Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Μοιρασμένοι Ρόλοι


Ο Αρχηγός στο βήμα. Οι οπαδοί από κάτω.

Μόνο από το φόντο-την αισθητική του- από τις λήψεις της κάμερας και το γρήγορο μοντάζ του ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο μπορείς να υπολογίσεις τη δεκαετία που διανύουμε. Όλα τα άλλα, ίδια. Κενός προεκλογικός λόγος, τάχα εύγλωττες στακάτες χειρονομίες που τον υπογραμμίζουν- από πάνω. Από κάτω, ως απάντηση, με προσποίηση πάθους, ξύλινα συνθήματα, σημαίες κινούμενες νωχελικά που ζωηρεύουν έντονα μόλις οι φέροντες, αντιληφθούν τον τηλεοπτικό φακό να τους σημαδεύει.


Δεν τους ακούει. Δεν τον ακούνε. Αν τους άκουγε και είχε κάτι να πει θα απαιτούσε να σταματήσουν οι καραμούζες των γηπέδων, τα ανούσια συνθήματα, τα μεταξύ τους πηγαδάκια. Χειρονομεί και ιδρώνει απαγγέλλοντας μια έτοιμη ομιλία. Προ-γραμμένη από συμβούλους, προβαρισμένη πολλές φορές μπροστά σε συμβούλους γι άρτιο αποτέλεσμα. Οι ατάκες εκτοξεύονται από το στόμα του Αρχηγού και προκαλούν προκάτ χειροκρότημα των οπαδών . Ξεσηκώνουν αυτόματα νέο κύμα συνθημάτων - γέλια κονσέρβας αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς. Χειροκροτητές της επανάληψης. Μέρος του εκλογικού σώματος κι αυτοί. Απολύτως αποφασισμένοι. Κάθε κεφάλι και μια ψήφος στην κάλπη της πρώτης Κυριακής του Οκτώβρη. Δεν τον ακούνε. Αν τον άκουγαν ίσως να θυμόταν ότι όλα αυτά τα έχουν ξανακούσει, ίσως να ζητούσαν... Αν τον ακούγανε θα απαιτούσαν να σωπάσει. Η παράσταση όμως συνεχίζεται κανονικά. Οι ρόλοι μοιρασμένοι. Τέλεια προβαρισμένοι στην επανάληψη.

Αν σιγούσαν για ένα λεπτό ο Αρχηγός και οι οπαδοί- για ένα μόλις λεπτό -ίσως να αφουγκραζόταν τη βουβή αγωνία αυτού του τόπου.


Εικόνα: Έργο του Γιάννη Γαΐτη, Ο Αρχηγός του 1977

Μουσική: The Well Tuned Piano, σύνθεση του La Monte Young

33 σχόλια:

k είπε...

Στο ίδιο έργο θεατές... (ας αποφύγω το εσύ κι εγώ τραγουδιστές)
Λιτό και απέριττο το κείμενο και η μουσική.

Καλημέρα Τσαλαπετεινέ μου!

navarino-s είπε...

Μου άρεσε που ζουμάρεις και στο αποκάτω ρε Τσαλαπετεινέ, γιατί πολλοί αυτό το ξεχνάνε!

Margo είπε...

Οι τελευταίες αναρτήσεις σου έχουν έξοχες μουσικές επιλογές πάντα ήταν καλές αλλά αυτές... με αγγίζουν ιδιαίτερα. Ειλικρινά δε διάβασα το κείμενο, μένω εδώ για να ακούσω, η πολιτική θα μου το χαλάσει... Θα επανέλθω με κλειστά ηχεία:-)
Καλημέρα!

Σελιτσάνος είπε...

Κι όχι τίποτ΄άλλο αλλά χαλάει ο καιρός κι οι παραλίες δεν προσφέρονται.Ίσως πρέπει να σκεφτούμε τον χειμερινό τουρισμό.Στο κάτω κάτω η 4η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα των ζώων...

ELvA είπε...

