Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Τα κρινάκια της ΠαναγιάςΟ κρίνος της άμμου (Pancratium maritimum) ευδοκιμεί στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και στη βόρειο Αμερική. Σύμβολο αγνότητας και στη διάρκεια του Μεσαίωνα σύμβολο ειρήνης, περιλαμβάνει περίπου εκατό είδη από τα οποία τα περισσότερα απαντούν στην Κίνα και στα Ιμαλάια. Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του.

Λιτές αλλά μοναδικές πινελιές στο άγονο κυκλαδίτικο τοπίο, τα άγρια κρινάκια της άμμου, σε πολλά νησιά τα ονομάζουν κρινάκια της Παναγιάς επειδή ανθίζουν στα μέσα Αυγούστου. Τα άνθη τους με χαρακτηριστική λεπτή, ντελικάτη ευωδιά, διατηρούνται ανθισμένα αρκετές μέρες, αν οι λουόμενοι δεν υποκύψουν στον πειρασμό να τα κόψουν.Τα κρινάκια και το τραγούδι αφιερώνονται

σε όσες κι όσους γιορτάζουν σήμερα.


7 σχόλια:

tsalapeteinos είπε...

Εμείς οι Κουβανοί στην καρδιά τιμούμε ως γνωστόν την Virgen de la Caridad de Cobre, ομόλογο της ορίσα Οτσούν στον πάνθεο της σαντερία. Επίσης την Santa Virgen de Guadalupe, από αλληλεγγύη στο ιθαγένικο στοιχείο από την άλλη πλευρά των στενών του Γιουκατάν.

tsalapeteinos είπε...

Και κάτι άλλο σχετικό με την ημέρα από το αιρετικό δίδυμο Ροϊδη-Λασκαράτου

http://wp.me/s1aA3-15aug10

Γκιωνης είπε...

. καλημέρα
. αγνοούσα αυτήν την ονομασία !
. δες μία παράλληλη ανάρτηση με την δική σου εδώ http://vortex-i.blogspot.com/2010/08/blog-post.html
. η μουσική σου όπως παντα υπέροχη...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά για την αφιέρωση! :-)

Margo είπε...

Θα πω και εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Για το υπέροχο κρινάκι που φυτρώνει εκεί που κανείς δε θα περίμενε να υπάρχει ζωή, αλλά και για την μουσική που αγαπώ πολύ σε μια από τις καλύτερες εκτελέσεις.
Να σαι καλά τσαλαπετεινέ μου
Σε φιλώ!

scalidi είπε...

Πολύ όμορφα

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το 15αύγουστο μας πέτυχε καθ'όδον για το σπίτι μετά από δύο βδομάδες καθαρόαιμων διακοπών:)

Ο tsalapeteinos απογείωσε τα "κρινάκια" σας ;)

GCTMT