Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Η Οπερα της Πεντάρας



Μερικές ‘κλεμμένες’ εικόνες

από την πρώτη παράσταση (14/1/2010) στο Παλλάς


της ‘Όπερας της Πεντάρας’
των Μπέρτολ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ


από το Μπερλίνερ Ανσαμπλ



σε σκηνοθεσία του Μπομπ Γουίλσον.



Για την παράσταση και τα παραλειπόμενα εδώ
με μια προσθήκη:τη διακριτική παρουσία
του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.



Μουσική: Mack The Knife, με τους Westlife


Bonus track, Mack The Knife με τον Louis Armstrong με την Ella Fitzgerald…. και μια ηχογράφηση με τη φωνή της Lotte Lenya







21 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Καταπληκτική μουσική. Το είχα δει το καλοκαίρι σε άλλη έκδοση (στο θέατρο Batminton).

Roadartist είπε...

Eκπληκτικό τι να λέμε....!!

συκοφάγος είπε...

Πετεινότατε

ομολογώ τη ζήλεια μου για το φωτογραφικό σας αρχείο [για τη μουσική σας συλλογή έχω ήδη αναφέρει παμπολες φορές].

Γνωρίζοντας το αγρυπνο φωτογραφικό σας μάτι είμαι σίγουρος πως ακόμη και τον Προεδρο θα αιχμαλωτίσατε στο φακό σας. Και φυσικά θα υπήρξαν κι αλλοι πολλοί, πρεμιέρα γαρ.

Σήμερα, με τους απλούς όμως θνητους, θα πάω κι εγώ. Χωρίς φακους εικονοθήρες για συνοδεία.

αν αποτολμήσω παρουσιαση και κριτική της παραστασης στο κοινοβιο μπλογκ μου, τότε μπορω να ελπίζω στην συμβολή σας με τις φωτογραφίες;

Πολύ καλή παρουσιαση και ομορφη η εκτελεση του γνωστου τραγουδιου που συνοδευει.

να ειστε καλά.

ELvA είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα η παρασταση, αν και μεταξυ μας, θα προτιμουσα να την ειχα δει στη Γερμανια στις ...31 Αυγούστου 1928, στο θέατρο του Βερολίνου και οπωσδηποτε χωρις τη παρουσια..υψηλων καλεσμενων! :)

Φιλια!

Ανώνυμος είπε...

...στον απόηχο..της θέας μιας ''σιέρρας''....και στο ''νομάτισμα'' μιας πεδιάδας, που καταθορυβεί, το ΄΄κους -κους''....υψιλού επιπέδου...τολμά να ψιθιρίσει....ο μπέρτολτ μπρέχτ......{von dewillfabrigkeit der watur]......''|για τη μακροθυμία της φύσης''...`1926...α, οι μανάδες μας πουλιούνται και οι γιοί μας ταπεινόνονται..το τσούρμο της σκούνας που βουλιάζει,αναζητάει όποιο να 'ναι θαλασσόβραχο..κι ο ετοιμοθάνατος το μόνο που γυρεύει από τον κόσμο, είναι να παλαίψει...για να δει μιαν ακόμα αυγή..και του πετεινού το τρίτο λάλημα να ξανακούσει...
........''Σίρο Ρεδόνδο''

Μαρία Δριμή είπε...

Πήγα χθες. Ήταν καταπληκτικά! Μπρεχτική ατμόσφαιρα και εκπληκτικές ερμηνείες. Αυτό που με ξετρέλανε ήταν ο φωτισμός αυτής της παράστασης!

Σταυρούλα είπε...

Εσείς τυχερός που την είδατε κι εμείς που έστω απ τις φωτογραφίες, θα πάρουμε μια γεύση.
Δυστυχώς το έμαθα αργά κι είχαν μείνει μόνο των 100 ευρώ τα εισιτήρια! :|

Yannis Tsal είπε...

