:

ΙΙα. Σε ένα σύντομο κείμενο να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (20 βαθμοί)

ΙΙβ. Να σχολιάσετε την σύγχρονη απόδοση του έργου. (20 βαθμοί)

ΙΙγ. Να αναφέρετε ποιο έργο τέχνης θα επιλέγατε για να δημιουργήσετε εσείς το remake του και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. (20 βαθμοί)



Μπορείτε να έχετε τα βιβλία σας ανοιχτά και φυσικά μπορείτε να αναζητήσετε τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε στο διαδίκτυο. Απαγορεύονται όμως οι συνεργασίες. Αν ως επιτηρητής της διαδικασίας διαπιστώσω ότι κάποιος μιλάει με τον διπλανό του θα αναγκαστώ να μηδενίσω το γραπτό του. Η βαθμολογία του σημερινού πρόχειρου διαγωνίσματος θα είναι το 25% του τελικού βαθμού.

Ο χρόνος του διαγωνίσματος είναι εικοσιτέσερις ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης του διαγωνίσματος κι αυτό γιατί αύριο την ίδια ώρα θα αναρτηθούν οι εικόνες των πρωτότυπων έργων με τους τίτλους τους και τα ονόματα των καλλιτεχνών. Η βαθμολογία των γραπτών σας θα γίνει από εσάς τους ίδιους.

Καλή επιτυχία! 
Ο χρόνος μετράει από ΤΩΡΑ!




2. remake by Michael Hunter


3.remake by Rafael Pires

 

4. remake by Chloe Van Overmeir 


5. remake by Bruna Pelissari
 

6. remake by Bruna Pelissari  


7. remake by Miguel Iturbe 


8. remake by Fanchon Bonnefois 



9. remake by Joshua Louis Simon  



10. remake by Craig White
 

11. remake by Tony Mac 



12. remake by Katie Jackson 



13. remake by Natalie Pereira 



14. remake by Marianna Oboeva 



15. remake by Noemi Mazzucchelli 


16. remake by Samantha Madonik


17. remake by Ewa Wiktoria Dyszlewicz


18. remake by Diego Gonzalez 


19. remake by Marco Serina


20. remake by Emilie Esders


Για ευνόητους λόγους η πηγή των εικόνων 
θα αναφερθεί στο επόμενο ποστ. ;-) 



Μουσική υπόκρουση για το σημερινό πρόχειρο διαγώνισμα: LaCampanella



64 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Είναι υπερβολικά εύκολο. Μόνο το 12 δεν αναγνωρίζω.

Τσαλαπετεινός είπε...

renata: Να το δεις πάλι με μισόκλειστα μάτια και συγκεντρώσου για να απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Ο χρόνος παιρνάει...

;-)

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Δώκε μου εμένα διαγώνισμα και πάρε μου την ψυχή (το πτηνό είναι μεγάλο σπασικλάκι). Τα έχω τα θέματα (ευκολάκια). Το δώδεκα όμως με προβληματίζει κι εμένα αρκετά. Προσπαθώ να το σκεφτώ με πινελιές. Κανένας Ρενουάρ; Γμτ, θα σκάσει το πτηνό. Θέλω τις λύσεις!!!

Σταυρούλα είπε...

έχω διακοπές ακόμα, μη με αγχώνεις. Επίσης κάθε φωτο έχει μεταπληροφορίες. Μη με βάζεις σε πειρασμό.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τα ξέρω όλα αλλά αγχώθηκα με το διαγώνισμα γι' αυτό θα κατέβω στην από κάτω ανάρτηση. Εμ κι εσείς τι βιάζεστε τόσο; Δεν σας προλαβαίνει το κοινό σας!

(καλά η 16 είναι φ-ο-β-ε-ρ-ή αντιγραφή!)

Τσαλαπετεινός είπε...

Παιδί μου Πιγκουίνε, γνωρίζω πόσο καλός είσαι σε αυτό το μάθημα και περιμένω να διαπρέψεις, όμως μη χάνεις το χρόνο σου με το δώδεκα. Προχώρησε στις άλλες ερωτήσεις, ειδικά σε αυτές του δεύτερου μέρους που θέλουν αρκετό χρόνο να αναπτυχθούν και στο τέλος μπορείς να επιστρέψεις στο δώδεκα.

(Όπως καταλαβαίνεις το συγκεκριμένο δύσκολο έργο δεν μπήκε τυχαία στη δωδέκατη θέση. Πρόκειται για το πολιτικό σχόλιο του ποστ που βέβαια είναι υπόγειο)

Σταυρούλα είπε...

Το βρήκα και το 12. Τι εύκολο που ήταν. Πιγκουίνε, χρωματικά σκέψου το και γεωμετρικά. ;)

Τσαλαπετεινέ, τι μου δίνεις να μην αποκαλύψω το σκονάκι μου?

Χαμένο Επεισόδιο είπε...

Κύριε, κύριε, εγω που τα ξέρω να βγω έξω να παιξω μπάσκετ με την Στ2? Πολύ ωραία τα remakes πάντως!

M είπε...

Το'χω...λοιπόν
Μου βάλατε και όλους τους Ολλανδούς για να με διευκολύνετε, ε?

