Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Λουλούδια υπάρχουν...



...μα όχι εδώ. Πιο νότια. Εδώ, βρέχει μέρες τώρα. Πόσες δεν μπορώ πια να θυμηθώ. Και κάνει  ψύχρα. Εδώ αργεί να έρθει η άνοιξη. Ψηλά στα βουνά θα έχει ακόμα χιόνια κι ας μην ήταν φέτος βαρύς ο χειμώνας. Γυριζω τα βράδια και ακόμα ο αέρας μυρίζει ξυλόσομπα να πυρώνει. Στα λέω απ` την αρχή για να μην νομίζεις ότι σήμερα βαρέθηκα και δεν έφτιαξα στεφάνι.

Το χορτάρι είναι παντού θεριεμένο και μόνο έξω από τη μικρή μας πόλη, προς το ποτάμι σε δυο σημεία βρήκα πριν από μέρες λίγα, ελάχιστα κίτρινα. Τα είδα μέσα από το θολό τζάμι του αυτοκινήτου, γιατί στο είπα ήδη, βρέχει μέρες τώρα. Σκέτο κίτρινο όμως δε λέει. Στεφάνι σαν τη γιαγιά του πρίγκιπα στο γάμο, εγώ δεν κάνω. Το μαγιάτικο στεφάνι θέλει χρώματα, θέλει ποικιλία σε άνθη. Μα πάνω από όλα, θέλει ανοιξιάτικη διάθεση από όλους. Ούτε χαμόγελα άνθισαν φέτος. Μαγκωμένα, πάνε να ξεμυτίσουν και ξανακλείνουν αμέσως στα μαζεμένα ζόρια.

Ξέρεις βέβαια ότι αν είχα βρει λουλούδια και με βροχή θα πήγαινα να μαζέψω απoβραδίς να τα έχω έτοιμα για να το σκαρώσω πρωί- πρωί στα γρήγορα ακριβώς όπως κάναμε στο δημοτικό στις εθνικές γιορτές με δάφνη. Πέντε- έξι παιδιά, τα ίδια πάντα με τη δασκάλα να μας καθοδηγεί, το ετοιμάζαμε στο διάδρομο δίπλα στη σκάλα. Ο Γιώργος, η Μάχη, ο Αντώνης, η Μαρίνα, ο Μιχάλης κι εγώ. Δεν τους ξέρεις, μα αναφέρω τα ονόματα από φόβο μήπως - με τα χρόνια να μαζεύονται το ένα πάνω στο άλλο- μου μείνει μόνο η εικόνα και την κοιτάξω μια μέρα αμήχανα κι αναρωτιέμαι: “Μα ποια είναι αυτά τα παιδιά;”


Σήμερα λοιπόν θα σου ευχηθώ Καλό μήνα, αλλά μη μου ζητάς στεφάνι. Βολέψου με το περυσινό ή καλύτερα το προπέρσινο που ήταν πιο πλούσιο. Και μην επιμένεις λέγοντας “λουλούδια υπάρχουν” γιατί να ξέρεις ότι θα σου απαντήσω αμέσως:"Αργεί η Άνοιξη, αργεί..."   


29 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Περίεργη η φετινή άνοιξη! Δίβουλη...

Καλό μήνα, Τσαλαπετεινέ! :)

Τσαλαπετεινός είπε...

renata : Σκληρό αλλά πολύ πετυχημένο αυτό το "δίβουλη"

Καλό μας μήνα renata, με λιακάδες και χαμόγελα.

Margo είπε...

Σε εμάς βγήκε ο ήλιος μόνο εχθές. Και εδώ βροχές πολλές αλλά και λουλούδια πολλά. Και χελιδόνια πάρα πολλά...

Μελαγχόλησα λίγο, πόσο θα ήθελα να σου στείλω μια αγκαλιά λουλούδια. Όταν έφτιαχνα το δικό μου Θυμήθηκα τα στεφάνια σου, πρόπερσι μεγάλο, πέρυσι μικρό.. φέτος καθόλου; Δεν είναι καλό αυτό, καθόλου καλό. Μα περισσότερο που λείπουν τα χαμόγελα. Τελευταία και οι πιο αισιόδοξοι που γνωρίζω μελαγχόλησαν. Αυτό με ανησυχεί πιο πολύ..

