Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αποκλειστικό: Η γιάφκα του Αιώνα



Οι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αστυνομικοί συντάκτες, νωρίς το απόγευμα της 3ης Οκτωβρίου 2014, είδαν με απορία δίπλα στον αρμόδιο υπουργό και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να παίρνει θέση ο συνάδελφός του, ο υπουργός πολιτισμού για μια ακόμα έκτακτη συνέντευξη τύπου. Την δεύτερη μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες. Ήδη πριν μπουν στην αίθουσα, στα πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί, από δημοσιογράφους που εργάζονταν σε εφημερίδες φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση, διέρρεαν πληροφορίες για συνταρακτικές αποκαλύψεις. Πληροφορίες που η βαρύτητά τους ενισχύονταν καθώς για την συνέντευξη τύπου που είχε ανακοινωθεί το πρωί της ίδιας μέρας, προσέρχονταν εκτός των εγχώριων και συνεργεία ξένων τηλεοπτικών σταθμών. Λέγεται μάλιστα ότι η καλύτερα πληροφορημένη αστυνομική συντάκτης με το παρατσούκλι “η Κλουζώ”, κάποια στιγμή ανέφερε σε ρεπόρτερ ανταγωνιστικού καναλιού, σε πολύ χαμηλό τόνο, αλλά με το συνηθισμένο της πάθος, τη φράση: “...για τη γιάφκα του Αιώνα”.


Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι η Αντιτρομοκρατική απέτρεψε τρομερό, τρομακτικό θα έλεγα, πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα” άρχισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και συνέχισε λέγοντας: “Μετά από συστηματικές έρευνες μηνών, για τις οποίες ο πρωθυπουργός ενημερώνονταν καθημερινά, η υπηρεσία στην άοκνη προσπάθειά της για την πάταξη της τρομοκρατίας ανακάλυψε γιάφκα με βαρύ οπλισμό καθώς και αδιαμφισβήτητα γραπτά στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σχεδιαζόταν πολλαπλά χτυπήματα που είχαν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την ομαλή πορεία της χώρας”.

Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του ο υπουργός -πολλοί θα έλεγαν εκ των υστέρων ότι κάποιος είχε σκηνοθετήσει με μαεστρία αυτή τη συνέντευξη τύπου- στην μεγάλη οθόνη όπου συνήθως οι διαπιστευμένοι συντάκτες έβλεπαν εικόνες των ευρημάτων των αστυνομικών ερευνών, εμφανίστηκε μια αεροφωτογραφία. Σε όλους τους παρεβρισκόμενους, κάτι θύμιζε, αλλά τί, κανένας τους δεν μπορούσε να πει με σιγουριά. Βεβαιώθηκαν όμως όταν είδαν μετά από μερικά δευτερόλεπτα την επόμενη: Την εντυπωσιακή είσοδο του Μνημείου της Αμφίπολης με τις αντικριστές ακέφαλες Σφίγγες.


Ένα παρατεταμένος ψίθυρος ξεσηκώθηκε στην αίθουσα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε νόημα στους δημοσιογράφους να ησυχάσουν και έδωσε το λόγο στον υπουργό Πολιτισμού που ήταν εμφανώς συγκινημένος. Οι οπερατέρ των καναλιών -όλοι ανεξαιρέτως- έκαναν ζουμ στο πρόσωπό του αλλά αμέσως μετά, καθώς μια άλλη εικόνα προβάλλονταν ήδη, έστρεψαν τις κάμερες στην οθόνη. Η τρίτη κατά σειρά εικόνα έδειχνε μόνο ένα τμήμα του γνωστού αξονομετρικού του πολυσυζητημένου και υπό εντατική ανασκαφή μνημείου. Απεικόνιζε τον πρώτο θάλαμο, αυτόν που βρίσκεται ανάμεσα στις Σφίγγες της εισόδου και στις καλλίγραμμες Καρυάτιδες. Μια έντονη μαύρη γραμμή -που προφανώς έγινε εκ των υστέρων στο αξονομετρικό, κατέληγε στη λαξευμένη τοιχοποιία του πρώτου θαλάμου.