1.Van Gogh αυτοπροσωπογραφία
2.Ρέμπρνατ the nighwatch
3.vermeer το κορίτσι με το σκουλαρίκι
4.
5. μάθημα ανατομίας
6.
7. Καραβάτζιο: Δαβίδ και Γολιάθ
8. Ντελακρουά
9. Van Gogh
10. Η οαδαλίσκη
11.
12. Μοντριάν (το είχα και ως φωτογραφία προφίλ μου για ένα διάστημα, αν θυμάστε...)
13.
14.
15. Magritte
16. Ο χορός: Ματίς
17.O θάνατος του Μαρά
18. Rodin : Ο Σκεπτόμενος
19. Νάρκισσος
20.

Ε, καλά...όχι κι άσχημα...

Μου άρεσε το 3 γιατί όπως δεν υπάρχει σκουλαρίκι στον πραγματικό πίνακα, έτσι δεν υπάρχει κι εδώ. H αντανάκλαση του φωτός αντικαταστάθηκε με φερμουάρ. Έτσι το κορίτσι με το σκουλαρίκι, έγινε ο άντρας με το φερμουάρ. Βαθύ νόημα ;-)))

Τι άλλο θέλατε τώρα? Ποιό έργο θα επέλεγα εγώ για remake? Είστε απαιτητικός για μεσημέρι. Πάω να το σκεφτώ!

Καλό απόγευμα!

Τσαλαπετεινός είπε...

 Renata: Δεν μπορεί να σε αγχώνει ένα πρόχειρο διαγώνισμα που διαρκεί 24 ώρες! Γίνεται μέσα στις διακοπές για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των μαθημάτων που ακολουθούν.
Τους πειρασμόυς να τους αφήσεις κατά μέρος ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

silentcrossing: Παιδί μου, δεν επιτρέπεται να αλλάξεις αίθουσα. Μόνος μου είμαι, δεν μπορώ να κάνω επιτήρηση σε δύο ποστ συγχρόνως, θα εξαντληθώ στο πήγαινε- έλα. Ή μάλλον στο ανέβα – κατέβα.

Κάθησε ήρεμα και γράψε ότι ξέρεις. Και περιμένω για τη 16η να γράψεις μια καλή ανάλυση.
Χαίρομαι που διάλεξες αυτή. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Renata: Μπράβο Ρενάτα! Εύγε κορίτσι μου. Πήγαινε όμως τώρα πίσω στη θέση σου και μην έρχεσαι συνέχεια στην έδρα γιατί αποσπάς την προσοχή των άλλων παιδιών που προσπαθούν να συγκεντρωθούν. Και μην ξεσηκώνεις ειδικά τον Πιγκουίνο που δε θέλει και πολύ...

Το σκονάκι, που άφησες σε επόμενο σχόλιο -που το κατάπιε ο δαίμων του ιστολογίου, μια χαψιά το έκανε- να το σκίσεις και να το πετάξεις γιατί διαφορετικά δε θα σε πάρουμε στην εκδρομή στο τέλος της χρονιάς.

Τσαλαπετεινός είπε...

Χαμένο Επεισόδιο: Αφού πρόκειται για μπάσκετ, πήγαινε παιδί μου να παίξεις για καμιά ώρα και μετά με καθαρό μυαλό έλα πάλι να γράψεις το διαγώνισμα. Να προσέχεις όμως γιατί αυτά του ΣΤ2 είναι μεγάλα παιδιά.
Εδώ θα σε προσέχω από το παράθυρο. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Μ: Γιατί βιάζεσαι παιδί μου; Ξεκίνησες τόσο μα τόσο καλά και βιάστηκες να παραδώσεις την κόλα σου. Σε έξι έργα δεν έγραψες τίποτα, ούτε τίτλο, ούτε καλλιτέχνη ενώ είμαι βέβαιος ότι τα ξέρεις. Και στο δεύτερο μέρος του διαγωνίσματος έχεις ακόμα την ερώτηση ΙΙ γ που θεωρώ πολύ σημαντική.

Θα βάλω την κόλα σου εδώ, στην άκρη, κάνε μια βόλτα στο προαύλιο, ξεκουράσου λίγο αλλά να μην απομακρυνθείς. Περιμένω να επιστρέψεις και να τελειώσεις το διαγώνισμα. Κι όχι κάπνισμα στις τουαλέτες!

Τσαλαπετεινός είπε...

Renata!!!! Θα σε μηδενίσω!

Σταυρούλα είπε...

Μα τα ΄πε όλα η Μ, κύριε. Αφήνω τα Ι(α, β, γ. δ) και πάω στο ΙΙ(να πάρω τη βάση).

ΙΙα. Επιλέγω το πρώτο γιατί i)είναι αυτοπροσωπογραφία, άρα είναι πολύ ενδιαφέρον πως ο ίδιος ο καλλιτέχνης "είδε" και ζωγράφισε τον εαυτό του, ii) μ' αρέσει τρελά το θαλασσί χρώμα και iii) ο δημιουργός του, εννοείται.

β) Νομίζω πως είναι αρκετά καλή, αλλά όσο κι αν προσπαθεί δε φτάνει το αγωνιώδες βλέμμα του δημιουργού.

γ) Τους θεριστές του ιδίου, γιατί συναρπάζουν οι χρωματικές του επιλογές κι οι εκφράσεις. Επιπλέον νομίζω πως είναι ωραία πρόκληση. Εναλλακτικά κάποιον απ΄τους πίνακες της κυβιστικής περιόδου του Πικάσο.

Κύριε, κύριε, πήρα τη βάση? Πού θα πάμε εκδρομή? Ε, φανταστικέ κύριε; Αν με μηδενίσετε, θα βγω να παίξω με το Χαμένο Επεισόδιο .

