Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Άμα έχεις κέφια...


... θα βρεις ένα τρόπο να στεγνώσει γρήγορα ο μαϊντανός και ο άνηθος, έξω στον αέρα. Μα μην τυχόν και ξεχαστείς: πρέπει να τα μαζέψεις γρήγορα πριν παγώσουν απ` το χιονιά.

Το κρύο, ζητάει σούπα για αρχή. Χορτόσουπα. Ζαρζαβάτια διάφορα, φρέσκα, ψιλοκομμένα, μπόλικο κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, πιπεριά, μανιτάρια. Εξωτική πινελιά τα ολοστρόγγυλα κολοκυθάκια φερμένα από το Μεξικό και οι ντόπιες πατάτες από το Αϊντάχο. 


Μόλις τσιγαριστούν όλα μαζί, να τα σβήσεις με λευκό κρασί. Μόνο να κοιτάξεις να το ρίξεις αργά από ψηλά, γιατί κι η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να είναι θέαμα.

Από ψηλά να ρίξεις και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα της γέμισης για την πίτα. Κι όταν σε ρωτήσουν “τί πίτα είναι αυτή;” να πεις σοβαρά, με ύφος σεφ free style cheese pie” και ας αναρωτιέσαι μετά πόσα ήταν τα είδη των τυριών που ανακάτεψες με τα αυγά και τον άνηθο. 


Το φύλλο -τί τύχη κι αυτή να βρεις έτοιμο, ωραίο χωριάτικο φύλλο- να το στρώσεις με μπόλικες ζάρες όπως το έκανε η γιαγιά σου η μακαρίτισσα και να τη μνημονεύεις καθώς θα διπλώνεις τις άκρες με βρεγμένα δάχτυλα.
 
Σαλάτα να κάνεις πράσινη και να βάλεις της Παναγιάς τα μάτια. Κι αν οι Λατίνοι της παρέας σε ρωτήσουν, τί έχει μέσα, πάλι με σοβαρό ύφος να τους πεις: los ojos de Virgen”. Κι ας σε πουν loco cocinero”.

Αν βρεις και Agrino -το μπλε όμως- να ετοιμάσεις ριζότο με θαλασσινά για κύριο πιάτο. Τσιγάρισέ το λίγο μαζί με φρέσκα κρεμμυδάκια, ρίξε μετά και την καβουρόψιχα, το καλαμάρι σε ροδέλες και τις γαριδούλες.
 
Κι αν είσαι πολύ τυχερός και βρεις ούζο από το Πλωμάρι, με αυτό να τα σβήσεις. Να ρίξεις μπόλικο, να μυρίσει Αιγαίο όλο το Queens από ένα τηγάνι πάνω σε ένα τόσο δα κουζινάκι με δυο μάτια. 
Τραπεζομάντιλο δεν υπάρχει, αλλά κάπου θα βρεις ένα ρολό άσπρο χαρτί να στρώσεις το τραπέζι. Πέτα και μερικές ψαλιδιές γύρω- γύρω για να στρώσει καλά και να έχει την τσαχπινιά του.

Κι επειδή όπως είπαμε από την αρχή, έχεις κέφια, πιάσε ένα μαρκαδόρο και σκάρωσε στα γρήγορα ένα Ποσειδώνα λεβέντη στη μια γωνιά, με την τρίαινά του, έτοιμη να τσιμπήσει από την πίτα που ψήθηκε και μοσχοβολάει.
 
Στη μέση σκίτσαρε ένα γελαστό καβούρι, πιο πέρα ένα χταπόδι αραχτό, ένα σεντούκι γεμάτο με πειρατικούς θησαυρούς, ένα καράβι στα ανοιχτά και δίπλα του μια γυμνόστηθη γοργόνα έτοιμη να απευθύνει την κλασσική ερώτηση στον καπετάνιο. 

