Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Angela Saturno Merkel

'
The Daily Cartoon από τον Independent (14.2.2011)

Francisco Goya


 Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του. (Saturno devorando a su hijo) Έχουν προταθεί πολλές ερμηνείες του νοήματος του πίνακα: η μάχη μεταξύ νεότητας και γήρατος, ο χρόνος που καταβροχθίζει τα πάντα, η οργή του Θεού και μια αλληγορία της κατάστασης στην Ισπανία όπου η πατρίδα κατέτρωγε τα παιδιά της με τον πόλεμο και την επανάσταση. Υπάρχουν εξηγήσεις που σχετίζονται με τη σχέση του Γκόγια με το γιο του, Ξαβιέ, το μόνο από τα έξι παιδιά του που επέζησε έως και την ενηλικίωση, ή τη σχέση του με τη Λεοκάντια Βάις, οικονόμο του που έμενε στο σπίτι του, και πιθανώς ερωμένη του...

Peter Paul Rubens
...Ο Γκόγια ίσως εμπνεύστηκε από τον πίνακα (1636) του  Ρούμπενς που απεικόνιζε το ίδιο θέμα. Ο πίνακας του Ρούμπενς, που βρίσκεται επίσης στο Μουσείο ντελ Πράδο, είναι μια φωτεινότερη, πιο συμβατική αντιμετώπιση του μύθου: ο δικός του Κρόνος δεν αποπνέει την ίδια κανιβαλιστική αγριότητα με εκείνον στην απόδοση του Γκόγια. Η εκδοχή του Γκόγια απεικονίζει έναν άντρα που οδηγείται στην παράνοια από το γεγονός ότι καταβροχθίζει τον ίδιο τον γιο του. Επιπρόσθετα, στο έργο του Γκόγια, το σώμα του γιου είναι το πτώμα ενός άντρα και όχι το αβοήθητο μωρό που απεικονίζεται στον πίνακα του Ρούμπενς. (από wiki)


10 σχόλια:

Theorema είπε...

Αν η γελοιογραφία της Μέρκεςλ κυκλοφορούσε σε ελληνικό έντυπο, πολλοί θα έσπευδαν να το χαρακτηρίσουν λαϊκίστικο.
Εντός κι εκτός, εννοώ.

Margo είπε...

Μετά από τα φιλιά απότομη προσγείωση... στην πραγματικότητα.
Η ας πούμε γελοιογραφία είναι πιο άγρια και φρικιαστική ακόμη και από την σκοτεινή εκδοχή του Γκόγια. Αυτός τουλάχιστον είχε το ελαφρυντικό του διαταραγμένου ψυχικού του κόσμου.

Χαμένο Επεισόδιο είπε...

Εγώ τώρα μπορώ να προσπεράσω λίγο την Μέρκελ και να μείνω σε εκείνη την μία ολόκληρη μέρα που είχα περάσει μέσα στο Πράντο; Θα μείνω, ευχαριστώ, γιατί έχω και πονοκέφαλο και δεν θέλω να τον χειροτερέψω. :-)

Thalassenia είπε...

Μου αρέσει ο συνειρμός!!

Σελιτσάνος είπε...

Εμένα πάλι,μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.

Τσαλαπετεινός είπε...

Theorema: Δεν έχετε άδικο...
Πάντως μού κάνει εντύπωση που η γελοιογραφία δεν κυκλοφόρησε πολύ στο διαδίκτυο.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Κοντεύουμε να συνηθίσουμε τόσον καιρό όχι απλώς στις απότομες αλλά και στις ανώμαλες προσγειώσεις.

;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Χαμένο Επεισόδιο: Και τι δεν θα έδινα για μια ακόμα μέρα στο Πράντο!

(Είχα κάνει διπλή επίσκεψη. Μια μέρα κανονικά και τη δεύτερη επανάληψη.)
;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Thalassenia : Κι εμένα. Κυρίως γιατί ήταν αφορμή να ξεφύγω από την πραγματικότητα που προκάλεσε τη γελοιογραφία και να βρεθώ στον Γκόγια και στον Ρούμπενς.
;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος: "Κείνο που με τρώει κείνο που με σώζει είναι που" σκέφτομαι έτσι...

;-)