Τσαλαπετεινός είπε...

Renata: Είσαι η πιο ζωηρή της τάξης, αλλά πολύ καλή μαθήτρια και πραγματικά είναι κρίμα που αφήνεις το πρώτο μέρος του διαγωνίσματος που θα σου εξασφάλιζε το άριστα. Καταλαβαίνω ότι αυτή την περίοδο των γιορτών είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ένα παιδί σε ουρανοκατέβατο διαγώνισμα, όπως κατανοώ και τις ιδιαιτερότητες της προεφηβικής ηλικίας που διανύεις εσύ και οι συμμαθητές σου.

Στο δεύτερο μέρος του διαγωνίσματος παίρνεις άριστα, παρ` όλο που διαφωνώ μαζί σου στη δεύτερη απάντηση γιατί νομίζω ότι ο σύγχρονος καλλιτέχνης δεν αποπειράθηκε να αντιγράψει πιστά το πρωτότυπο – παρ` όλο που η ομοιότητα του μοντέλου που χρησιμοποίησε, με το ζωγράφο είναι εκπληκτική- αλλά προσπάθησε να αποδώσει το αγωνιώδες βλέμμα του σήμερα.

Μπορείς να βγεις τώρα να βρεις το Χαμένο Επεισόδιο...ααα! μόλις έβαλε ένα τρίποντο. Φοβερός παίκτης! Ελπίζω να πάει το ίδιο καλά και στο διαγώνισμα. Για την εκδρομή, θα συνεδριάσει σύντομα το συμβούλιο των δασκάλων και θα ανακοινώσουμε στους μαθητές τις προτάσεις μας, ώστε να αποφασίσουν εκείνοι.

(φοβερό σχολείο ε;)

Σταυρούλα είπε...

Κύριε, πρέπει να εκτιμηθεί η ειλικρίνειά μου. Θέλατε να δώσω στοιχεία γνωρίζοντας ότι σε ένα θ απαντούσα από σκονάκι? Δε νομίζω.

Σταυρούλα είπε...

Πολύ ωραία η φωτογράφηση και της Τζουλιάν Μουρ αλά remake.

http://www.lifo.gr/team/nomiracleshere/28429

Αυτό το σχόλιο θα αυτοκαταστραφεί εντός 5 λέπτων, το γνωρίζω. χαχαχα

Τσαλαπετεινός είπε...

renata:
Παιδί μου εκτιμώ την ειλικρίνειά σου γιατί σε αυτό το σχολείο σημαντικότερο των γνώσεων είναι η κριτική σκέψη και σημαντικότερο της κριτικής σκέψης η διάπλαση αδαμάντινων χαρακτήρων. Εύγε λοιπόν!


Αλλά τώρα, άντε στην αυλή να παίξεις λίγο με το Χαμένο Επεισόδιο!

M είπε...

Μα κύυυυυριεεεεεε, όλα εγώ θα τα γράψω? Οι άλλοι δεν έγραψαν κανένα!!! Θα πω κι εγώ ότι τα ξέρω και θα πάω στην αυλή :-)

Τσαλαπετεινός είπε...

M: Μα τι παιδιά βάσανα είσαστε εσείς! Λοιπόν, αφού βγήκες και πήρες τον αέρα σου στο προαύλιο και ξεκουράστηκες θα καθίσεις σαν καλό κορίτσι που είσαι και θα βρεις από το πρώτο μέρος τουλάχιστον το 13 που είναι σχετικά εύκολο και μετά θα απαντήσεις πολύ συνοπτικά στο δεύτερο μέρος.

Και πέταξε την τσίχλα που μασάς. Δεν κάλυψε τη μυρωδιά του τσιγάρου!

Τσαλαπετεινός είπε...

M: Μα τι παιδιά βάσανα είσαστε εσείς! Λοιπόν, αφού βγήκες και πήρες τον αέρα σου στο προαύλιο και ξεκουράστηκες θα καθίσεις σαν καλό κορίτσι που είσαι και θα βρεις από το πρώτο μέρος τουλάχιστον το 13 που είναι σχετικά εύκολο και μετά θα απαντήσεις πολύ συνοπτικά στο δεύτερο μέρος.

Και πέταξε την τσίχλα που μασάς. Δεν κάλυψε τη μυρωδιά του τσιγάρου!

M είπε...

A, ξέχασα..μάλλον την Αναγνώστρια του Βελάσκεθ. Μ' αρέσει η πρόκληση της διπλής οπτικής απόδοσης. Λέτε να τα καταφέρω με τη μηχανή μου? Α...μου βάλατε ωραία ιδέα. Πάω να φωνάξω την κόρη μου!!!! Κόοοοορηηηηη!!!

M είπε...

Το 13 είναι δύσκολοοοοο...

Renataaa!!! κάνε λίγο πιο κει να δω καλέ! τι είναι αυτό το 13?

υ.γ.:το ήξερα εγώ ότι η τσίχλα δεν αρκεί. Μα τι μύτη έχετε!!!

Τσαλαπετεινός είπε...

M: Έλα που είναι δύσκολο το 13! Είσαι πολύ κοντά. Το `χεις σου λέω! ΄Άφησε τη φωτογραφική μηχανή και το παιδί ήσυχο και συγκεντρώσου!!!
Και μη φωνάζεις τη Ρενάτα. Είναι στην αυλή και παίζει. Ωχ! Δεν τη βλέπω. Ελπίζω να μη βγήκε από το προαύλιο. Θα με τρελάνετε εσείς σήμερα. Δεν πάει άλλο...Θα ζητήσω άδεια, αναρρωτική, εκπαιδευτική, κάτι θα βρω...