Στο τέλος, όταν φτάσει η ώρα του γλυκού, να εύχεσαι στο γύρισμα η κρέμα καραμελέ να βγει ολόκληρη από τη φόρμα χωρίς απώλειες. Και θα βγει γιατί όταν έχεις κέφια και καλή παρέα, όλα πάνε καλά. Και τότε, να τη στολίσεις  με μπόλικη αμυγδαλόψιχα. Να ρίχνεις από ψηλά και να κοιτάς έξω την ίδια στιγμή, για να πέφτει απαλά η αμυγδαλόψιχα παντού, όπως το χιόνι. 

12 σχόλια:

Nefosis είπε...

Σλουρπ! :)

Margo είπε...

Άμα έχεις κέφια, κάνεις ότι μπορείς να μας τρελάνεις!

Τέλεια όλα τέλεια!!!!
Με τόσα μαγειρέματα (σε δύο μάτια!!!) είχες το κέφι και τον χρόνο να φτιάξεις και να διακοσμήσεις το τραπεζομάντηλο!!!!!!! Τι να πω πια. Άμα έχεις κέφια ή αν είσαι ο τσαλαπετεινός που κάνει θαύματα;;;;
..και τα δύο μάλλον ;-)

υ.γ. το ρύζι για το πιλάφι agrino μπλε.. πάντα! :-)

Riccie Finestra είπε...

υπέροχο!!!
απλά
μαγικό!

Τσαλαπετεινός είπε...

Nefosis A: Φακές ήθελα να κάνω, αλλά σκέφτηκα τον Κατσαμάκη. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Για την αποκατάσταση της αλήθειας, πρέπει να ομολογήσω ότι η πιτα, ετοιμάστηκε και έφυγε σφαίρα για το σπίτι προσκεκλημένου που την έψησε με αναλυτικές οδηγίες και μετά από μια ώρα την έφερε ζεστή και μυρωδάτη.

υ.γ. Και το άλλα agrino για τις σούπες και για τα γεμιστά είναι εξαιρετικά!

Τσαλαπετεινός είπε...

Humorous Dramer : Είδες τί κάνουν τα κέφια κι η καλή παρέα;

Thalassenia είπε...

Τυχερή η παρέα, να τρώει αλλά Ελληνικά, θαυμάζοντας το τραπεζομάντηλο και βλέποντας έξω το χιόνι να πέφτει!!!

Στο Queens είσαι Τσαλαπετεινέ μου;
Να δω πότε θα συμπέσουμε εκεί:)

Στα αυτιά μου είναι η μουσική των Βαλκάνιων! Ίσως να ήταν οι ίδιοι με εκείνους που με συνεπήραν κάποτε με την μουσική τους.

Καλές βόλτες και...ολίγον σε ζηλεύω :)

Τσαλαπετεινός είπε...

Thalassenia: Το δείπνο ήταν διεθνές, κρίνοντας από τη σύνθεση των συνδαιτυμόνων αλλά και από τις πρώτες ύλες, με σαφείς όμως ελληνικές πινελιές.

Δεν ξέρω πότε θα συμπέσουμε σε αυτή την πόλη, πάντως με καταλαβαίνεις και σε καταλαβαίνω. ;-)

Πολύ κρύο, οι βόλτες περιορισμένες, αλλά ωραίες.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Αν είχε φακές το τραπέζι, θα σχολίαζα, αλλά τώρα που δεν έχει δεν σχολιάζω, γιατί τι να σχολιάσεις για ένα τραπέζι χωρίς φακές;

Τσαλαπετεινός είπε...

Γιώργος Κατσαμάκης: Μη με προκαλείς! Πρόσεξε γιατί θα ετοιμάσω πλήρες γεύμα μόνο με φακές. Μέχρι και το επιδόρπιο θα περιέχει το ευγενές αυτό όσπριο.

;-)

fieryfairy είπε...

Ακόμα γελάω με το los ojos de virgen :)

Τσαλαπετεινός είπε...

fieryfairy:Ο πλήρης τίτλος είναι: Ensalada Verde- Los ojos de Virgen de Agosto.
;-)