Όμορφες εικόνες και μουσική, από ένα πασίγνωστο έργο. Ιστορική και η παρουσία του σενιόρ πρεσιντέντε, σε μια από τις τελευταίες του (;) δημόσιες εμφανίσεις, με αυτό το αξίωμα. Μιας και συνηθίζεται τα τελευταία 20 χρόνια οι πρόεδροι να είναι σχεδόν αιωνόβιοι, προτείνω για νέο πρόεδρο το Μανώλη Γλέζο!

Τσαλαπετεινός είπε...

Greek Rider : Πραγματικά υπέροχη η μουσική του Κουρτ Βάιλ…το αποδεικνύουν άλλωστε οι άπειρες εκτελέσεις που μπορεί να βρει κανείς.


Roadartist : Είδες την παράσταση;

Τσαλαπετεινός είπε...

συκοφάγος : Αγαπητέ μου φίλε ελπίζω να απολαύσατε την παράσταση περισσότερο από μένα που εκ δεξιών είχα μια κολώνα, εξ ευωνύμων κύριο που φλυαρούσε πριν την παράσταση και ροχάλιζε κατά τη διάρκειά της και μπροστά μου χαριτόβρυτο νεαρά με ευμεγέθη κότσο που μου έκρυβε μεγάλο μέρος της σκηνής. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά είχα ξεχάσει και τα γυαλιά μου με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι να διαβάσω τους υπέρτιτλους, οπότε δεν αποτόλμησα παρουσίαση και κριτική της παράστασης. Ένα δράμα όπως καταλαβαίνετε!

Οπότε θα χαρώ πολύ να διαβάσω τη δική σας και θα είναι τιμή μου να συμβάλω με τις εικόνες της παράστασης στην ανάρτησή σας.

Τσαλαπετεινός είπε...

Elva : Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου, σίγουρα θα ερχόμουνα μαζί σου στη Γερμανία του 1928 για να δούμε την παράσταση.

Μια που δεν υπάρχει όμως περιορίζομαι στην παράσταση της Αθήνας του 2010…διαφορετικά βλέπεις θα ήμασταν πάνω από 100χρονων!



''Σίρο Ρεδόνδο'': Κάποτε όταν θα έχουμε καιρό
Κάποτε όταν θα έχουμε καιρό
θα σκεφτούμε πάνω στις ιδέες όλων των μεγάλων στοχαστών
θα θαυμάσουμε τους πίνακες όλων των μεγάλων ζωγράφων
θα γελάσουμε με όλους τους χωρατατζήδες
θα κορτάρουμε όλες τις γυναίκες
θα διδάξουμε όλους τους ανθρώπους.

Τσαλαπετεινός είπε...

Maria Jose : Θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά με μια μικρή παρατήρηση: οι φωτισμοί και τα σκηνικά σχεδόν… κλέβανε την παράσταση αποσπώντας την προσοχή από τις εξαιρετικές ερμηνείες που επισημαίνεις και εσύ.


renata : Δυστυχώς δεν ήμουν και τόσο τυχερός όπως θα διαπιστώσεις αν ρίξεις μια ματιά στην απάντηση που άφησα πιο πάνω στον κύριο Συκοφάγο. Τα εισιτήρια ήταν πολύ ακριβά και σε μερικές περιπτώσεις όπως η δική μου δυσανάλογα της θέσης. Ενώ στο Παρίσι που θα παιχτεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι η υψηλότερη τιμή είναι 40 ευρώ.

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos : Η παρουσία του Προέδρου ήταν πολύ διακριτική σε αντίθεση με άλλες κραυγαλέες παρουσίες που συνήθως μετατρέπουν καλλιτεχνικά σε κοσμικά γεγονότα. Η πρότασή σου για νέο πρόεδρο είναι εξαιρετική!

Σελιτσάνος είπε...

Θα ήθελα να τη δώ-έστω και με κότσο αλά Νίτσα Μαρούδα μπροστά μου...

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ είπε...

