Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Για τη γιορτή της...


"Ο κόσμος πλάστηκε από αντίθετα στοιχεία. Από σκοτάδι και φως- νερό-φωτιά, πόνο χαρά, από γυναίκες κι άντρες. Και τα στοιχεία μπήκανε σε αντιμαχία αιώνια. Ζουν μαζί και όλο αντιπαλεύουνε....Η πλάση θέλει να υπάρχουνε τα αντίθετα, να υπάρχει η αμάχη, θέλει όμως να ζούνε όλα μαζί εις όμορφη σμίξη.

Εν αρχή παλεύουν τα αντίμαχα ώσπου να πέσει ο σπόρος. Κι έπειτα τον αρδεύουμε με το κορμί και την ψυχή μας. Σπάζουμε την αψάδα του να μαλακώσει. Κι αρχίζει πλιο μέσα μας να μουλιάζει, να κολυμπάει σαν ψάρι. Κι όταν `ρθει η στιγμή να σμπρωχτεί για να προβγεί στον κόσμο, με πόνο τρυπάει τη γη! Με ζόρι ωσάν το φύτρο!

Η γέννα είναι μέγα μάθημα για να εννοήσετε πώς μάχονται τα αντίθετα στοιχεία. Γιατί μες στο κορμί της γυναικός γένεται η μέγιστη πάλη! Παλεύουν όλα μαζί, ζωή, θάνατος, αρσενικό και θηλυκό, χαρά, πόνος, σμίξη κι αποχωρισμός αντάμα.
Τι τούτος είν` ο δρόμος των γυναικών: να αγαπάνε αυτό που βγαίνει απ` τα σκέλια τους και ανήμπορο είναι να ζήσει δίχως βυζί, δίχως να πάρει θροφή και αίμα απ` το κορμί τους. Όποια εβύζαξε παιδί γνωρίζει τη γλυκιά θέρμαση οπού σε σε συνταράζει. Νιώθεις ως και απ` τα κόκαλα και από το μεδούλι μέσα να σε τραβά. Δίνεις τη ρώγα για να πιει και, όπως κολλάει τα χείλη, σε τραβάει κύμα θάλασσας χλιαρό έτοιμο να σε πνίξει. Τότες το γυναικείο το κορμί γένεται παράδεισος που ανθίζεις από κάτω, τόπος να θρέψει με χαρά όλον τον κόσμο! Την ώρα εκείνη αγαπάς αληθινά τον σερνικό αντίμαχο που σε έσπειρε! Θέλεις να τον φωνάξεις για να ζηλέψει τα όσα δεν ημπορεί να χαίρεται η σερνική του φύση... "Τα παραπάνω αποσπάσματα για τη Γιορτή της Μητέρας
από το "Μαράν Αθά Ή ιερά και ανόσια" του Θωμά Ψύρρα.
Εκδόσεις Κέδρος, 2004


Ο Δήμος Αβδελιώδης διασκεύασε και σκηνοθέτησε το αφήγημα του Ψύρρα σε ένα θεατρικό μονόλογο που ερμήνευσε η Γιασεμί Κηλαηδόνη τον περασμένο χειμώνα στο θέατρο Μεταξουργείο. Ήταν ίσως η καλύτερη παράσταση της χρονιάς.

Η εικόνα από δω.


13 σχόλια:

navarino-s είπε...

Πολύ πάρα πολύ καλό!
Να είσαι καλά που μας το γνώρισες!

loulou είπε...

Ομορφες λέξεις...
Σου υγραίνουν τα μάτια διαβαζοντάς τες...
Τσαλαπετεινέ....Νάσαι καλά!!!


Καλημέρα. Loulou

Thalassenia είπε...

Πολύ τρυφερό, αληθινό και ευαίσθητο.
Έτσι είναι, ακριβώς έτσι!!!

Στις μανούλες της ζωής και...της μνήμης.

Σ΄ευχαριστώ.

jokar είπε...

Απλώς υποκλίνομαι... τίποτα άλλο...

Magia da Inês είπε...