υ.γ. Μη σου πω και τι μάρκα ήταν
;-)

Σταυρούλα είπε...

Μ, το 13 είναι Βελάσκεθ.Η ινφάντα Μαργαρίτα στο κέντρο, ένας πίνακας απ΄τις παραλλαγές των Λας Μενίνας (φόρεμα και σκυλί αναγνωρίσιμα άμεσα)

Ορίστε η επαλήθευση:http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203609204574316703604302622.html

Κύριε, δε φταίω , με φώναξε.

Σταυρούλα είπε...

Αυτό δεν έκλεψα, το ΄ξερα.

M είπε...

Renata, ευχαριστώ! Δυστυχώς η μόνη Μαργαρίτα που ξέρω εγώ, είναι ...περιστεράκι στον ουρανό :-)

Margo είπε...

Ευκαιρία να ξεσκονίσω τα βιβλία μου αλλά... απ' ότι βλέπω τα περισσότερα τα είπατε. Αφήνω την κόλλα μου όμως, τόσο κόπο έκανα:-)

1.Van Gogh πορτραίτο του ίδιου, Ιμπρεσιονισμός
2.Λεονάρντο Ντα Βίντσι Η τελευταία σύναξη Μεσαίωνας
3.Girl with the Pearl Earring Vermer Μπαρόκ
4.
5.Μάθημα ανατομίας του Rembrandt, Μπαρόκ
6.Ολυμπία του Manet Ιμπρεσιονισμός
7.Δαβίδ και Γολιάθ Καραβάτζιο, Μπαρόκ
8.«η ελευθερία οδηγεί τον λαό» De La Croix, Ρομαντισμός
9.Van Gogh το δωμάτιό του στην Arles
10.Η μεγάλη Οαδαλίσκη του Ingres κλασικός
11.Ίσως η Μόνα Λίζα με πολλές παραλλαγές:-)
12.
13.Las meninas Βελάσκεθ, νατουλαρισμός
14.Η σκεπτική του Μatisse?????
15.Son of man, Magritte, σουρεαλισμός
16.The dance, Henry Matisse, Φωβ Εξπρεσιονισμός
17.Ο θάνατος του Μαρά , David Νεοκλασικισμός
18.O σκεπτόμενος, Roden, ρεαλισμός
19.Νάρκισσος του Καραβάτζιο Μπαρόκ
20.

Στο δεύτερο μέρος τώρα
ΙΙα+β= Δεν μου πολυαρέσει το remake αν και ήταν μια ευκαιρία να δω τι θυμάμαι. Σαν φωτογραφία ανεξάρτητα από το πρωτότυπο έργο μου άρεσε η 19. Ο φωτισμός κάνει το σώμα τρισδιάστατο δίνοντάς του αίσθηση του γλυπτού.
ΙΙγ. Θα επέλεγα ένα γλυπτό, το φιλί του Rodin, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω remake σε αφηρημένο ή σουρεαλιστικό έργο..

..όποιος παραδίδει την κόλα του μπορεί να φύγει;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

renata και Μ: Αντί να μιλάτε συνέχεια να δείτε το γραπτό της Margo που κάθισε φρόνιμη χωρίς να μιλάει, χωρίς να κυκλοφορεί σκονάκια στην τάξη, χωρίς να ενοχλεί τους συμμαθητές της, χωρίς να μπαινοβγαίνει και έγραψε και τα δύο ζητήματα: ΑΡΙΣΤΑ!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Είσαι η καλύτερη!
Επιμελής και σοβαρή μαθήτρια που κάθισε προσεκτικά, έψαξε τα βιβλία της, παιδεύτηκε και απάντησε με υπευθυνότητα και στα δύο ζητήματα. Το γεγονός ότι δεν βρήκες μόνο 3 από το πρώτο ζήτημα κι έκανες ένα δύο μικρά λαθάκια δεν μειώνει καθόλου την αξία του γραπτού σου. Δε λέω που ήταν τα λαθάκια γιατί ίσως και κάποιοι άλλοι προσπαθούν για ολοκληρώσουν το διαγώνισμα. Μπράβο Margo!!! (μεταξύ μας δεν περίμενα κανείς να στρωθεί τόσο πολύ και να απαντήσει με τόση πληρότητα)

Ααα! Το γραπτό σου διακρίνεται ακόμα για τον ωραίο γραφικό χαρακτήρα.

;-)

M είπε...

Θα πρέπει να το παραδεχτούμε πως το γραπτό της Margo είναι όντως εντυπωσιακό!
Μα δεν θα πρέπει να βραβευτεί και το ομαδικό πνεύμα που επιδείξαμε με τη Ρενάτα? Εγώ έμαθα αρκετά από αυτήν. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο σχολείο ποτέ δεν επιβραβεύονται οι συνεργασίες ...(και μετά σου τη λένε πως μεγαλώνοντας γίνεσαι ατομιστής ! Τσςςς!!!)

Hellen A είπε...

ο μυστικος δειπνος
το κοριτσι με το σκουλαρικι
η δολοφονια του δικαστη μαρα

μισο τωρα γιατι πορωθηκα γραφω αυτα να μην τα ξεχασω και ξαναρχομαι

Hellen A είπε...