Διαβαζοντας το πολυ καλο κειμενο σου μου ηρθε στο νου ο παρακατω στιχος των Pink Floyd('On The Turning Away')

'Its not enough just to stand and stare'

Υ.Γ
Aν δεν το ξερεις ηδη, ακουσε το:
''On the turning away
From the pale and downtrodden
And the words they say
Which we won't understand
Dont accept that what's happening
Is just a case of others suffering
Or you'll find that you're joining in
The turning away...''

Ανώνυμος είπε...

Καλημερούδια σου.

Μακάρι να ήταν ακόμα "βουβή" η αγωνία του τόπου.
Κόλλησε κι αυτή όλους τους ιούς των "αγωνιώντων" και κράζει δώθε κείθε άρρητα ρήματα.
Το χάσαμε το τραίνο της πολύτιμης σιωπής πατριώτηηηη.

b|a|s|n\i/a είπε...

είναι τόσο δύσκολο τελικά αυτό το πιο απλό. ενός λεπτού σιγή. ας είναι και μερικά δευτερόλεπτα.

Prokopis Doukas είπε...

Σωστά. Και θα περίμενα (από το ΠΑΣΟΚ κυρίως) να πάρει και σ' αυτό το θέμα, όπως και στα θέματα διαφάνειας και προεκλογικής χρηματοδότησης και ρύπανσης, πρωτοβουλία για την κατάργηση των συγκεντρώσεων αυτού του τύπου, με τις πλαστικές σημαιούλες...

Σελιτσάνος είπε...

Ίσως όμως ν΄άκουγαν και την αντήχηση των κενών κρανίων...

maximus είπε...

Μπουρλότο!

Υ.Γ. Όμορφη η μουσική σας αλλά θα μου επιτρέψετε όταν έρχομαι να ακούω το φοβερό adagio ξανά και ξανά. Καλό μεσημέρι

μ είπε...

Δεν είναι απαραίτητα ανάγκη να τα θυμούνται οι ίδιοι. Ας ρωτήσουν γονείς και παππούδες, τα ίδια άκουγαν κι αυτοί. Το λεξιλόγιο μόνο έχει εμπλουτιστεί με φυσικό αέριο και υπολογιστές.

vague είπε...

Δεν ακούν ο ένας τον άλλο γιατί δεν έχουν τίποτε να πουν ο ένας στον άλλο. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Ο μεν, θέλει μόνο να του ανήκουν και ο δε, θέλει μόνο να ανήκει.

Κάνουν και οι δύο πλευρές τη δουλειά τους τελικά.
Εγώ δεν ανησυχώ. Όλα με σοφία...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δύσκολα θα αποβάλλουμε τη νοοτροπία οτι η ψήφος μας ΄χει αντίτιμο το ρουσφέτι που θα ζητήσουμε είτε για ένα διορισμό είτε για μια μεταθεση ειτε ειτε ειτε βαλτε οτι θελετε και πάλι σωστό θα είναι. Βρίσκουν γονιμο εδαφος οι επαγγελματιες πολιτικοι και σπέρνουν τους σπορους τους. Γιατι στο παρα πεντε ο Ελληνας ψηφιζει συναισθηματικα και οχι με γνωμονα το συμφέρον του.

Τσαλαπετεινός είπε...

kayadesigner : Καλησπέρα kayadesigner. Στο ίδιο έργο- όπως το λες- με φτωχό ‘θέαμα’.

navarino-s : Δίπολο είναι το κάτω και το πάνω. Δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Συνήθως το βλέμμα στέκεται στο πάνω – το οδηγούν η κάμερα και οι προβολείς εκεί- και ξεχνάμε το κάτω.

Margo : Συχνά κλείνουμε τη μουσική για να διαβάσουμε το κείμενο, εσύ νομίζω ότι είσαι η μόνη που έκανες το αντίθετο!
Για να πω την αλήθεια τη σημερινή επιλογή τη φοβόμουνα λίγο…

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος Ι: Μα γιατί επιμένετε ότι χαλάει ο καιρός! Μια συννεφιά, μια βροχούλα και 5 βαθμοί κάτω δε σημαίνει ότι ήρθε ο χειμώνας. Στο κάτω- κάτω ( της σελίδας) υπάρχουν και οι χειμερινοί κολυμβητές. ;-)


Elva : Σε ευχαριστώ για το πεσκέσι. Φυσικά και προσυπογράφω τον στίχο 'Its not enough just to stand and stare’ . Είναι από αυτούς που έχουν γραφτεί πριν από μας για μας. ;-)


ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ : «Το τραίνο της πολύτιμης σιωπής» είναι ένας εξαιρετικός τίτλος! Δεν ξέρω πάνω από ποιο κείμενο θα βρίσκεται. Αρκεί μετά την εισαγωγή να έχει δράση και να μην μείνει σε περιγραφές και διαπιστώσεις.

