Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Μαρία Πολύζου

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα το γεγονός ήθελα να γράψω για τη Μαρία Πολύζου. Ήθελα να το κάνω όμως αποφεύγοντας τα κλισέ, τις λέξεις και τις εκφράσεις που έχουμε φθείρει όλοι μας από την αλόγιστη χρήση. Αποφεύγοντας ένα βαρύγδουπο τίτλο. Κοντεύει βδομάδα που διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα σχετικά δημοσιεύματα, γράφω και σβήνω. Στο μεταξύ βέβαια, όπως γίνεται συνήθως πέρασαν οι μέρες και απομακρυνθήκαμε από το γεγονός που έφυγε πια από την επικαιρότητα γιατί άλλα σημαντικά κι ασήμαντα το επισκίασαν. Κι έτσι καταλήγω απλώς να αναφέρω ξερή την είδηση και να μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα μιας συνέντευξης που έδωσε πριν από δύο χρόνια.

Η Μαρία Πολύζου το βράδυ της περασμένης Δευτέρα (2.8.2010) τερμάτισε στον Τύμβο του Μαραθώνα ολοκληρώνοντας τα 540 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα- Σπάρτη -Αθήνα που είχε διανύσει ακριβώς πριν από 2.500 χρόνια ο Αθηναίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης «ός χίλια πεντακόσια στάδια ήνυσε δια μιάς νυκτός και ἡμέρας, προς Λακεδαιμονίους ἀφικόμενος» για να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών ενώ η στρατιά των Περσών έφτανε στο Μαραθώνα μια ανάσα από τα τείχη της Αθήνας. Ήταν από τους ελάχιστους αθλητές- και η μοναδική γυναίκα- που επιχείρησαν και ολοκλήρωσαν εις διπλούν το Σπάρταθλο, έναν από τους δυσκολότερους αγώνες παγκοσμίως.

Ο μόνος λόγος που το έκανα ήταν εξαιτίας της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Ηθελα να τιμήσω με αυτόν τον τρόπο τους μαραθωνομάχους και τον Φειδιππίδη, που κατά τον θρύλο έκανε πρώτος τη διαδρομή...” δήλωσε μετά το τερματισμό.

Η Μαρία που γεννήθηκε στη Πάτρα το 1968 είναι αθλήτρια δρόμων αντοχής, βαλκανιονίκης και κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στον κλασσικό μαραθώνιο. Σήμερα που δεν ασχολείται πλέον με τον πρωταθλητισμό είναι διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού Αθλητισμού.


"Η δοκιμασία του μαραθωνίου δρόμου ήταν πάντα για μένα μια δοκιμασία της ψυχής μου και του εσώτερου εαυτού μου. Δεν ήταν μόνο αμέτρητα χιλιόμετρα των ποδιών μου στην άσφαλτο. Ήταν κάτι παραπάνω. Ήθελα πάντα να προκαλώ το εαυτό μου σε κάτι μεγαλύτερο, κάτι υψηλότερο από τη καθημερινότητα της ζωής. Μέσα από αυτό το αγώνισμα κατάφερα να γνωρίσω τις κρυμμένες ψυχικές δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, που κάτω από άλλες συνθήκες, ίσως να μη γνώριζα ποτέ. Ο μαραθώνιος δρόμος είναι η κορωνίδα όλων των αγωνισμάτων. "


Διαβάστε:

«Ταξίδεψα από τη ζωή στον θάνατο πολλές φορές» Βήμα

«Ταξίδι ψυχής» στα βήματα του Φειδιππίδη. Ελευθεροτυπία

Σύγχρονος Φειδιππίδης η Μαρία Πολύζου έτρεξε 520 χιλ σε μια βδομάδα. tvxs

Η Πρωταθλήτρια Ελλάδος Μαρία Πολύζου στα βήματα του Φειδιππίδη- βίντεο

Όσα δεν είδαν οι Πέρσες Ελευθεροτυπία

Σύγχρονοι Ημεροδρόμοι - Σπαρταθλο 2009 τσαλαπετεινός


Μουσική: Closing, σύνθεση του Philip Glass από το Glassworks


6 σχόλια:

kovo voltes... είπε...

Οταν ένας άνθρωπος εκπέμπει τέτοια πίστη, σε κάνει να αναρωτιέσαι για τη δύναμη της δικής σου πίστης σε μικρά ή μεγάλα πράγματα τριγύρω...Κινητήριος δύναμη!

koulpa είπε...

καταπληκτική!! εγώ δε το είχα πάρει χαμπάρη.. από τον κανίβαλο το είδα προχθές.. κι από σένα σήμερα.. ούτε στα μπλογκ.. ούτε στη τιβι βέβαια προβληθηκε.. κρίμα..
καλησπέρα και καλή εβδομάδα :):)

Τσαλαπετεινός είπε...

kovo voltes... : Νοιώθω δέος για αθλητές που ξεπερνάνε τα ανθρώπινα όρια με τη δύναμη της θέλησης και το κέρδος του άθλου τους είναι μόνο η ηθική ικανοποίηση και μια κούπα νερό από τον Ευρώτα.


koulpa: Στον τύπο βρήκα μερικά δημοσιεύματα- αν δεν κάτω λάθος μόνο στην Ελευθεροτυπία ήταν πρωτοσέλιδη η φωτογραφία της στο φύλλο της περασμένης Τρίτης. Μη λέμε όμως τα 'αυτονόητα'- ότι αυτά τα θέματα 'δεν πουλάνε'...

Tali είπε...

Κι εγω εδω το διαβαζω πρωτη φορα !!!
Ευγε!
και ποσο σε καταλαβαινω εκει στην εισαγωγη για τις λεξεις κλισε που εχουν χασει τη σημασια τους απο την αλογη χρηση...


540 χιλιομετρα??
-ασυλληπτο:)

habilis είπε...

Mπράβο στη Μαρία !
Μια προσπάθεια που ήθελε απίστευτη δύναμη και όμως δεν έτυχε στην προβολή που της άξιζε.

Τσαλαπετεινός είπε...

Talisker Stt. : Χαίρομαι που συμφωνείς. Βλέπεις όταν την λέξη “άθλος” για παράδειγμα την χρησιμοποιούμε αβασάνιστα για κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας όταν την χρειαζόμαστε πραγματικά – όπως σε αυτή την περίπτωση – μας φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή...

Στο μεταξύ τερμάτισε κι ο Ed στον Ατλαντικό- βλέπε επόμενη ανάρτηση- και τα χιλιόμετρα έγιναν 9.650!!!


habilis : Είναι μια ακόμα σημαντική προσπάθεια που πέρασε στα ψιλά και δεν έτυχε της προβολής που της άξιζε. Και λέω ακόμα μία, γιατί αναρωτιέμαι πόσοι πληροφορήθηκαν ότι το 2003 μια ομάδα αθλητών με αναπηρία κολύμπησαν από το Σούνιο ως τη Μήλο;