επισης η αρχικη φωτο του ποστ ειναι κακιστη κακιστη απομιμιση της αυτοπροσωπογραφιας του Βαν γκογκ η του γιατρου δεν θυμαμαι τωρα πως τον λενε γιατ ι οπως ειπα πορωθηκα !

Hellen A είπε...

η ανατομια του Ρεμπραντ σιγουρα

Η Ολυμπια που ποτε δεν μουτ αρεσε επισης


Δαβιδ και Γολιαθ

Ντελακρουα με χιλια και η Ελευθερια

Το λατρεμενο δωματιο της Αρλ του βιν

Η οδαλισκη

Hellen A είπε...

μολις ειδα τις απαντησεις των αλλων γιατι ειχα κενα στο 12 και 13

η συμμαθητρια Μαργκο ειναι μεγαλο σπασικλακι κι εγω θα πω πως ποναει η κοιλια μου και θα παω στο καπνιστηριο !#@$@@@

(τελειο ποστ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ)

Hellen A είπε...

θελω να το ανεβασω στο faceboookkkkk

Τσαλαπετεινός είπε...

Tali :
Tali: Εκεί που έλεγα ότι σε αυτή την τάξη είχα δύο ζιζάνια -τη Ρενάτα και τη Μ- εμφανίστηκε το τρίτο. Πανέξυπνο δε λέω, διαβασμένο κι αυτό -όχι βέβαια όπως η Margo- αλλά ο ενθουσιασμός το παρασύρει κι αντί να καθίσει να συγκεντρωθεί στο διαγώνισμα, μου πετάει όχι μια, αλλά τέσσερις κόλες χαρτί που μόνο οι δύο περιέχουν απαντήσεις.

Tali, Tali!

Τι να σου πω τώρα; Άντε πήγαινε να καπνίσεις...
;- )

Yannis Tsal είπε...

Αρνούμαι να συμμετάσχω στο διαγώνισμα και το κηρύσσω παράνομο και καταχρηστικό, εν μέσω διακοπών!

Τσαλαπετεινός είπε...

Yannis Tsal: Άστα αυτά! Μου φαίνεται ότι κι εσύ θέλεις να βγεις στο προαύλιο να παίξεις με τα άλλα αγόρια που την κοπάνησαν για μπάσκετ και έχουν ξεχάσει να γυρίσουν.

Στο μεταξύ βέβαια τα κορίτσια παρά τις σκανταλιές -μερικά όχι όλα - έχουν διαπρέψει.

;-)

Hellen A είπε...

pfffffffff

εγω ειμαι με τον Γιαννη Τσαλ! αλλα οκ αυριο θα ερθω με ψυχραιμια!!

χχχχχχχχχχχχχ

Ανώνυμος είπε...

Απουσιολόγιο:
Coula +

xaxaaxaxa

Τα ξερω μωρε απο τη σχολη, αλλα ειμαι αρρωστη και πες πως λειπω.

φιλια

Margo είπε...

Βρε παιδιά είναι που δεν καπνίζω αλλιώς σιγά μην καθόμουν να μελετήσω, χεχε..
Εκτός των άλλων έψαχνα τα κιτάπια μου έφτιαχνα και χειροτεχνίες με τα τέκνα μου διότι σιγά μην με αφήσουν να προκόψω:-))

Καλό ξημέρωμα σε όλους!!!!!!!!

new-girl-on-the-blog είπε...

Εεεεε...εδώ μέσα οι περισσότεροι "κλέβουουουν"!
Επίσης, δεν είναι καθόλου δίκαιο, αγαπητέ Τσαλαπετεινέ μας, που εμφανίζεις τα σχόλια πριν απ΄τη λήξη του διαγωνίσματος, διότι έτσι κλέβουουουν χειρότερααα!!

Μπουχουουου...εμένα δεν μου τις εμφανίζει όλες τις φωτόόό!
Θα γράψω λοιπόν για όσες βλέπω!

1. Εδώ πράγματι πρόκειται για προσέγγιση του "Self Portrait" του ιμπρεσσιονιστή Βαν Γοχ (βέέέβαια, έτσι το προφέρουν οι Ολλανδοί!) και ίσως και ο ζωγράφος να έχει κάνει το πορτραίτο του αδερφού του, Τέο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του μουσείου Van Gogh! Χμ..βέβαια μπορεί και να μην είναι, γιατί σ΄εκείνη την αυτοπροσωπογραφία νομίζω ότι φορούσε κίτρινο καπέλο!
Όντας φτωχός, ο ταλαντούχος ζωγράφος, στηνόταν μπροστά στον καθρέφτη και ζωγράφιζε τον εαυτό του (αφού δεν μπορούσε να πληρώσει μοντέλα)!
Δύο (αγαπημένα μου) ακόμη έργα του: "Skull of a Skeleton with Burning Cigarette" και "Starry Night"..

3. Εντάξει, "Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" του Johannes Vermeer (πολλοί Ολλανδοί μαζεύτηκαν!) - ρεύμα: μπαρόκ - εκτός από ωραίος πίνακας έγινε αφορμή και για μια ωραία ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Tracy Chevalier!
Έργο του που επίσης μ΄αρέσει είναι το "A Woman Asleep at Table".