Καλό μας μήνα Τσαλαπετεινέ μου, λουλουδιασμένο και χαρούμενο!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Τα είδα τα λουλούδια σας και τα χάρηκα! Μόνο που το σκέφτηκες ήταν σαν να έφτασε μέχρι εδώ μια αγκαλιά.

Χρειάζονται πάντως οι βροχές, όσο για το στεφάνι μπορεί να γίνει κι αργότερα. Μόλις βρω μπόλικα λουλούδια θα σκαρώσω ένα. Μπορεί να μην είναι πρωτομαγιάτικο, μαγιάτικο όμως θα είναι.

Σκέφτηκα να φτιάξω ένα στο photoshop αλλά συγκρατήθηκα. Υπερβολή θα ήταν...

Καλό μας μήνα Margo!

Σταυρούλα είπε...

Έχω άδικο;

Με την κυριολεκτική της έννοια -εποχή του χρόνου- αν τη δούμε, μας κάνει πολλά πείσματα φέτος. Μέχρι να το πάρει απόφαση θα 'ρθει το καλοκαίρι (την επόμενη βδομάδα 30+ θα΄χουμε).

Με τη μεταφορική της δε άσ'τα να πάνε.

Τσαλαπετεινός είπε...

renata: Πεισματάρα άνοιξη, με νάζια η φετινή. Έχεις δίκαιο...

Τη μεταφορική έννοια, άσε την καλύτερα.

Yannis Tsal είπε...

Εδώ στην πρωτεύσουσα δεν έβρεχε, αλλά είχε άφθονη αφρικάνικη σκόνη - από την φλεγόμενη νότια ακτή της Μεσογείου. Όποιοι σπέρνουν ανέμους... τρώνε σκόνη!

Thalassenia είπε...

Σε θυμήθηκα σήμερα και τα όμορφα στεφάνια σου μαζί, όταν κρέμασα το μπουκετάκι από τα άνθη της αυλής.
Με συννεφιά και ψιλόβροχο που να βγαίνεις στους αγρούς.
Να ΄σαι καλά και του χρόνου αληθινό και πλούσιο στεφάνι χαράς.

Καλό μήνα.

Tali είπε...

Εγω αυτον τον καιρο τον λατρευω ετσι κι αλλιως , οσο κι αν αργησει θα ΄ρθει , αυτο να σκεφτεσαι . Αλλωστε ολη η μαγεια ειναι στην προσμονη οπως λεει και ο συντοπιτης μας!:))) !

Καλο μηνα Τσαλ:)

Ανώνυμος είπε...

Τσαλαπετεινέ, στο νότο τα λουλούδια είναι ραδιενεργά. Ποτισμένα με τα φυροφάρμακα των καρτέλ και εμπλουτισμένα με άφθονα πυρηνικά από τις νατοϊκές βάσεις. Μην τη φοβάστε όμως τη σκόνη μας, στους κόκους της κρύβει μηνύματα αλληλεγγύης και αγάπης για το Γιώργο, τη Μάχη, τον Αντώνη, τη Μαρίνα, το Μιχάλη και πιο πολύ για ΄σένα. Τώρα που μπήκε ο Μάιος να πετάς ακόμα ψηλότερα!

loulou είπε...

"λουλούδια υπάρχουν"

Καλό μήνα....

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos : Το κακό είναι ότι άλλοι σπέρνουν ανέμους και άλλοι τρώνε τη σκόνη.

Μόλις γύρισα πάντως και πριν διαβάσω το σχόλιο σου είδα κόκκινες πατημασιές. Χάλια το έκανες το δάπεδο του μπλογκ. Μα κι εσύ βρε αδελφέ μου σκούπιζε τα πόδια σου. Τι το έχω το χαλάκι στην είσοδο. Γέμισε σκόνη...

Τσαλαπετεινός είπε...