Τσαλαπετεινός είπε...

b|a|s|n\i/a : Τα πιο απλά και τα αυτονόητα δυστυχώς είναι τα πιο δύσκολα στις μέρες μας. Ευτυχώς όμως όχι για όλους. ;-)

Prokopis Doukas : Μακάρι – απεχθάνομαι τα ευχολόγια αλλά δυστυχώς αρχίζω με μακάρι- όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όχι απλώς να πάρουν θέση αλλά να εφαρμόσουν στη πράξη την κατάργηση όλων των πλαστικών και χάρτινων αξεσουάρ της προεκλογικής περιόδου που δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην υπόθεση των εκλογών. Αφίσες, σημαίες ακόμα και προεκλογικά φυλλάδια. Πέρα από την προκλητική σπατάλη πόρων προσβάλουν την αισθητική- όση έχει απομείνει.


Σελιτσάνος ΙΙ. : Ο ήχος δε μεταδίδεται στο απόλυτο κενό!

Freedom είπε...

"...σημαίες κινούμενες νωχελικά που ζωηρεύουν έντονα μόλις οι φέροντες, αντιληφθούν τον τηλεοπτικό φακό να τους σημαδεύει. "
Καλλιτέχνη μου
Συνήθως έτσι είναι... μόνο που το ΚΚΕ έκανε και πάλι τη διαφορά. Πλάνο στο δελτίο ειδήσεων: Σε ομιλία της Παπαρήγα, στις πρώτες γραμμές, μουσάτος νεαρός όχι μόνο δεν κουνά ρυθμικά τη σημαία του αλλά χασμουριέται κιόλας...
Ααααχ αυτή η νεολαία...

Τσαλαπετεινός είπε...

MAXIMUS: Γεια σου Maximus πυρπολητή !
Υ.Γ. Κάνε ότι θέλεις! Η λίστα του τσαλαπετεινού στα νύχια σου.
;-)


Μάνος: Δε νομίζω ότι οι οπαδοί είναι τόσο νέοι που να δικαιολογείται η άγνοια του πρόσφατου παρελθόντος. Το λεξιλόγιο εμπλουτίστηκε και με άλλες λέξεις όπως μπλογκ, ποστ, μειλ. Επιμένω όμως να πληκτρολογώ μερικά γράμματα παραπάνω, ιστολόγιο ανάρτηση, ηλεκτρονικό μήνυμα.


Συνοδοιπορος : Έχουν απόλυτη σχέση ως συντελεστές της ίδιας παράστασης. Απλώς βολεύονται στους ρόλους- είναι πιο απλό να μην ακούς ή να μιλάς ξέροντας ότι δε σ` ακούνε.


Άνεργοι Δημοσιογράφοι :
Και γι αυτόν το λόγο είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτών. Πώς όμως θα αποβάλλουμε αυτή τη νοοτροπία που φαίνεται παγιωμένη; Πώς θα σταματήσουμε να επιλέγουμε κοντόφθαλμα το ατομικό ‘συμφέρον’ ;

Τσαλαπετεινός είπε...

Freedom: Φαντάζομαι ότι για τους οπερατέρ το να στέψουν την κάμερα είτε σε αιθέριες υπάρξεις- όπως λένε πάντα οι περιγράφοντες αγώνες – είτε στις ενδιαφέρουσες σκηνές που διαδραματίζονται ανάμεσα στο πλήθος των συγκεντρώσεων είναι μεγάλος πειρασμός. Μετά βέβαια τα περισσότερα κόβονται στο μονταζ, ή στις ζωντανές μεταδόσεις ο σκηνοθέτης επιλέγει πιο ‘σοβαρά’ πλάνα. Και τι δε θα έδινα γι αυτό το υλικό που μένει ανεκμετάλλευτο…

Yannis Tsal είπε...