Τσαλαπετεινέ, εξαιρετική ήταν η παράσταση, όντως. Η συνεισφορά μου: Die Moritat von Mackie Messer με τη φωνή του Μπρεχτ. Καλημέρα!

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος: Οι κότσοι της εποχής στην οποία αναφέρεστε αγαπητέ μου, ήταν μεν ογκώδεις πλην όμως συμμετρικοί και συγκροτημένοι. Οι σημερινοί είναι επιμελώς ατημέλητοι με ατίθασα τσουλούφια που πετάνε ανεξέλεγκτα προς πάσαν κατεύθυνση κατακερματίζοντας το οπτικό πεδίο του άμοιρου θεατή που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Αν αυτή λοιπόν η παρουσία του κότσου συνοδεύεται από sound track ροχαλητού έστω και σε adagio το αποτέλεσμα- πιστέψτε με - είναι ολέθριο.


ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ZΕΝΑΚΟΣ: Κατ` αρχάς δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχηθώ Καλή Χρονιά έστω και με αρκετή καθυστέρηση! Η συνεισφορά σας στην αμιγώς φωτογραφική ανάρτηση είναι πολύτιμη. Σας ευχαριστώ…

chumba είπε...

Θαυμάσιες φωτογραφίες από μια εξαιρετική παράσταση. Ευχαριστώ πολύ για το λινκ.

Τσαλαπετεινός είπε...

chumba: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το λινκ...

Go_Go είπε...

Και τί δε θα'δινα για να μπορούσα να τη βιντεοσκοπήσω αυτή την παράσταση! Την είδα το σάββατο και έκτοτε τη σκέφτομαι συνέχεια.

Η απόδοση ήταν εξαιρετική, η σκηνοθεσία ευρηματική και παρότι μοντέρνας αισθητικής, θεωρώ πολύ κοντά στο πνεύμα του Μπρεχτ, οι ηθοποιοί αριστουργηματικοί (φίλη μεγάλης ηλικίας με άριστη γνώση γερμανικών και έχοντας παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις του έργου - συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Μελίνας Μερκούρη, μου είπε ότι η άρθρωσή τους και πιστότητα στο κείμενο ήταν εκπληκτική).

Λίγο οι υπέρτιτλοι μας τα χάλασας (έχω την εντύπωση), αλλά δε βαριέσαι...

Τσαλαπετεινός είπε...

Go-Go :

Συμφωνώ με τον περιεκτικό τρόπο που συνοψίζετε το χαρακτήρα της παράστασης. Θα μπορούσαν να υπηρετήσουν ως υπότιτλοι τούτης της ανάρτησης. 

Η αίσθηση με την οποία φεύγει ο θεατής -ακόμη και στην περίπτωση που έχει παραγνωρίσει άλλα στοιχεία της βραδιάς- είναι εκείνη του «καλοκουρδισμένου»θιάσου που λειτούργησε χωρίς κενά ή αμήχανες στιγμές, με εκπληκτικές τεχνικές και δεξιότητες, ένας θίασος που υπηρέτησε με συνέπεια και ενότητα την άποψη του σκηνοθέτη. Να σημειώσω χαρακτηριστικά τις εκτελέσεις της μουσικής του Κουρτ Βάιλ. Νομίζω πως ήταν όντως στο πνεύμα των δημιουργών της «Όπερας της Πεντάρας», λειτούργησαν δηλαδή ως στοιχεία του έργου που δεν θα «παρασύρουν» το θεατή με τη μελωδικότητα τους, αλλά θα αναδείξουν το λιμπρέτο, δηλαδή τον λόγο, το μήνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η παράσταση, αλλά έπρεπε να αντισταθούμε στην εξωφρενικά υψηλή τιμή των εισητηρίων, ΠΟΥ ΜΟΝΟ στην Ελλάδα ήταν τόσο υψηλή!!!

http://www.topontiki.gr/articles/view/2561

http://bookpress.gr/multipress/sinema-theatro/poso-kostizei-mia-opera-tis-pentaras.html