4. To "The Day After" του εξπρεσσιονιστή Edvard Munch έτυχε να το δω κάποια φορά και τώρα που βλέπω το "remake" είναι (σχεδόν) πιστή αντιγραφή (λείπουν τα 2 ποτήρια του αυθεντικού). Λίγο τρομακτικούλια μου είχαν φανεί τα έργα του, κάποιο που ήταν ωραίο (κυρίως για τις πέτρες!) είναι το "Summer Night (Inger on Shore)".

5.και 6. Η Bruna Pelissari έπιασε αρκετά..και το "Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp" του Rembrandt (πάλι ολλανδικό μπαρόκ!) και την "Olympia" του ιμπρεσσιονιστή/ρεαλιστή Edouard Manet (απ΄τον πρώτο μ΄αρέσει το "Portrait of a Boy in Fancy Dress" και απ΄τον τελευταίο τα: "The Lemon" και "Spring").

7. "David and Goliath” του Caravaggio (μπαρόκ).
Δύο έργα του που ξεχωρίζω.."Seeping Cupid" και "The Crowning With Thorns".

9. Το "Bedroom in Arles" του Van Cogh έχει παρουσιαστεί σε ακόμη 2 πίνακες και μάλιστα, η μία πόρτα που απεικονίζεται οδηγεί στον ξενώνα, ο οποίος προοριζόταν για να φιλοξενήσει τον Paul Gauguin!

10. "Grande Odalisque" του νεοκλασσικιστή Jean Auguste Dominique Ingres, o οποίος μάλιστα έγινε και γραμματόσημο (όχι στη χώρα του, τη Γαλλία, αλλά στη USSR!!). Άλλο έργο του: "Madame Rivière, "Paolo and Francesca".

11. "Lady in a Fur Wrap", Δομήνικος Θεοτοκόπουλος βέβαια!
Έργο που διαφέρει από τα υπόλοιπα του ζωγράφου..πορτραίτο γυναίκας που μάλιστα πριν από 170 χρόνια περίπου υπήρξε έκθεμα στο Λονδίνο με τίτλο "Η κόρη του El Greco", αλλά ο Θεοτοκόπουλος δεν είχε κόρη!
(άλλα έργα: "Christ Οn Τhe Cross Adored Βy Donors", "The Knight with His Hand on His Breast").

12. To "Composition With Red, Blue and Yellow" του Piet Mondrian δεν θα το έβρισκα ποτέ, αν δεν είχε τύχει να δω τη φωτό της Katie Jackson πριν από κάποιους μήνες!!
(μ΄αρέσει πολύ το "View From The Dunes With Beach Aand Piers, Domburg"!)

18. "Thinker" του Auguste Rodin είχε ονομαστεί αρχικώς "The Poet" (χμ..θα μου άρεσε καλύτερα!).
Ωραιότατο γλυπτό του επίσης η "Danaïde"!

20. "Self Portrait with Cropped Hair" της σουρρεαλίστριας Frida Kahlo. Λέγεται ότι η Kahlo το ζωγράφισε σε πείσμα μίας από τις εκατοντάδες απιστίες του συζύγου της, Diego Rivera.
Δύο ακόμη έργα της: "Self Portrait With Loose Hair" και "Self Portrait With Braid".

Αυτά και επειδή κουράστηκα ΔΕΝ γράφω το δεύτερο μέρος...ουφ!
(..άλλοι παίζουν στην αυλή κι εμείς γράφουμε διαγώνισμα τέτοια ώρα!)

Καλό ξημέρωμα..
;-)

Υ.Γ.: θα συμφωνήσω (σε ό,τι κι αν πει!) με την dear Tali, γιατί αγαπάμε κι οι δυό Van Gogh!!

ippoliti_ippoliti είπε...

Θα δώσετε χρόνο κε καθηγητά και σε αυτούς (όπως εγώ), που με μία πρώτη ματιά ΤΊΠΟΤΑ μα ΤΙΠΟΤΑ ως πλέον ΑΔΑΕΙΣ δεν αναγνώρισαν, να διαβάσουν, να αξιοποιήσουν ως σκονάκια τ' άλλα γραπτά;
Παρακαλώ τραβήξτε το ωράριο σε νυχτερινό,καθότι μέχρι το απόγευμα αφενός δουλεύομε, αφετέρου ένα σιναμαδάκι.
Καλή σας μέρα με τον προσήκοντα σεβασμό

Sue G. είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα! Λοιπόν...

1. Αυτοπροσωπογραφία, Van Gogn - ιμπρεσιονισμός (the potato eaters, the starry night)
2. Ο μυστικός δείπνος, Leonardo da Vinci - αναγέννηση (Μόνα Λίζα)
3. The girl with the (pearl) earring, J. Vermeer - μπαρόκ (Young Woman Reading a Letter at an Open Window, Woman in Blue Reading)
4. (κάποιο πορτραίτο της Jeanne Hébuterne?), Modiliani - ιμπρεσσιονισμός (νομίζω),
5. Μάθημα ανατομίας, Rembrant - μπαρόκ, (η αρπαγή της Ευρώπης, η νυχτερινή βάρδια)
6. ?
7. David and Goliath, Caravaggio -μπαρόκ (Ιουδήθ και Ολοφέρνης, οι μουσικοί)
8. Η ελευθερία οδηγεί τον λαό, Ευγένιος Ντελακρουά - ρομαντισμός (η σφαγή της Χίου, ο θάνατος του Σαρδανάπαλου)
9. La sampre a Arles, Van Gogn - βλ.no1
10. Grand Odalisque, Ingres - νεοκλασσικισμός, (το τούρκικο λουτρό, The Valpinçon Bather)
11. Η κυρία με την ερμίνα, El Greco - μανιερισμός (η ταφή του κόμη Οργκαθ, άποψη του Τολέδο)
12. Σύνθεση με κόκκινο-μπλε-κίτρινο, Mondrian - De stilj
13. Las meninias, Velasquez - μπαρόκ (η παράδοση της Μπρέντα, πορτραίτο του Πάπα Ινοκέντιου)
14. (?)
15. (?), Magritte - σουρρεαλισμός (αυτή δεν είναι μία πίπα, ο καθρέφτης)
16. Ο χορός, Matisse - φοβισμός, μοντερνισμός, ιμπρεσσιονισμός (woman reading, music)
17. Ο θάνατος του Μαρά, J.L.David - νεοκλασικισμός
18. La pense, A.Rodin - πρόδρομος του μοντερνισμού (οι προεστοί του Καλαί)
19. The Narcissus, Caravaggio - βλ.no7
20. ?