Θλιβερός και καθόλου πειστικός αυτός ο αρχηγίσκος. Τους πραγματικούς αρχηγούς δεν τους κάνει το αξίωμα, αλλά η ίδια η ιστορία! Όσο για το ακροατήριο του, ταιριάζει γάντι ο αφορισμός του δρ. Νίτσε:

Θέλεις οπαδούς, χιλιάδες, εκατομμύρια; Πρόσθεσε μηδενικά!

ΥΓ: Τουλάχιστο να μαζέψουν τα χαρτιά και τα σκουπίδια μετά το πέρας της συγκέντρωσης.

Unknown είπε...

Αν άκουγε, αν άκουγες, αν άκουγα, αν ακούγαμε, αν άκουγαν κι αν ακούγατε. Θα είχε τόση φασαρία εντός μας!

Φιλιά!

συκοφάγος είπε...

Πετεινότατε

Σε αυτές τις εκλογές με σέρνει στην κάλπη το αίσθημα που χάνω ως πολίτης. Για τούτο το έλλειμμα θα αθροίσω τους σταυρούς, και στο πλεονασμα της καταμέτρησης θα προσθέσω άλλον έναν. Με την ελπίδα να προκαλέσω ανατροπή στο τάσι, σαν το παραπανίσιο βαρίδι της ζυγαριάς. Μα δεν έχω αμφιβολία καμιά: στο τέλος το βαρίδι θα μου μείνει...

ippoliti_ippoliti είπε...

Πόσο μ'άγγιξε η αρχή της 2ης παραγράφου και η τελευταία. Τόσο ξεκάθαρα δηλωμένη απομόνωση στην πρώτη του μεν και των δε και τόσο εκκωφαντικά ηχηρή η ανάγκη της σιωπής στην τελευταία.
Η μουσική επιλογή.
Καλό βράδυ

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos: …και να τα πετάξουν σε μπλε κάδο ανακύκλωσης που δεν θα αδειάσει σε απορριμματοφόρο για να καταλήξει σε μια χωματερή μαζί με τα άλλα σκουπίδια! (καθένας με τον πόνο του)


Dana_Semitecolo : Ενώ τώρα: «Άκρα του τάφου σιωπή εντός μας βασιλεύει» ..για να διασκευάσω λίγο τον Σιορ Διονύση τον πατριώτη σου χίλια μύρια κύματα μακριά από το λόφο του Στράνη. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

sikofagos : Αντικαθιστώντας τις λέξεις σου με βήματα, τη σειρά τους με ρυθμό μου βγαίνει κυκλαδίτικος συρτός. Το βαρίδι κάπως αλαφρώνει με του βιολιού τα τσαλίμια.


ippoliti_ippoliti : Μπαίνω στο πειρασμό να απαντήσω αντιγράφοντας την Dana: αν άκουγα, αν άκουγες, αν άκουγε, αν ακούγαμε, αν ακούγατε, αν άκουγαν… καλό ξημέρωμα

Valisia είπε...

Ή έχετε ψηφίσει πολλές φορές στην ζωή σας και χαϊρι δεν είδατε ή είχατε παλιότερα καμιά γκόμενα-σύμβουλο επί τω πρωθυπουργώ- και σας βγαίνει τέτοια επιθετικότητα.
Τελικά τι θα ψηφίσετε;(τι χαριτωμένο,αδιάκριτο κοριτσάκι που είμαι ε;)

Spy είπε...

Σας βρίσκω ιδιαιτέρως ρομαντικό τελικά.
Εμένα σε τέτοιες περιπτώσεις, μου έρχεται στο μυαλό το παλιό και καθόλου απαξιωμένο: "Μην πάτε να ψηφίσετε. Αυτοί έτσι κι αλλιώς θα βγουν".

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αν σιγούσαν για ένα λεπτό ο Αρχηγός και οι οπαδοί- για ένα μόλις λεπτό -ίσως να αφουγκραζόταν τη βουβή αγωνία αυτού του τόπου.
Και μετά ξυπνήσαμε...