Thalassenia: Πολύ χάρηκα που με θυμήθηκες σήμερα!
Το τρίτο στεφάνι του μπλογκ θα καθυστερήσει λίγο αλλά θα ανέβει σίγουρα. Ή θα πρέπει του χρόνου να φτιάξω δύο. Με τέτοια εξάσκηση που κάναμε στο δημοτικό πάντως είναι παιχνιδάκι.
Καλό μας μήνα!

Τσαλαπετεινός είπε...

Talisker Stt.: Εμένα πάλι μ` αρέσουν όλοι οι καιροί. Και την καταιγίδα τη χάρηκα σήμερα με ένα δυνατό μπουμπουνητό και τις λιακάδες θα χαρώ όταν έρθουν και τις συννεφιές που θα ακολουθήσουν και βέβαια τα χιόνια. Όλα με τη σειρά τους.

Ο συντοπίτης μας; Ποιός;

Καλό μήνα μεγαλειωτάτη!

Τσαλαπετεινός είπε...

silentcrossing: Η σκόνη σας δεν έφτασε (ακόμα) εδώ. Έφτασε όμως το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης που θα μεταφερθεί αύριο στους τρεις από τους πέντε. Οι άλλοι δύο βλέπεις είναι ξενιτεμένοι...
Μόλις στεγνώσουν τα φτερά, απογειώνομαι!
Καλό μήνα.


 loulou: "Αργεί η Άνοιξη, αργεί.."
Καλό μας μήνα!!!

antinetrino είπε...

Πήγα στο πρόπερσι και είδα ένα σχόλιο μου πρώτο.... ήταν ακριβως αυτό που ήθελα να σου πω και φέτος...καλό μήνα λοιπόν...

Τσαλαπετεινός είπε...

antinetrino: Μα τότε πρέπει να σου απαντήσω ακριβώς όπως απάντησα και τότε:

..και σε σένα ;-)

b|a|s|n\i/a είπε...

αργεί ξεαργεί τα χρώματα είναι εδώ. ;)
καλό σου μήνα!
όμορφο χαμογελαστό πολύχρωμο!

apos είπε...

Καλό μήνα, αγαπημένε μου Τσαλαπετεινέ, και από το πάτριο έδαφος.

Λουλούδια υπάρχουν (εκεί). Σκίουροι, ούτε για δείγμα! (πάλι εκεί).

Σελιτσάνος είπε...

Μα τι κάνετε εκεί πανω;Κατεβείτε εδώ κάτω (χάμου) που έχουμε πνιγεί στο λουλουδικό και τη βλάστηση!

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Λουλούδια υπάρχουν... ακόμα ευτυχώς!
Μαζί τα χαιρόμαστε!
Καλό και ελπιδοφόρο μήνα!

Theorema είπε...

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το μελλοντικό στεφάνι θα είναι ανθισμένο, πλούσιο, χαρούμενο, υγιές. Και ότι θα μας ανταμείψει για την φετινή πενία...
Λουλούδια θα βρεθούν παντού, μάτια να έχουμε να τα δούμε όμως.
Ε, εξωτικό πουλάκι μου;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Καλό Μήνα Τσαλαπετεινέ!
Το κίτρινο της φύσης, όπως και όλα τα άλλα χρώματα της ανοιξιάτικης αειφορίας, της ανοιξιάτικης και όχι της βερμπαλιστικής των πολιτικών, ποτέ δε μπορεί να είναι "σαν της γιαγιάς του Πρίγκιπα"!
Χθες, στο διάσελο της Γκιώνας με την Οίτη, στο Καταφύγιο "ΒΡΥΖΕΣ" (www.katafygio-oiti.gr) είδα μια ανθοδέσμη "της στιγμής", φτιαγμένη από το κίτρινο του άγριου Μάη, το λευκό των ανθών της αγριαπηδιάς και το μοβ της Κουτσοπιάς (το δέντρο του Ιούδα)!
Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα σε ένα περιβάλλον από τα χιλιάδες υπέροχα της (φτωχευμένης) πατρίδας μας, με ένα, "σαλέ" που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά!