Δεν μπορώ να επιλέξω ένα από τα πιο πάνω έργα γιατί δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα.
Ενδιαφέρουσες οι σύγχρονες -φωτογραφικές- αποδόσεις αλλά όχι κάτι το ξεχωριστό.
Μόνο το no11 έχει, ίσως, περισσότερες πιθανότητες για ένα επιπλέον remake λόγω της ερμίνας. (!)



Αυτά.
Καλημέρα :-)

νατασσΆκι είπε...

Λοιπόν άργησα (είχα απογραφή να τελειώσω), αλλά το διασκέδασα! Ομολογώ πως τους αναγνώρισα όλους, αλλά έψαξα να βρω τίτλους και είδα κι άλλους που μ' άρεσαν -πολλούς της αγαπημένης μου Φρίντα, του Πικάσσο, μέχρι και τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ!
:-)

Επειδή δε είμαι επιμελής και σπαστική μαθήτρια (:p), και μια και τελειώνει η προθεσμία, ορίστε και το δικό μου γραπτό:


1.“Self Portrait 1889″, Van Gogh
2.“The Last Supper”, Leonardo da Vinci
3.“The Girl With The Pearl Earring”, Johannes Vermeer
4.“The Day After”, Edvard Munch
5.“The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp”, Rembrandt
6.“Olympia”, Manet
7.“David and Goliath”, Caravaggio
8.“Liberty Leading the People”, Eugene Delacroix
9.“Bedroom in Arles”, Van Gogh
10.“Grande Odalisque”, Jean Auguste Dominique Ingres
11.“Lady in a Fur Wrap”, El Greco
12.“Composition With Red, Blue and Yellow”, Piet Mondrian
13.“Las Meninas”, Velasquez
14.“Portrait of the Actress Jeanne Samary”, Renoir
15.“La bonne foi”, Magritte
16.“Dance”, Matisse
17.“The Death of Marat”, Jacques-Louis David
18.“Thinker”, Rodin
19.“Narcissus”, Caravaggio
20.“Self Portrait with Cropped Hair”, Frida Kahlo


Στη συνέχεια επιλέξετε μια από τις εικόνες και:

ΙΙα+ΙΙβ. Μου άρεσε πολύ το 11. Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Γκρέκο, και χωρίς να έχει θρησκευτικό θέμα. Νομίζω πως θα μπορούσε να είναι ακόμα και σύγχρονος πίνακας. Μ' αρέσει πολύ το βλέμμα της γυναίκας. Και η σύγχρονη απόδοση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, επίσης.

ΙΙγ. Θα διάλεγα το τελευταίο, της Frida Kahlo. [Είναι προσωπικοί οι λόγοι, έχω "θέμα" με τα μαλλιά μου επίσης, από παιδί. Και αν αποφάσιζα να τα κόψω θα ήταν για πάρα πολύ σημαντικό λόγο]


Καλημέρα, και πάω να παίξω στη λιακάδα
[Σήμερα θα σχολάσουμε νωρίτερα; Θέλω να πάω εκδρομή!]
;-)

kovo voltes... είπε...

Ε, δεν πρόλαβα...Τα είπαν οι υπόλοιποι οπότε...Πάντως διαλέγω Φρίντα Κάλο (20) ασυζητητί...
*πολύ ωραία ιδέα...;)

Σταυρούλα είπε...

Βλέπω πλακώσανε όλα τα σπασικλάκια! :P Ακόμα κι αν κάποιος δεν ήξερε τον 20ο πίνακα, νομίζω πως μόνο στη Φρίντα θα ταίριαζε.

Μάργκο, και βέβαια ανταμείβεται η ομαδική δουλειά στα σχολεία, απλά όχι στα διαγωνίσματα. Είμαστε σπαστικοί ώρες ώρες οι δάσκαλοι. ;)

Τσαλαπετεινός είπε...

Tali: Αν δει αυτό το σχόλιο ο Γιάννης Τσαλ να είσαι σίγουρη πως θα σου ζητήσει να κάνετε κατάληψη στο σχολείο και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Ετοιμάσου!

Τσαλαπετεινός είπε...

Coula: Κανόνισε! Ή θα έρθεις με τον κηδεμόνα σου ή θα φέρεις χαρτί γιατρού. Τι τραβάω ο κακομοίρης με αυτή την τάξη των κοπανατζήδων!

