Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Κάπτεν Τσαλ

Αστικό ακίνητο -αν και με τον αέρα κουνιέται και καθόλου ακίνητο δεν είναι- το σπιτάκι μου, βρίσκεται μέσα στο πράσινο, οπότε τα τζιμάνια να δεις ότι όπως πάνε θα το βγάλουν και αγροτικό και θα πρέπει να πληρώσω διπλές και τρίδιπλες τις κλεψιές τους.

Χαράτσι στο χαράτσι, φόρο στο φόρο, μπουγιουρντί στο μπουγιουρντί, τη βλέπω πια ξεκάθαρα τη δουλειά: πετραδάκι πετραδάκι θα το πάρουν τελικά οι καλιακούδες το σπιτάκι μου. Θα πάει στη μαύρη τρύπα που πήγαν όλα τα άλλα και χάθηκαν στον αδηφάγο οισοφάγο της, τάχα θυσία υπέρ πατρίδας -που τολμάν και την πιάνουν στο στόμα τους- και θα απομείνω εκτός από πένης κι ανέστιος.

Τα λογάριασα όμως με χαρτί και μολύβι, τα ξαναλογάριασα για να είμαι σίγουρος και τελικά αποφάσισα να το πουλήσω κοψοχρονιά, να το δώσω μπιρ παρά που λένε κι οι γείτονες, στην πρώτη κλέφτρα κίσσα που θα περάσει και θα της γυαλίσει. Γιατί σιγά μην καθίσω και περιμένω με σταυρωμένα χέρια, αυτοί που μας σταύρωσαν να κάνουν τις “απαραίτητες βελτιώσεις για το φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων”

Με ό,τι βγάλω από το τσαρδί μου, θα αγοράσω ένα σκαρί. Μέχρι δεκαπέντε μέτρα. Ας είναι γέρικο. Θα το κάψω με τα χεράκια μου να φύγουν τα παλιά χρώματα από πάνω του. Θα το καλαφατίσω, θα το τρίψω, θα το στοκάρω προσεκτικά και έπειτα θα το περάσω ένα χέρι αστάρι και δυο χρώμα: με μπλε ούλτραμερ λαδομπογιά τη γάστρα του και τα ζωνάρια και τη λαγουδέρα με κόκκινο της φωτιάς. Μετά θα ράψω καινούρια πανιά και θα το ρίξω στη θάλασσα.

Αναψυχής θα το δηλώσω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και θα κινήσω. Όπου θάλασσα και λιμάνι πατρίς. Κυκλάδες, Αιγαίο κι Ιόνιο πρώτα κι ύστερα, θα γυρίσω όλη τη Μεσόγειο με το ξύλινο σκαρί μου. Με την κόκκινη σημαία του ψηλά να ανεμίζει στο κατάρτι. Πάντα όρτσα τα πανιά, κόντρα στο Δεληβοριά. Και μόλις ξεθαρρέψω στο τιμόνι, μόλις πάρω το βάπτισμα της αλμύρας στα δικά μας νερά, ποιος τον πιάνει τον καπετάν Τσαλ· σαλπάρει για Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Βομβάη, Τόκιο και Μπαρμπαριά.

που χωρίς να το ξέρει, μού πρόσφερε το φινάλε

Καλό μήνα! 



18 σχόλια:

Evi Voulgaraki είπε...

Στα μεγάλα σου κέφια σε βρίσκω. Αέρα στα πανιά σου, λοιπόν, καπετάν Τσαλ· και κανόνισε: μιας κι η πατρίδα είναι καημός, μη γένοιτο κάθε λιμάνι και καημός :)

Nefosis είπε...

Έκτακτό! :))

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Καλή μήνα φίλε (μήπως με θες για μούτσο;)

xtina είπε...

αμ έτσι που πάει η δουλειά με βλέπω να σου κάνω αίτηση για να μπαρκάρω κι εγώ κάπτεν τσαλ. αναλαμβάνω λάντζα, μάζεμα άγκυρας, κουβαλήματα και τα λοιπά.
πορεία,μαγείρεμα και ημερολόγιο καταστρώματος, εσύ κάπτεν, που τα'χεις στην εντέλεια

Τσαλαπετεινός είπε...

Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα: Αντί να σαλτάρω, σαλπάρω με ένα μπουκάλι ρούμι, οπότε στην πάντα όλοι να περάσει η παρέα μας!

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Nefosis A : Σε έκτακτους καιρούς, μόνο οι έκτακτες λύσεις θα μας σώσουν.

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Γιώργος Κατσαμάκης: Εσύ θα αναλάβεις τις προμήθειες και την αρχειοθέτηση των τροφίμων και ποτών στο αμπάρι. Και τα βράδια στη γέφυρα θα μας διαβάζεις παραμύθια μέχρι να κοιμηθούμε.

υ.γ. Καθώς θα έρχεσαι, πιάσε κι έναν πορτολάνο.

Τσαλαπετεινός είπε...

xtina:Η παρούσα απάντηση ισοδυναμεί με ναυτικό φυλλάδιο, οπότε μπαρκάρεις αμέσως. Για λάντζα δε λέω όχι, αλλά για κουβάλημα δεν το συζητώ. Θα βάλουμε το μούτσο να κάνει τις βαριές δουλειές. Όσο για το μαγείρεμα σκέφτομαι ότι αν το Ερυθρό Καγκουρώ έχει διάθεση να μπαρκάρει μαζί μας, θα του αναθέσω την κουζίνα.

Μόλις συμπληρωθεί το πλήρωμα,θα έχουμε απόπλου.


ippoliti_ippoliti είπε...

υπάρχει θέση για τελείως ανειδίκευτους;
καλά ταξίδια όπως και να έχει

Τσαλαπετεινός είπε...

ippoliti_ippoliti: Φυσικά! Είπαμε 15 μέτρα θα είναι το καράβι μας. Όλους τους καλούς τους χωράει.

;-)

γρηγόρης στ. είπε...

θα σας παρακολουθώ από μια ψηλή κορυφή...

Τσαλαπετεινός είπε...

γρηγόρης στ. : Ούτε για ένα μικρό ταξιδάκι κόστα κόστα δεν έρχεσαι μαζί μας; Και ποιος θα μας φτιάχνει παστουρμαδόπιτα;

Ξανασκέψου το Γρηγόρη!


γρηγόρης στ. είπε...

Προτιμώ το ορεινό καπετανλίκι, κι όποιος θέλει ας κοπιάσει!

Τσαλαπετεινός είπε...

γρηγόρης στ. : "Τα ξύλινα τείχη θα σώσουν την πόλη"

Λέγε με Θεμιστοκλή

;-)

xtina είπε...

ως την ultima thule κάπταιν
count me in

Τσαλαπετεινός είπε...

xtina: Με τέτοιο πλήρωμα και την κάλυψη των νώτων μας που θα μας παρέχουν οι καπετάνιοι των ορέων, δε μας πιάνει κανείς!

xtina είπε...

οι καπετάνιοι των ωραίων, είπες κάπτεν; (φυσάει στην πλώρη)
:-)
xx

Τσαλαπετεινός είπε...

xtina: Οι ωραίοι καπετάνιοι των ορέων.
;-)