Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Ψυχρολουσία (για καλό σκοπό)


Πριν από μερικές μέρες παρακολούθησα τα ξαδέλφια μου να μπουγελώνονται Ήταν μικρά σε διάρκεια βιντεάκια, στατικά, γυρισμένα στην αυλή του σπιτιού τους στη Βοστόνη. Καθένας τους είχε ετοιμάσει από ένα, όπου κάτι έλεγε στην αρχή και μετά αναποδογύριζε στο κεφάλι του ένα κουβά με νερό που περιειχε πολλά παγάκια. Είχα κλειστό τον ήχο κι έτσι δεν άκουσα τί έλεγαν. Υπέθεσα ότι κύμα καύσωνα είχε χτυπήσει τη Βοστόνη και βρήκαν αυτό τον τρόπο να δροσιστούν.

Την επόμενες μέρες όμως κι άλλοι αμερικάνοι φίλοι ανάρτησαν παρόμοια βιντεάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και πάλι δεν έδωσα σημασία. Και πάλι δεν άκουσα τί έλεγαν -γιατί και αυτοί κάτι έλεγαν πριν την ψυχρολουσία. Με την εύκολη εξήγηση -“Είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικάνοι”- ξεμπέρδεψα με το θέμα αλλά σκέφτηκα ότι αυτή η τρέλα με τον τρόπο που εξαπλώνονταν, σύντομα θα έβρισκε μιμητές και σε μας. Όπως με τόσα άλλα προερχόμενα από την ανατολική όχθη του Ατλαντικού.Τα πράγματα ξεκαθάρισαν χθες όταν είδα αρχικά τον Mark να κάνει το ίδιο και αμέσως μετά τον Bill. Η τρέλα που χτύπησε κατακαλόκαιρο τους Αμερικάνους ήταν για καλό σκοπό: την ενίσχυση και την προβολή του ιδρύματος ALS που ιδρύθηκε το 1869 από τον γάλλο νευρολόγο Jean-Martin Charcot με σκοπό την καταπολέμηση της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης. “Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη.  Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα.” *

Οι κανόνες της ψυχρολουσίας είναι απλοί. Ο κάθε συμμετέχων έχει προσκληθεί -ή καλύτερα προκληθεί-προηγουμένως από κάποιον. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή της πρόσκλησης, πρέπει να ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο όπου θα αδειάζει ένα κουβά με παγωμένο νερό πάνω του προκαλώντας κι αυτός με τη σειρά του, άλλους τρεις να κάνουν το ίδιο. Σε διαφορετική περίπτωση – αν αρνηθούν- πρέπει να δωρίσουν εκατό δολάρια στο ίδρυμα ALS. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όσοι δέχονται το αυτομπουγέλωμα δεν συνεισφέρουν στο ίδρυμα· μάλλον το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα οι δωρεές στο ίδρυμα ALS έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία αγγίζοντας τα 2,3 εκατομμύρια δολάρια. Και σίγουρα θα αυξηθούν κατά πολύ  αν και ο πρόεδρος Ομπάμα δεχτεί την πρόκληση του άσσου το NBA, James LeBron που μάλιστα όπως θα διαπιστώσετε βλέποντας το επόμενο γιουτουμπάκι, πρέπει να έγινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 
* Από τη σελίδα του MDA 

2 σχόλια:

agrampelli είπε...

Είπα και εγώ...Ευχαριστώ που μου έλυσες την απορία :)

Τσαλαπετεινός είπε...

agrampelli : Είπαμε -έστω κι εντός παρενθέσεως- για καλό σκοπό.