Καλή Χρονιά Coula!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Μη στεναχωριέσαι Margo! Τις μάλωσα ιδιαιτέρως τις συμμαθήτριές σου. (Ελπίζω να δούμε σύντομα τις χειροτεχνίες ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τσαλαπετεινός είπε...

new-girl-on-the-blog : Παιδί Εύγε! Και ξανά Εύγε για την επιμέλειά σου και το άριστο διαγώνισμά σου παρά τις αντίξοες συνθήκες. (Κι εγώ το πρόσεξα ότι για αρκετή ώρα δεν εμφάνιζε όλες τις φωτογραφίες αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να διορθώσω το πρόβλημα)

Έχεις δίκαιο, ότι με τη δημοσίευση των σχολίων κάποια παιδιά μπορεί να μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν, μα νομίζω ότι παρέσυραν και κάποιους που σε άλλη περίπτωση δεν θα έμπαιναν στον κόπο να απαντήσουν.

Επειδή αντιμετώπισες το πρώτο ζήτημα του διαγωνίσματος με αυτό τον ελεύθερο και κριτικό τρόπο, δεν πειράζει καθόλου που κουράστηκες και δεν έπιασες το δεύτερο. Χάρηκα ιδιαιτερα που παρατήρησες ότι η Bruna Pelissari  έκανε δύο από τα remake. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

ippoliti_ippoliti: Τώρα που σου γράφω, εσύ λογικά πρέπει να πηγαίνεις σινεμά ή να είσαι ήδη μέσα στην σκοτεινή αίθουσα. Όταν επιστρέψεις, ή αύριο που είναι αργία, ξαναδές τα remake χωρίς το άγχος του διαγωνίσματος. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις τα περισσότερα. Μετά μπορείς να πας στο επόμενο ποστ που έχει τις απαντήσεις.

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Sue: Έντεκα μπράβο για το άψογο γραπτό σου και βέβαια γιατί βρήκες το 11, που νομίζω ότι ήταν ένα από τα δυσκολότερα. ( Όπως και το 4 του Munch το 14 που νομίζω ότι το βρήκε μόνο το νατασάκι. )

Περιμένω να απαντήσεις στο ερώτημα ΙΙδ ανεπίσημα μια που εδώ και μερικές ώρες τελείωσε ο χρόνος. Αν δεν απαντήσεις, πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο διαγώνισμα θα είναι Μαθηματικών. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

νατασσΆκι  : Μπράβο παιδί μου που τα κατάφερες όχι μόνο να προλάβεις αλλά να γράψεις ΑΡΙΣΤΑ! Αν δεν κάνω λάθος ήταν το καλύτερο γραπτό! Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκες τις επείγουσες υποχρεώσεις που είχες για να την κοπανήσεις. Και βέβαια χαίρομαι πολύ που χάρηκες τη διαδικασία καθώς στην αναζήτηση έπεσες πάνω σε έργα που σου αρέσουν.

Να πας λοιπόν να παίξεις στη λιακάδα και να ετοιμάζεσαι για την εκδρομή στο τέλος της χρονιάς.

Καλό σου βράδυ και πάλι μπράβο!

Τσαλαπετεινός είπε...

 kovo voltes...: Κρίμα που δεν πρόλαβες! Η αλήθεια είναι ότι ήταν μεγάλο το διαγώνισμα και τελικά οι 24 ώρες που είπα τελικά ήταν λίγος χρόνος. Το επόμενο διαγώνισμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια για να προλάβουν όλοι.
Αν δεις την πηγή των εικόνων στο επόμενο ποστ, είχε αρκετά remake από τα έργα της Κάλο. Διάλεξα μάλλον αυτό που θα ήταν πιο δύσκολο να το ανακαλύψετε.

Τσαλαπετεινός είπε...

 Renata: Ειδες Ρενάτα πως μερικά κορίτσια δεν έκαναν φασαρία και έγραψαν πολύ καλά; Τι πολύ καλά δηλαδή; ΑΡΙΣΤΑ...

Στο επόμενο διαγώνισμα θα σε βάλω να καθίσεις στο πρώτο θρανίο, μπροστά μπροστά για να σε προσέχω.

;-)

Hellen A είπε...

ΜΗ ΦΟΒΟΥ φιλε μου Τσαλ..παντα φοβαται πως μπορει παντω στην εξαρση να θυμηθω να πω τον Θουρειο των Γαλαζιων Μαχητων!! Τελευταια φορα τον ειχαμε δυο μερες στην εντατικη ..δεν ξεκινα μαζι μου επανασταση με τιποτα ...::))))))))

εγω στο διαγωνισμα των μισητων μαθηματικων θελω να κατσω στο ιδιο θρανιο με την GGMT ...

new-girl-on-the-blog είπε...

Ήρθα να πω τα ευχαριστώ!
Πόσο σ΄ευχαριστώ για την επιβράβευση!!

Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο διαγώνισμα! ;-)

Καλημέρες (και χρόνια πολλά..λόγω της ημέρας)!
:-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Tali: Με την εμπειρία αυτού του διαγωνίσματος, νομίζω ότι θα οργανώσω καλύτερα το επόμενο, στο οποίο είναι βέβαιο ότι θα κάθεσαι στο πρώτο θρανίο. Κι αν είναι μαθηματικών θα είσαι με την GGMT.
;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

new-girl-on-the-blog: Παιδί μου, άξιζες με το παραπάνω τα καλά λόγια που έγραψα για σένα.

Το επόμενο διαγώνισμα - όπως και αυτό άλλωστε- θα είναι αιφνιδιαστικό. ;-)

Καλό σου μεσημέρι