♥ Olá, amiga!
Passei para uma visitinha.
Para você... com muito carinho ♥

"Quem tem o abraço mais apertado...
mais carinhoso...♥
e um amor tão grande... tão grande...♥
que apaga qualquer desamor?"♥♥

Feliz Dia das Mães!!!

♥Ótimo domingo!
Itabira♥♥
Brasil

the elf at bay είπε...

Έξοχο.

Margo είπε...

Έκπληξη μου κάνει πώς ένας άντρας μπορεί να αντιληφθεί με αυτόν τον τρόπο τη γέννα και το θηλασμό. Μέχρι τώρα πίστευα ότι μόνο η γυναίκα που γίνεται μάνα μπορεί να ξέρει.
Εξαιρετικό απόσπασμα φαντάζομαι πόσο ενδιαφέρον θα είχε και η παράσταση. Τρεις ώρες τέτοιος μονόλογος!!!
Χρόνια πολλά στη μητέρα!

υ.γ πολύ όμορφος ο τσαλαπετεινός που ήρθε και κάθισε στον τίτλο σου:)
Καλό απόγευμα Τσαλαπετεινέ

Yannis Tsal είπε...

Χρόνια πολλά και καλά στις μητέρες όλου του κόσμου, και πρώτα στην Πατσαμάμα, τη Μητέρα Γη των πολιτισμών των Άνδεων!

Έξυπνος ο "υπότιτλος" (one flew over hoopoe's nest) και κομψός ο όμοιός μας στη θέση του τόνου, αν και η στάση του θυμίζει λίγο... παπαγάλο. Αλλαγή διακόσμησης μεσούσης οικονομικής κρίσης; Πόθεν έσχες αδερφέ; Έσπασες κανένα ομόλογο;

Coffeemug είπε...

Διαφορετικό από όσα έχουμε διαβάσει/ακούσει μέχρι τώρα. Οπως και όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και νιώθουμε με διαφορετικό τρόπο το κάθε τί που συμβαίνει στη ζωή μας και στο σώμα μας.

Με γειά τον υπότιτλο.

Τσαλαπετεινός είπε...

navarino-s: Ήταν ευτύχημα που ο Αβδελιώδης ''ανακάλυψε'' το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2004 και με την εξαιρετική του παράσταση το έκανε γνωστό.

loulou: Σε ευχαριστώ...χάρηκα που σου άρεσε.


Thalassenia: Να είσαι καλά.
Σε όλες τις μητέρες.

Τσαλαπετεινός είπε...

jokar: Κι εγώ, όχι μόνο σε αυτά τα αποσπάσματα αλλά σε όλο το βιβλίο. Σε ευχαριστώ που πέρασες.


Magia da Inês:
Oi Maria da Inês

Obrigado por sua visita naquele dia. Dia das Mães
O sabor de seu país maravilhoso é aqui.

muitos beijos

T

Τσαλαπετεινός είπε...

the elf at bay : Πράγματι!


Margo: Αγόρασα το βιβλίο πριν από δύο μήνες αμέσως μετά την παράσταση. Όταν έφτασα σε αυτό το σημείο σκέφτηκα ότι αυτά τα αποσπάσματα θα ήταν ιδανικά για τη μέρα της μητέρα.

υ.γ. Ο όμορφος τσαλαπετεινός αντί τόνου είναι ο αδελφός μου. Η ταμπέλα βέβαια θέλει ακόμα δουλειά... σε ευχαριστώ που την πρόσεξες!

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos: Ούτε τον κουμπαρά χρειάστηκε να σπάσω αδελφέ μου. Με τα χεράκια μου μαστόρεψα την ταμπέλα. Χρησιμοποίησα -αλλά δεν το κατάλαβες – μια δικιά σου φωτογραφία. Μια που είμαστε δίδυμοι νομίζω ότι κανένας δεν θα καταλάβει τη διαφορά.


Coffeemug: Δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Αυτή η συνύπαρξη
της θεσσαλικής ντοπιολαλιάς με την εκκλησιαστική γλώσσα θυμίζει αρκετά Παπαδιαμάντη.

Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε ίδιοι όταν συμβαίνουν τόσα;
καλό σου βράδυ.