Αν και έμπειροι όλοι οι συντάκτες, άκουσαν έκπληκτοι τον δεύτερο υπουργό να λέει ότι οι αρχαιολόγοι της ομάδας της Αμφίπολης σε αγαστή συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακάλυψαν τον θάλαμο 1Α. Επρόκειτο για έναν νέο θάλαμο, τεράστιο σε σχέση με τους τρεις ήδη γνωστούς που είναι  παράλληλος του πρώτου. Η ανακάλυψη αυτή έδινε άλλη πλέον κατεύθυνση -κάθετη της αρχικής- στην αρχαιολογική σκαπάνη που λόγω των μοναδικών ευρημάτων, θα εργάζονταν πλέον συστηματικά με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στην συνέχεια, πήρε το λόγο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ο οποίος αφού τόνισε με εμφανή έπαρση ότι ήταν ο πρώτος που μπήκε στον εν λόγω θάλαμο, συνοδευόμενος από την αρχαιολόγο που είναι επικεφαλής των ανασκαφών, άρχισε να διαβάζει τον κατάλογο των ευρημάτων του θαλάμου 1Α. Τόσο ο ρυθμός του λόγου του που ήταν καταιγιστικός, όσο και η πρωτοφανής ποικιλία του παράνομου οπλισμού “της γιάφκας του Αιώνα” -στους περισσότερους παριστάμενους η ορολογία ήταν παντελώς άγνωστη- δυσκόλεψαν πολύ τους από ώρα αποσβολωμένους δημοσιογράφους να κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις.

"..είκοσι λήκυθοι διαφόρων μεγεθών, με μελανόμορφες σαφείς απεικονίσεις τρομοκρατικών ενεργειών, που προφανώς θα χρησιμοποιούσαν ως βόμβες μολότοφ. Βρέθηκαν επίσης σαράντα δυο κάνθαροι με ερυρθόμορφες απεικονίσεις, ανάλογες αυτών των ληκύθων, που αξίζει να επισημανθεί ότι είχαν πρόσφατα σπασμένες τις λαβές τους ώστε να διευκολύνεται η εκτόξευσή τους. Διακόσιες και πλέον σάρισες από σκληρό ξύλο, που εικάζεται ότι πρόκειται για ξύλο κρανιάς, με σιδερένιες αιχμές και σταυρωτήρα στο αντίθετο άκρο ως αντίβαρο. Το ένα τρίτο αυτών ήταν μήκους 5,5 μέτρων ενώ οι υπόλοιπες φτάνουν τα 6,5 μέτρα...”  Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Πολιτισμού, διέκοψε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, διευκρινίζοντας: "Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις σάρισες που βρέθηκαν είναι μήκους 6,5 μέτρων επιτρέπει με ασφάλεια όχι μόνο την χρονολόγησή τους, καθώς οι σάρισες έφτασαν σε αυτό το μήκος την εποχή του Φιλίππου, αλλά και το χαρακτηρισμό τους ως μακεδονικές".

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, κάπως ενοχλημένος από τη διακοπή, ξαναπήρε το λόγο και συνέχισε την απαρίθμηση του οπλοστασίου:“Καταμετρήθηκαν ακόμα τέσσερις φορητοί βυζαντινοί εκτοξευστήρες υγρού πυρός, πρόσφατα χρησιμοποιημένοι Στις λαβές τους εντοπίστηκαν  δακτυλικά αποτυπώματα των σιφωνατώρων -δηλαδή των χειριστών τους- τα οποία συγκρίνονται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, με όλα τα ορφανά αποτυπώματα που έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε άλλες γιάφκες. Βρέθηκαν τέλος δεκάδες ξίφη, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν κυρτή λάμα και περίτεχνη λαβή με προστατευτικό για την παλάμη του χειριστή. Πρόκειται σαφώς για αραβικά ξίφη που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εγχώριοι τρομοκράτες της γιάφκας της Αμφίπολης έχουν στενές διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους.”

