Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Liqueur de Géranium Rosat

 “Η κρίση είναι ευκαιρία”. Το άκουσα μια, το άκουσα δύο, το άκουσα τρεις. Μετά την χιλιοστή επανάληψη της καραμέλας σταμάτησα να μετράω κι αναρωτήθηκα: “Ρε, μπας και είναι τελικά; Λες να μην πρόκειται για το εκατομμυριοστό ψέμα που ακούμε;” Η επόμενη σκέψη ήταν η αμετάκλητη απόφαση: Αρπάζουμε την ευκαιρία! Όχι όμως πια υπηρεσίες· ήρθε η ώρα της παραγωγής. Κάτι. Κάτι, που είτε λείπει από την αγορά και είναι τόσο απαραίτητο που ο άλλος θα κάνει το σκατό του παξιμάδι για να το προμηθευτεί, είτε κάτι εξαιρετικής ποιότητας που και πάλι ο άλλος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το αποκτήσει.

Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα μηνών, σκέψεις και υπολογισμούς που με κράτησαν άυπνο σαν υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατέληξα σε ένα προϊόν που συνδυάζει και τα δύο: ηδύποτο με το μοναδικό άρωμα της αμπαρόριζας- προϊόν που δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά- με αγνά υλικά, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα, καλύτερη των ανωτέρων ευρωπαϊκών.

Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ξεναγήσω στη μονάδα παραγωγής και να σας αποκαλύψω την επτασφράγιστη συνταγή που προέκυψε μετά από πολλούς πειραματισμούς, επίπονες προσπάθειες και εξαντλητικές δοκιμές επί δοκιμών. 

Εδώ βλέπετε το πρώτο στάδιο της παραγωγής. Τα χιλιάδες φύλλα αμπερόριζας που συνέλεξα από τη δική μου παραγωγή -είναι σημαντικό να είναι εξασφαλισμένη η πρώτη ύλη ώστε η τελική τιμή του προϊόντος να μην εξαρτάται από τα καπρίτσια της αγοράς και τους μεσάζοντες- σε τεράστια βάζα, εμβαπτισμένα σε ρετσίνα, εκτίθεται στον καλοκαιρινό ήλιο επί σαράντα ημέρες. 


Στις τρεις διαδοχικές εικόνες -όλες από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ποτοποιίας “Ἒποψ ὁ Ἀττικός”- το φιλτράρισμα, ο βρασμός σε τεράστιο καζάνι Made in Yugoslavia  και η εμφιάλωση του μοναδικού λικέρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα παραγωγής είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ότι σε κανένα στάδιο της παραγωγής δε μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότατα στάνταρ ποιότητας και υγιεινής.   

Τέλος, σας παρουσιάζω με ασυγκράτητη υπερηφάνεια την ετικέτα που αυτή τη στιγμή είναι στο δρόμο για το τυπογραφείο. Τα βραβεία και οι διακρίσεις που εικονίζονται εκατέρωθεν του ονόματος Liqueur de Géranium Rosat, είναι αυτά που θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται να αποσπάσει άμεσα το εν λόγω προϊόν. 

Τα υλικά

3 Μπουκάλια ρετσίνα Μαλαματίνα 0,5 lt
1 κιλό ζάχαρη (αφαιρούμε μια κούπα)
70 φύλλα αμπαρόριζας

Η συνταγή

Όλα τα υλικά, 40 μέρες στον ήλιο -σούρωμα- μια βράση- έτοιμο! Σερβίρεται παγωμένο. 

22 σχόλια:

Sue G. είπε...

Γευστικότατη Εποποιία! ;-)

ΦΛΩΡΑ είπε...

Πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ ποτό...
πολύ ελαφρύτερο κι από λικέρ.
Πες μου αν θέλεις σε παρακαλώ γιατί θέλω να πειραματιστώ, όπως και με τα υπόλοιπα λικέρ μου με αρμπαρόριζα, ρακή και ζάχαρη....

ΦΛΩΡΑ είπε...

Επίσης θα με ενδιέφερε να μάθω αν γίνεται με κρασί ροζέ...

Τσαλαπετεινός είπε...

Sue: Αυτό έπρεπε να είχα γράψει στις ετικέτες!

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

FLORA GIA: Είναι πολύ ελαφρύ ειδικά αν το σερβίρεις με τριμμένο πάγο. Καλύτερο είναι βέβαια κρύο από το ψυγείο.

Νομίζω ότι μπορεί να γίνει -πιο δυνατό βέβαια- και με ρακί, ίσως και με κονιάκ. Και σίγουρα γίνεται με λευκό κρασί. Με ροζε δεν ξέρω...Αν ναι, θα έχει ωραίο χρώμα.





ΦΛΩΡΑ είπε...

Το πρωί πάω για να κουρέψω την αρμπαρόριζα και αμέσως αρχίζω να δημιουργώ.

Τσαλαπετεινός είπε...

FLORA GIA: Εύγε παιδί μου! Πρωί πρωί με τη δροσιά θέλει μάζεμα.

;-)

Yannis Tsal είπε...

Θα κυκλοφορήσει μαζικά στην αγορά ή μόνο από επιλεγμένα σημεία πώλησης; Περιμένουμε να βγάλεις και añejo τριπλής απόσταξης και να το δοκιμάσουμε και σε κοκτέιλς - όχι του Ρώσου στρατηγού, κρίμα να πάει χαμένο.

roubinakiM είπε...

