Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Fairytales


.
.

Ποιος είπε ότι τα παραμύθια είναι χειμωνιάτικη υπόθεση και ξετυλίγονται από μια ανέμη αποκλειστικά δίπλα σε αναμμένο τζάκι; Τα παραμύθια είναι παντός καιρού και μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά κατακαλόκαιρο αρκεί να υπάρχει μια κεφάτη κι αεικίνητη ομάδα ηθοποιών.


Ένα παλιό Αθηναϊκό σπίτι αναπτυγμένο γύρω από μια μαγική εσωτερική αυλή γίνεται χωρίς καμία παρέμβαση ο σκηνικός χώρος- το 'Βρυσάκι' - όπου ζωντανεύουν οι αγαπημένοι ήρωες των κλασσικών παραμυθιών που σημάδεψαν την παιδική μας ηλικία αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες.


Η Χιονάτη, οι Χάνσελ και Γκρέτελ, ο Παπουτσωμένος Γάτος, η Πεντάμορφη και το Τέρας, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Μολυβένιος Στρατιώτης, η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα παρέα απαραίτητα με την κακιά Μητριά της, το Ασχημόπαπο και η Τοσοδούλα συνυπάρχουν σε μια οργανική ενότητα αλλεπάλληλων σκηνών από τις γνωστές ιστορίες και επαναδιατυπώνουν κάποια από τα παιδικά -συνήθως αναπάντητα -ερωτήματα που διατηρούνται σε λήθαργο μέσα μας .



Η παράσταση εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του χώρου του μικρού οικήματος της οδού Βρυσακίου δίπλα στη Στοά του Αττάλου καθώς εκτυλίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό στην αυλή, στο εσωτερικό, στον όροφο αλλά και στην ταράτσα.

Η χιουμοριστική, πολλές φορές αιρετική προσέγγιση των παραμυθιών, ισορροπεί με τον καλύτερο τρόπο την συγκίνηση της αναπόφευκτης νοσταλγίας που μπορεί ύπουλα να μας καταλάβει παρακολουθώντας την παράσταση Fairytales- παραγωγή της Αθηναϊκής Μυθοποιίας - κάτω από την κληματαριά που επιτρέπει να κρυφοκοιτάζεις τον αττικό ουρανό.

.

Φεύγοντας παίρνεις μαζί σου τα αιώνια συμπεράσματα των παραμυθιών: “οι κατάρες έρχονται από το πουθενά”, “τα ζώα φυσικά και μιλούν”, “το κακό παιδεύει αλλά τελικά το καλό νικάει”, “υπάρχουν μάγια μα στο τέλος λύνονται”, “ο έρωτας πάντα θριαμβεύει”, “ένα φιλί μπορεί να κάνει θαύματα”...


Καθώς όμως σε γαβγίζει το πρώτο αδέσποτο που συναντάς στο δρόμο χωρίς να καταλαβαίνεις λέξη από όσα σου καταμαρτυράει εξαγριωμένο, προσγειώνεσαι ανώμαλα στον πλανήτη των ενηλίκων και περιορίζεσαι στο θαύμα της Αυγουστιάτικης πλέον νύχτας που είναι σπαρμένη άστρα.

Καλό μας μήνα.


Οι συντελεστές της παράστασης.

Κείμενα - σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου - Μάρκος Σαρρής
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσική επιμέλεια : Σάκης Βαργεμτζίδης

Παίζουν:
Μαρία Ανδρικοπούλου
Βασιλεία Ιγγλέση
Δημήτρης Κουρέας
Σταύρος Μπαφέτης
Αννίτα Καπουσίζη
Μάρκος Σαρρής.

« Βρυσάκι », Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
Κρατήσεις θέσεων: 211 850 5650




Μουσική:Suna No Oshiro της Kanon Wakeshima

music box version



15 σχόλια:

Yannis Tsal είπε...

Επίκαιρος και... εποχιακός πάντα μικρέ. Καλό μήνα και καλό... χειμώνα λοιπόν - αφού ο λαός λέει από Αύγουστο χειμώνα. Ταιριάζουν και τα παραμύθια με τον επερχόμενο χειμώνα. Εκτός από τα παραμύθια των πολιτικών, που είναι παντός καιρού.

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos: Καλό μήνα αδελφέ μου και σε σένα. Λες 'καλό χειμώνα' από τώρα μόνο και μόνο γιατί υπάρχει ένα υπόλοιπο άδειας στο τέλος Αυγούστου, ε;

Αυτή η λαϊκή ρήση πάντως δε με βρίσκει σύμφωνο. Αντιθέτως μου αρέσουν πολύ οι παρακάτω:

" Αύγουστε καλέ μου μήνα, να `σουν δυο φορές το χρόνο",

"Τ` Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο χρυσά φεγγάρια"

"Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ήταν οι μήνες όλοι"

Ανώνυμος είπε...