Ανώνυμος είπε...

αργεί ...
θα 'ρθει όμως ;

KKM

Ανώνυμος είπε...

ευαισθητοποίηση....στα χρώματα της Άνοιξης.....ακρόαση , κατανόηση,κίνηση.
Αγαπητέ μου, επιλέγετε, μια ιστορία,προσαρμοσμένη στη δυναμική των καιρών.Είναι αναγκαίο....κάποτε....να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος....μας
από το χώρο διδασκαλίας , ανάγνωσης...
...
Ευχή μου,,μαζί με την ευχή για καλό μήνα,
πέρα ...από το ακούω, αισθάνομαι, συσχετίζω,επιλέγω.....να είναι και το παράγω ενεργά....στρατεύω....
έτσι... για να δώσει ο καθένας χωριστά...αλλά σε όλους μαζί...και όλοι μαζί..νόημα.... σ' αυτήν την ''περιπέτεια''που τη λένε ζωή..., σε κάθε Άνοιξη....και σε κάθε...προσωπικό...μαγιάτικο ...''μύθο''


Σίρο Ρεδόνδο
Καλό σας Μήνα.

Τσαλαπετεινός είπε...

b|a|s|n\i/a : Η ευχή σου έπιασε! Μόλις γύρισα από φυτώριο με καμιά σαρανταριά
φυντανάκια σε όλα τα χρώματα. Πριν πιάσω σκαλιστήρι θα βγάλω φωτογραφία.
Καλό σου απόγευμα! Και βέβαια καλό μήνα.

 Apos: Καλώς ήρθες! Το μεγάλο μήλο θα ήταν στα καλύτερά του αυτές τις μέρες. Ήδη πήρα γεύση από τις φωτογραφίες σου. Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι εξαφανίστηκαν οι σκίουροι. Μα καλά, ούτε τον Μπομπ δεν είδες;

Τσαλαπετεινός είπε...

 Σελιτσάνος : Διαλέγω κομμάτια για την μπάντα του δήμου. Είπατε ότι θα έρθετε και ετοιμάζω την υποδοχή σας. Όσο για τα λουλούδια, τώρα που άνοιξε λίγο ο καιρός, φυτεύουμε!

 Σταυρούλα Σανίδα : Μα ναι! Υπάρχουν άφθονα και τουλάχιστον αυτά, μαζί τα χαιρόμαστε. Καλό μας μήνα και καλό απόγευμα.

Τσαλαπετεινός είπε...

 Theorema : Σίγουρα ναι! Και ίσως να μας φανεί καλύτερο από τα προηγούμενα. Μόνο και μόνο γιατί μας έλειψε φέτος. Μάτια ορθάνοιχτα. Πάντα. Και τα χέρια έτοιμα να ψιλαφίσουν κατοχρονίτικους τοίχους, κι ας είναι γνωστή η αίσθηση. ;-)

 "ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" : Καλό μήνα, σε μας, στο κίτρινο του άγριου Μάη – τί ωραίο αυτό το επίθετο δίπλα στο Μάη- στο άσπρο της αγριαπιδιάς, βεβαίως στο μωβ της κουτσουπιάς και της πασχαλιάς και να συμπληρώσω...στη βελούδινη πολυχρωμία των σοβαρών πανσέδων.
(Θέλω να φωνάξω Ζήτω ο Μάης, αλλά συγκρατούμαι γιατί είναι ακόμα μεσημέρι)

Τσαλαπετεινός είπε...

ΚΚΜοίρης: Είναι πραγματική απορία ή ρητορική ερώτηση;


Σίρο Ρεδόνδο : ευαισθητοποίηση, όχι μόνο στα χρώματα της άνοιξης, αλλά και στις μυρωδιές της και στην αφή των λουλουδιών.
Αυτή η περιπέτεια που λέτε, συγκλονιστική...δηλώνω αμετανόητα στρατευμένος ειδικά τώρα που μετά από μια ακόμα βροχή έσκασε μύτη ο ήλιος!
Καλό σας μήνα