Και εις άλλα με υγεία!

Margo είπε...

Είσαι τολμηρός. Η αρμπαρόριζα έχει πολύ δυνατό άρωμα δεν θα μπορούσα να την φανταστώ σε λικέρ. Αν κρίνω τον τρόπο που το παρουσίασες, το εγχείρημα στέφτηκε με επιτυχία!

Η ετικέτα είναι τέλεια. Χρωματικά δένει άψογα με το ποτό. Τίποτε δεν αφήνεις στην τύχη του όπως πάντα ;)

Αυτές τις μέρες θα μπει στο μπουκάλι και το δικό μου λικέρ πικραμύγδαλο από κουκούτσια βερίκοκου. Μόνο που ακολουθώ συνταγή, δεν αυτοσχεδιάζω. Ίσως να το κάνω με τα φραγκόσυκα :)

Καλό ξημέρωμα!

Τσαλαπετεινός είπε...

Yannis Tsal: Μαζικά αδελφέ μου, μαζικά να πιει ο κόσμος να γλυκαθεί λίγο. Στο μεταξύ ετοιμάζω τη βαριοπούλα για να σπάσω τα κουκούτσια από τα 200 και βάλε βερίκοκα που κατανάλωσα. Πάμε και για νέο προϊόν. Επεκτεινόμαστε για να κυριεύσουμε την αγορά

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

roubinakiM: Θα ακολουθήσει όπως ήδη αποκάλυψα πιο πάνω, λικέρ βερίκοκου!

Είναι να μην πάρω φόρα!

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Ούτε κι εγώ φανταζόμουν ότι ο συνδυασμός αμπαρόριζας και ρετσίνας -που δεν πίνω- θα έφερνε αυτό το αποτέλεσμα. Το δοκίμασα πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος την άνοιξη το πρώτο πράγμα που φύτεψα ήταν δυο ρίζες. Έκανα διπλή δόση και σίγουρα θα την επαναλάβω.

Η ετικέτα με παίδεψε πιο πολύ από το λικέρ. Δε φανταζόμουν ότι είναι τόσο δύσκολο...

Τί χρησιμοποιείς για το λικέρ με τα κουκούτσια του βερίκοκου; Μήπως κονιάκ; Καλή επιτυχία!

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Με όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω, όλοι στα ποτά πρέπει να επενδύσουμε τα λεφτά και την προσπάθειά μας! Να έχουμε να πίνουμε για να ξεχάσουμε!

Εξαιρετική ιδέα, αγαπημένε Τσαλαπετεινέ. Χικ.

Margo είπε...

Πέρυσι το έφτιαξα με κονιάκ αλλά φέτος το δοκιμάζω με τσίπουρο που φτιάξαμε την περασμένη χρονιά.
Αν δεν είχαμε να φτιάχνουμε όλα αυτά δεν ξέρω πώς θα ήμασταν. Είναι ένας τρόπος να αισθάνεσαι πως κάτι πηγαίνει καλά..

Καλόπιοτο να είναι!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Το περυσινό με κονιάκ -και μάλλον επειδή το άφησα πολύ καιρό- πικρίζει πολύ.

Διλπά γιατρικά είναι όλα αυτά: μια για τη διαδικασία και το νοιάξιμο που θέλουν και μια για τη στιγμή της κατανάλωσης.

Καλό βράδυ Margo!

fieryfairy είπε...

Έχω κάνει λικέρ ρόδι, είναι ωραια διαδικασία να φτιάχνεις το λικέρ σου! Αρμπαρόριζα δεν έχω δοκιμάσει.

Και ρετσίνα ε; Μου φαίνεται ότι έχει υπερβολικά έντονη γεύση για να γίνει λικέρ, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσω το αποτέλεσμα για να κρίνω ;)

Τσαλαπετεινός είπε...

FieryFairy: Η αμπαρόριζα υπερκαλύπτει τη ρετσίνα. Αν δοκιμάσεις χωρίς να ξέρεις, είναι αδύνατον να φανταστείς ότι περιέχει ρετσίνα.

Αν και φέτος δεν βλέπω να έχει μεγάλη παραγωγή ροδιά μου, όταν ξαναπεράσεις σε παρακαλώ κάνε τον κόπο να αφήσεις τη συνταγή για το λικέρ με ρόδι.

Καλή βδομάδα!

ο κυριος αμ είπε...

Επικό Λικέρ , φτιαγμένο για Φίλους !

ο κυριος αμ είπε...

χικ ....

Τσαλαπετεινός είπε...

Πιγκουίνος: Ξάδελφε ζητώ συγνώμη που παρέλειψα να απαντήσω στο σχόλιό σου! Αλλά σε ποστ που γίνεται διαρκώς κατανάλωση αλκοόλ -εικονική απο εσάς και πραγματική από μένα- νομίζω ότι έχω κάποια μικρή έστω δικαιολογία. Χικ χικ

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

ο κυριος αμ :
Λικέρ που δε μοιράζεσαι
αρχίζει να πικρίζει
κι όπως το πίνεις μοναχός
ως και το μπλογκ γυρίζει


Να σαι καλά φίλε μου!