Με αυτή την πρόταση, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, έκλεισε αποφασιστικά τον φάκελο των σημειώσεων που είχε μπροστά του και  στρέφοντας το βλέμμα του προς τις κάμερες, στα χείλη του σχηματίστηκε ένα θριαμβευτικό, σχεδόν αρχαϊκό μειδίαμα.  Κι ενώ πολλοί από τους δημοσιογράφους ήδη σκέφτονταν πυρετωδώς δυνατές φράσεις για την εισαγωγή των ρεπορτάζ τους που σίγουρα θα έπαιζαν σε έκτακτα δελτία των σταθμών τους και βέβαια ως πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πήρε πάλι το λόγο και αναφέρθηκε στα γραπτά στοιχεία που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αμφίπολης. Περιλάμβαναν κωδικοποιημένες προκηρύξεις, σε ιωνική και αττική διάλεκτο,  χαραγμένες σε πεντελικό μάρμαρο, με την υποσημείωση σε όλες ότι θα έπρεπε να μεταδοθούν με φρυκτωρίες αμέσως μετά τα αντίστοιχα χτυπήματα, ενώ πάνω σε πήλινες πλάκες βρέθηκαν μελετημένα σχέδια διαφυγής από τα σημεία των χτυπημάτων, με τις αποστάσεις σημειωμένες σε παρασάγγες. Εντύπωση προκάλεσαν επίσης διάφορες έμμετρες σημειώσεις -κι αυτές σε πήλινες πλάκες- σε ομοιοκατάλληκτο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο,  καθώς και μια επιτύμβια στήλη, μάλλον ρωμαϊκή, με εκτενές επίγραμμα στο οποίο αναφέρονταν οι προσεχείς στόχοι της οργάνωσης. Ανάμεσά τους εφοπλιστές, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, ο ιδρυτής του συλλόγου “Ταυροκαθάψια”,  κεντρικά γραφεία πολιτικού κόμματος και άλλοι. 



Όπως ήταν φυσικό, οι συνταρακτικές αποκαλύψεις μονοπώλησαν τα δελτία ειδήσεων τις επόμενες ημέρες και η μικρή χώρα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος μια που οι διωκτικές αρχές της με την ανακάλυψη "της Γιάφκας του Αιώνα", έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις απαρχές τις τρομοκρατίας. Μόνο μέρες αργότερα και λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση -μια μόλις μέρα πριν την διυπουργική συνέντευξη τύπου- διέρρευσε ο τρόπος που είχαν φτάσει στην φοβερή ανακάλυψη. Δεν ήταν αποτέλεσμα συστηματικών ερευνών και παρακολουθήσεων, αλλά ένα τυχαίο γεγονός. Η γνωστή δημοσιογράφος, καθηγήτρια και αμισθί  υπεύθυνη τύπου του τάφου της Αμφίπολης, είχε στηριχθεί στην τοιχοποιία του πρώτου θαλάμου ατενίζοντας κάπως βαριεστημένα την αγαπημένη της, την αριστερή Καρυάτιδα. Ξαφνικά τμήμα του τοίχου -έχοντας προφανώς πιέσει ένα  κρίσιμο σημείο, ενεργοποιήθηκε ο περίτεχνος αλλά αθέατος μηχανισμός- άνοιξε  ως θύρα αποκαλύπτοντας το μυστικό  θάλαμο 1Α. Αυτόν με τον βαρύ οπλισμό. 

4 σχόλια:

Nefosis είπε...

Η έμπνευση του αιώνα. :)

Τσαλαπετεινός είπε...

Nefosis A : Υπερβολές! Ένα ποστάκι (σχοινοτενές) είναι.

;-)

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους! το ύφος που ταιριάζει στις ειδήσεις τους. για να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια.

Ανώνυμος είπε...

Το παραμύθι μπορεί να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, αμα προσθέσεις και λίγο από υποβρύχια αρχαιολογία, Κουστώ, γοργόνες (που ως γνωστό σχετίζονται με τον Μεγα Αλέξανδρο)και άλλα ανατρεπτικά. Τί ακούμε θέ μου!!!