Πόσο υπέροχο φαίνεται!
(υπέροχη περιγραφή κι ακόμα πιο υπέροχη η μουσική επιλογή..!)

..καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, τσαλαπετεινο-πουλί!
:-)

Θεία Θ είπε...

Ωραίες ιδέες μας δίνετε μεσιέ. Θα σπεύσουμε...

vague είπε...

(Κατ' αρχάς, ελπίζω να ξελαχάνιασες από το χορό...)

Έλεγα λοιπόν, ότι μάλλον θα πρέπει να πάω τη μικρή σ' αυτή την παράσταση. Τι λες κι εσύ; Είναι και δίπλα στο σπίτι...

Τσαλαπετεινός είπε...

Μόλις έμαθα ότι απόψε παίζεται η τελευταία παράσταση. Επειδή όμως υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης τηλεφωνήστε στο θεατράκι.

Τσαλαπετεινός είπε...

new-girl-on-the-blog : Σχεδόν αυτονόητη η μουσική επιλογή...καλό καλοκαίρι να έχουμε. Ανέφελο μια που δε θα είναι ανέμελο.


Θεία Θ: Ναι αλλά τελευταία στιγμή όπως θα είδατε πιο πάνω. Δυστυχώς δεν το είδα κι εγώ νωρίτερα...
Καλό μήνα σας ευχήθηκα;

Τσαλαπετεινός είπε...

Riski: Ποτέ δε λαχανιάζω από το χορό! Και δεν ξέρω αν σου το έχω πει: “χορεύω όλους τους χορούς εκτός του Ζαλόγγου και του Ησαΐα.”
© tsalapeteinos. Βάζω το copy right δίπλα γιατί όσοι την έχουν ακούσει την χρησιμοποιούν χωρίς να αναφέρουν την πηγή. (Του Ζαλόγγου πάντως μπορεί και να επιχειρούσα να τον χορέψω με ένα δίχτυ από κάτω)

Η παράσταση πάντως πιστεύω πως ήταν περισσότερο για μεγάλα παιδιά.

Σελιτσάνος είπε...

Θα σας μαλώσω!Τέτοια παρουσίαση για τον Αύγουστο!Οι άλλοι μήνες θα νιώθουν ριγμένοι!Σπέρνετε διχόνοιες!

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος : " Μή μέ μαλώνεις νά χαρείς ότι ποθεί η καρδιά σου"

Αυτό το ποστ δεν ήταν για τον Αύγουστο. Προσπάθησα απλώς να κερδίσω λίγο χρόνο...ψήνεται.

Tali είπε...

καλο μηνα::))

τα παραμυθια ειναι διπλα μας ,
συχνα φορανε το καλο τους χαμογελος και μας ταξιδευουν
κι οταν θυμωνουν και γινονται εφιαλτες ..
μονη μας διεξοδος μια κρυμμενη ανέμη ...

ακομα και σε καποιες θεατρικες σκηνες που φυλαττουν θησαυρους
-καλη ωρα

Theorema είπε...

Μα κοιτάξτε τι μου εμπνεύσατε τώρα! Σκέψη παραλογισμού.
Για μια στιγμή σκέφτηκα: όλα αυτά τα παραμύθια δεν τα βλέπει σε θέατρο, είναι οι ψιθυροι της πόλης που του θυμίαζουν θίασο, ιστορίες, φαντάσματα παραμυθιών!
Μετά κατάλαβα ότι το εννοείτε.

Εξωτικό πουλί, εξωτική ατμόσφαιρα.

Τσαλαπετεινός είπε...

Talisker Stt. : Στις μέρες μας η ανέμη δεν πρέπει να είναι κρυμμένη. Πρέπει να υπάρχει κάπου πρόχειρα για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να της δώσουμε κλότσο να γυρίσει...
Καλό μήνα να χουμε!


Theorema : Υποψιάζομαι ότι αυτή η καταπληκτική σκέψη / έμπνευση που είχατε, μπορεί ήδη να έχει πάρει σάρκα και οστά και να έχει γίνει ανάρτηση στο μπλογκ σας.

Είσαστε σε εξαιρετική φόρμα!
Καλή σας μέρα.

Theorema είπε...

Όχι, εξωτικό πουλί, δική σας είναι. Εσείς με κάνατε να την σκεφτώ. Με την παραμυθιάρικη διήγησή σας :)

Τσαλαπετεινός είπε...

Theorema: Δηλαδή τώρα εκτός του ποστ που σας έταξα για τα καρπούζια πρέπει να ετοιμάσω και τους παραμυθένιους ψιθύρους της πόλης; Περιμένετε λίγο να αδειάσει ακόμα. Εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο που ησυχάζει πλήρως, οι ψίθυροι θα ακούγονται πεντακάθαρα, οπότε θα βγω να τους καταγράψω...