Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Της τελευταίας στιγμής

Χωρίς εισαγωγή και κυρίως χωρίς την εξεζητημένη περιγραφή της αποκριάτικης κολεξιόν που έκανα το μακρινό 2009, (τότε που μιλούσα εκ του ασφαλούς για την οικονομική κρίση που ακόμα δεν είχαμε γευτεί και δεν φανταζόμασταν ούτε την ένταση, ούτε τη διάρκειά της) περνάω στις οδηγίες για αποκριάτικη στολή της τελευταίας στιγμής. Όλως τυχαίως, πρόκειται για στολή πουλιού...


Παλιά περιοδικά ή εφημερίδες, μια απλή μάσκα, ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι, ένα συρραπτικό με μπόλικα ανταλλακτικά, κοπίδι, ένα παλιό πουλόβερ, ένα παλιό παντελόνι ή κολάν, ένα παλιό σκουφάκι, ένα ζευγάρι χοντρές κάλτσες και βέβαια αρκετή υπομονή.




Κόβουμε σε λωρίδες τις σελίδες των περιοδικών και αρχίζουμε να τις συρράπτουμε στο πουλόβερ ξεκινώντας από κάτω. Αφού τελειώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε πιο πάνω, φροντίζοντας οι λωρίδες της δεύτερης σειρά να καλύπτουν λίγο εκείνες της πρώτης σειράς. Αν διαθέτουμε αρκετό χρόνο και αρκετά περιοδικά η πυκνότητα μπορεί να είναι μεγάλη όπως φαίνεται παραπάνω στο σκίτσο. Στην ιδανική περίπτωση χρησιμοποιούμε τις σελίδες που έχουν κείμενα και δίνουν την αίσθηση του λευκού, για το μπροστινό μέρος ενώ κρατάμε τις χρωματιστές -με φωτογραφίες και διαφημίσεις- για την πλάτη. Όταν τελειώσουμε με τον κορμό και τα πούπουλα, κόβουμε πιο μακριές λωρίδες για τα φτερά τις οποίες συρράπτουμε ακριβώς στις ραφές των μανικιών. Μπορούμε να βάλουμε λωρίδες και κατά μήκος των εξωτερικών ραφών του παντελονιού, ή γύρω γύρω στις κάλτσες στο πάνω μέρος τους. Τέλος συρράπτουμε λωρίδες μακριές στο σκουφάκι, στην κορυφή του. Αν υπάρχει λίγο σύρμα λεπτό, μπορούμε να το κολλήσουμε ανάμεσα σε δύο λωρίδες, ώστε να στέκονται όρθιες και να σχηματίζουν λοφίο. 




Κόβουμε σε σχήμα ρόμβου -δύο πολύ μικρές πλευρές και δύο πολύ μεγάλες- το χαρτόνι. Χαράζουμε με το κοπίδι την μεγάλη διαγώνιο ώστε να μπορεί να τσακίσει. Εφαρμόζουμε τις δύο μικρές πλευρές πάνω στη μάσκα και στερεώνουμε τη μύτη πάνω στη μάσκα με το συρραπτικό. Στην πίσω πλευρά καλό θα είναι να βάλουμε ένα κομμάτι χαρτόνι για στήριξη. Στη μάσκα που βλέπετε στις φωτογραφίες πέρασα ένα χέρι ατλακόλ κι αφού στέγνωσε την έβαψα με ακρυλικό χρώμα σε σωληνάριο. Καλύτερα αποτελέσματα – ομοιόμορφο χρώμα και γρήγορο στέγνωμα- έχουμε αν χρησιμοποιήσουμε σπρέι.
Και φυσικά στην περίπτωση που η μάσκα και το χαρτόνι είναι στο χρώμα που θέλουμε το ράμφος δεν χρειάζεται βάψιμο.
 

 Χρόνος κατασκευής.


Αν έχουμε διαθέσιμα όλα τα υλικά και κυρίως αν υπάρχει καλή διάθεση, η στολή ολοκληρώνεται περίπου σε μία ώρα. Χρειάστηκα τρεις ώρες για τέσσερις στολές ενός μικρού σμήνους -τους δύο τους βλέπετε ξεπουπουλιασμένους πλέον μετά το πάρτι στην ασπρόμαυρη φωτογραφία- αλλά έβαλαν κι ένα χέρι βοήθειας τα άλλα τρία πουλιά. 



Αν το επιχειρήσετε, καλή επιτυχία 
και ούτως ή άλλως Καλή Αποκριά

10 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Ωραίες εμπνεύσεις! Και του χρόνου :)

xtina είπε...

πετάει η ομάδα!
και του χρόνου
χ

Τσαλαπετεινός είπε...

renata : Αν δεν επέμενες, μάλλον δεν θα το είχα ανεβάσει.

Σε ευχαριστώ!

Τσαλαπετεινός είπε...

xtina: Έστω και σε χαμηλές πτήσεις!

Και του χρόνου καλύτερα...

Yannis Tsal είπε...

Η Κομέντια ντελ Άρτε συναντά τους Μόντι Πάιθονς! Εξαιρετικός ο μελαγχολικός ιπτάμενος κουρελής, θα μπορούσε να ενταχθεί στην ακολουθία του πολυμήχανου Ιππότου της Ελεεινής Μορφής!

Margo είπε...

Μου αρέσει που έχεις και το μοντέλο σε σχέδιο;-)

Εχθές τη νύχτα έκανα κάτι ανάλογο όμως αντί για τσαλαπετεινό έφτιαξα κουκουβάγια και τα πούπουλα με ύφασμα. Μου πήρε λίγο παραπάνω ώρα γιατί τα τρύπωσα με τη βελόνα, όμως το χάρηκα και κυρίως άρεσε πολύ στο ανικανοποίητο τέκνο μου:-)

Καλά κούλουμα τσαλαπετεινέ μου

happypepper είπε...

Χαίρομαι το κέφι σου τσαλαπετεινέ...
Έχω βαρεθεί την πολλή σοβαρότητα και απολαμβάνω το δημιουργικό κέφι.
Σου εύχομαι ολόψυχα να περάσεις τέλεια.

Τσαλαπετεινός είπε...

Yannis Tsal: Έχεις δίκαιο! Περισσότερο Κομέντια ντελ Άρτε θυμίζει η στολή του πουλιού!

(Το λέω γιατί, εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι μάλλον “αντέγραψα” χωρίς να το καταλάβω τα κουστούμια που είχε σχεδιάσει ο Τσαρούχης για τους Όρνιθες.

Καλή Σαρακοστή αδελφέ μου!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Το σχέδιο έγινε εκ των υστέρων γιατί φοβόμουν ότι δεν θα βρω φωτογραφία της στολής τελειωμένης και φορεμένης.

Μια που έκανες τόση δουλειά – και είμαι σίγουρος ότι θα βγήκε υπέροχη η στολή- ελπίζω να την κρατήσεις και για του χρόνου. Η τουλάχιστον να την έχεις φωτογραφήσει.

Καλή Σαρακοστή Margo μου!

Τσαλαπετεινός είπε...

happypepper: Η ευχή σου έπιασε και πέρασα πολύ όμορφα!
Βέβαια λόγω βροχής ήταν αδύνατον να πετάξω αετό και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα κατασκεύαζα ένα μικρό αετό δωματίου, λιλιπούτειο σαν τους μικρούς καρναβαλιστές. ;-)

Αλλά τελικά συγκρατήθηκα... έπεσε βλέπεις βαριά η ταραμοσαλάτα!