Τσαλαπετεινός είπε...

Valisia : Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά αμφότερες οι εικασίες σας απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια, προφανώς γιατί η εκκίνηση δόθηκε από εσφαλμένη αφετηρία. Επειδή δεν θα ήθελα να σας στερήσω μια δεύτερη ευκαιρία μπορείτε να επιχειρήσετε και πάλι. Στην περίπτωση που πετύχετε το στόχο θα σας αποκαλύψω όχι μόνο το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξω την 4η Οκτωβρίου αλλά και τους σταυρούς προτίμησης που θα σημειώσω επ` αυτού.

Η χρήση της πρόθεσης ‘επί’ αντί της πρόθεσης ‘παρά’ – ανάμεσα στις λέξεις ‘σύμβουλος’ και ‘τω πρωθυπουργώ’ - υποψιάζομαι ότι έγινε εσφαλμένα υπό το κράτος της πίεσης του χρόνου και όχι επειδή υποκρύπτει ένα υπονοούμενο.


Spy : Θα δεχτώ την μομφή που μου προσάπτετε αρκεί να συμφωνήσετε οτι ο ρομαντισμός μου, διανθίζεται από μια επιθετική χροιά.

Τσαλαπετεινός είπε...

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk): Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Εξαρτάται από το πόσο εκκωφαντική ήταν η σιωπή που προηγήθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Ω ! η μουσική
Αλά και η γραφή σου ! φίλε ….απλή , πανέμορφη και στο κέντρο .

Αν δεν σιωπήσω δεν θ ακούσω το έξω ….αλλά αν σιωπήσω θ ακούσω και το μέσα … και το άλλο…. πολύ τρομακτικά πράγματα !..... πως θα σηκώσω την ευθύνη ;
Θα χάσω τον ύπνο μου ……θα γίνω ανήσυχος ενώ έχω μάθει να είμαι αγχωμένος .

καλό βράδυ
Ελένη Μ

Georgios είπε...

"Το ν' ανακράζη τις ότι βλέπει νόσον εις πάντας ορατήν, δεν αρκεί όπως θεωρήσωμεν αυτόν ως ιατρόν, αν μάλιστα ουδέν φάρμακον έχη κατ' αυτής να προτείνη."
και:
"Τα καθήκοντα των συνταγματικών πολιτών δεν περιορίζονται εις το να στέλλωσι διά της ψήφου των εις την Βουλήν ανευθύνους δεσπότας, αλλά και επιβάλλουσιν αυτοίς να μη παύωσιν αγρυπνούντες και απαιτούντες παρά των αντιπροσώπων αυτών ν' αντιπροσωπεύωσι διαρκώς το φρόνημα του έθνους και να εξυπηρετώσι τα συμφέροντα αυτού."

Τάδε έφη Εμμανουήλ Ροΐδης, πάνω από 100 χρόνια πριν... δεν προοδεύσαμε και πάρα πολύ από τότε, καταπώς φαίνεται...
Καληνύχτα μας.

Εξαιρετικό το σχόλιό σου, αγαπητέ Τσαλαπετεινέ. Σ'ευχαριστώ.

Τσαλαπετεινός είπε...

Ελένη Μ : Σας είδα εδώ και προς στιγμήν νόμιζα ότι ήμουνα εκεί, όπου συνήθως συναντιόμαστε! ;-)

Αν περιμένετε απάντηση στα ερωτήματά σας θα σας απογοητεύσω: στην αναζήτηση βρίσκομαι κι έχω χάσει τον ύπνο μου.
Καλό ξημέρωμα…



buster: Εξαιρετικά επίκαιρα τα αποσπάσματα του Ροΐδη! Βέβαια θα πρέπει να μεταφραστούν ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν οι περισσότεροι την καθαρεύουσά του. Από πού προέρχονται; Μήπως από τη μελέτη του Περί συγχρόνου εν Ελλάδι κριτικής ;

Πάντως πρέπει κι εκείνος κάποια στιγμή να αγανάκτησε γιατί είπε: «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας.»