Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Κομμάτι για 2


Το κομμάτι για 2 δεν έχει λόγια. Έχει κίνηση, ενέργεια, ρυθμό, ροή. Έχει βλέμματα και παύσεις, ένταση, ηλεκτρισμένες ατμόσφαιρες. Και σιωπή. Έχει στοιχεία από τη γλώσσα της χειρονομίας και της ποίησης αλλά δε φοβάται να γελάσει. Έχει δομή αλλά δεν έχει αφήγηση. 


Μιλάει τη γλώσσα των ανθρώπινων σωμάτων πριν γίνει χορός και αφαίρεση. Μια γλώσσα γειωμένη, γεμάτη νοήματα, μια γλώσσα καθαρής επικοινωνίας. Μιλάει τη γλώσσα της εκφραστικής μάσκας, αλλά χωρίς τη μάσκα. Μάσκα γίνεται το πρόσωπο των ηθοποιών. Όλο το σώμα τους. Ο χώρος ο ίδιος γίνεται Η Μάσκα.

Το Κομμάτι για δύο είναι φτιαγμένο από/ και για μια γυναίκα και έναν άντρα ηθοποιό, για δύο ανθρώπους που ενώνονται, σαν κύκλοι που τέμνονται κι απ’ τα κομμάτια τους γεννιέται νέος ενδιάμεσος χώρος, για δύο ανθρώπους που οι πυρήνες τους συγκρούονται, για τη σχέση των δύο που βαθαίνει στο χρόνο, απλώνει στο μέσα χώρο, ποτίζει.

Το Κομμάτι για 2 θέλει να μιλήσει για αυτό το χώρο ανάμεσα, για αυτό το απροσδιόριστο θολό τοπίο, για το διάστημα που ενώνει και χωρίζει τους δύο, γι αυτό που τους κρατά και τους συνέχει σε ένα συμφωνημένο μαζί. Θέλει να μιλήσει για αυτήν τη Σύγκρουση, την Ένωση, τη Διάβρωση του Ενός από τον Άλλο.

Το υλικό του  γεννήθηκε από τον καθοδηγημένο αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών στις πρόβες. Είναι το απόσταγμα μιας σχέσης που βιώθηκε στα άκρα. Οι ηθοποιοί διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα με την προσωπικότητα τους, με τον τρόπο που ανταποκρίνονταν στις προκλήσεις, μέσα από την ίδια τη σχέση που ανέπτυξαν μεταξύ τους. Δεν μπορεί κανείς να πει τί ανήκει σε ποιόν. 

Στην πρόβα όλα είναι παιχνίδι. Με προσωρινούς κανόνες που διαρκώς αναπροσαρμόζονται. Μια ανοιχτή διαδικασία. Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Το μόνο που ξέρεις είναι πως σε ένα κομμάτι της διαδρομής, θα σβήσουν τα φώτα και δε θα βλέπεις ούτε τη μύτη σου. Αλλά πρέπει να συνεχίσεις. Χρειάζεσαι εξαιρετικά ανοιχτούς και γενναιόδωρους ηθοποιούς για να δουλέψεις με αυτόν τον τρόπο. Και βέβαια συνθήκες ακέραιης εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Το κομμάτι για 2 είναι μια ανοιχτή δομή που δεν κλειδώνει ποτέ. Είναι μια πολύπλοκη εξίσωση. Ένα εύθραυστο και απρόβλεπτο παιχνίδι των ηθοποιών. Δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Η σχέση των ηθοποιών είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ως τέτοιος παραμένει ανοιχτός στα ενδεχόμενα. Προσαρμόζεται στην αλλαγή. 





Τo Κομμάτι για 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σχήμα Εκτός Άξονα στη Θεσσαλονίκη από τις 8 μέχρι τις 12 Μαίου 2014. Την περασμένη Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Θεάτρου "ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ" στο Χώρο Τέχνης 92 Art και απέσπασε τέσσερα βραβεία. 

Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η παραγωγή είναι του Αλέξανδρου Μιχαήλ που επωμίστηκε τον ανδρικό ρόλο μόνο για την παρουσίαση στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, σε αντικατάσταση του ηθοποιού Δημήτρη Παπαδόπουλου. Στο ρόλο της γυναίκας η Χριστίνα Γυφτάκη που τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ. Ο εικαστικός Χρήστος Κυριαζίδης επιμελήθηκε το πρόγραμμα της παράστασης απ` όπου προέρχονται τα παραπάνω κείμενα. 


*Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από την πρόβα πριν την παρουσίαση στο φεστιβάλ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα' θελα φωτογραφίες σου την ώρα που τραβάς την πρώτη και την τελευταία...

kanaliotis

Τσαλαπετεινός είπε...

Kanaliotis, αν είναι καθρέφτης το δάπεδο, παιχνιδάκι.