Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Εκατομμύρια

Ήμουν φορτωμένος και βιαζόμουν να επιστρέψω στο σπίτι. Κοντοστάθηκα για λίγο βλέποντας με τεράστια γράμματα “δεκαεπτά εκατομμύρια - τζακ ποτ”. Όχι ολογράφως- με αριθμό το δεκαεπτά. Συνέχισα το δρόμο μου, αλλά μετά από μερικά βήματα, άλλαξα γνώμη και γύρισα προς το πρακτορείο.

Δευτέρα αργά το μεσημέρι και ήταν άδειο. Ζήτησα ένα δελτίο και ο ιδιοκτήτης που φαινόταν κατάκοπος, μού είπε ότι είχαν εξαντληθεί και περίμενε να του φέρνουν το απόγευμα. Ήμουν στην πόρτα έτοιμος για να φύγω όταν με σταμάτησε λέγοντας ότι είχε ένα δελτίο -τον είδα να το σηκώνει από το καλάθι των αχρήστων-. που ήταν συμπληρωμένη η πρώτη στήλη. “Μπορώ να την ακυρώσω”, συμπλήρωσε.

Πήρα το δελτίο, ένα στυλό και συμπλήρωσα βιαστικά άλλες τρεις στήλες και τού το έδωσα. “Να ακυρώσω την πρώτη;” επέμεινε ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου. “Όχι βέβαια” τού είπα δίνοντάς του δύο ευρώ, “αν υπάρχει μια πιθανότητα να κερδίσω, βρίσκεται σε αυτή την πρώτη στήλη”. Δεν του είπα όμως ότι ακόμα κι αν κέρδιζα, δε θα το μάθαινα, καθώς τις ελάχιστες φορές που παίζω ή αγοράζω λαχεία, αμελώ συνήθως να τσεκάρω τους αριθμούς μετά την κλήρωση.


Στην αρχή δε μού μιλούσε. Με κοίταζε ντροπαλά και μετά κατέβαζε το κεφάλι. Είχαμε μερικούς μήνες να βρεθούμε και μάλλον δε με θυμόταν. Μετά από ώρα άρχισε να ξεθαρρεύει, αρχής γενομένης από τη στιγμή που της έκανα τον κούκο. Μού ζήτησε να της πω ένα παραμύθι, αυτοσχεδίασα, κάτι βγήκε, αρκετά ενδιαφέρον, όχι τόσο δραματουργικά αλλά κυρίως λόγω των διαφορετικών φωνών που έκανα για τους ήρωες που μιλούσαν σε πρώτο πρόσωπο. Μετά παίξαμε.

Όταν βαρέθηκε, πήρε ένα σκαμνάκι, το έκανε γραφείο έβγαλε από το τσαντάκι της ένα μπλοκάκι και χρωματιστούς μαρκαδόρους, το σκέφτηκε λίγο κι έπειτα ρίχτηκε στη δουλειά. Την ακούγαμε που κάτι μουρμούριζε καθώς ζωγράφιζε. Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο και γύρισε σελίδα για να συνεχίσει, άρχισε να λέει δυνατά πλέον: “εκατομμύρια ποντικάκια, εκατομμύρια ποντικάκια, εκατομμύρια...”

Μετά από αρκετή ώρα πυρετώδους δουλειάς, είχε μπροστά της καμιά εικοσαριά ζωγραφιές, χρωματικές παραλλαγές στο ίδιο θέμα: ένα ποντικάκι. Οκτώ από αυτές, τις έσκισε από το μπλοκάκι της και μού τις χάρισε την ώρα που με αποχαιρετούσε.


Είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα γίνω πολύ πλούσιος. Όχι γιατί θα κερδίσω τα εκατομμύρια κάποιου τζακ ποτ στο τζόκερ, αλλά γιατί η πεντάχρονη φίλη μου, η Ηχώ, όταν θα μεγαλώσει, θα γίνει διάσημη ζωγράφος και τότε θα μοσχοπουλήσω μερικές από τις παραλλαγές από τα “εκατομμύρια ποντικάκια” που μού χάρισε.




*τα "Εκατομμύρια" αναδημοσιεύτηκαν στο tvxs  

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mακάρι η φίλη σου να γίνει διάσημη ζωγράφος. Και μακάρι εσύ να μην χρειάζεται να πουλήσεις τα ποντικάκια της.

Nefosis είπε...

Μα κέρδισες το τζακ ποτ στα ποντικάκια! Λίγο είναι; :)

Unknown είπε...

Τρυφερό...

Τσαλαπετεινός είπε...

Ανώνυμος: Το πρώτο είναι βέβαιο ότι θα γίνει, το δεύτερο παίζει...
;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Nefosis A : Καθόλου λίγο- το πιο ζηλευτό τζακ ποτ είναι αυτό με τα ποντίκια ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Maria kenanidou : Να σαι καλά Μαρία!

Τσαλαπετεινός είπε...

Οι αριθμοί είναι 24-14-20-9-30 και τζόκερ το 16.

Δύο τυχερούς, οι οποίοι κερδίζουν από 9.199.462,00 ευρώ, ανέδειξε η κλήρωση του Τζόκερ.

Οι αριθμοί στο Προτο είναι: 9028789


Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Η τύχη είναι με το μέρος σου!
Εχεις τα ποντικάκια!

Τσαλαπετεινός είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη: Το τζοκερ πάντως -και μόνο αυτό- το 16 το πιάσαμε, στην πρώτη στήλη που είχε συμπληρώσει ο άλλος.

Σήμερα σκέφτομαι ότι πρέπει να βάλω τα ποντικια μου σε θυρίδα

;-)

Margo είπε...

Το παιδάκι πόσες φορές θα άκουσε τη λέξη εκατομμύρια! Και φυσικά δεν περίμενε να κερδίσει, το μπλοκάκι και οι μαρκαδόροι ήταν ότι χρειαζόταν :-)

Α και η καλή παρέα συνέβαλε στην έμπνευση της στιγμής ;-)
Τα ποντικάκια σίγουρα στην θυρίδα :-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Ξέροντας τους γονείς της, σίγουρα δεν άκουσε τη λέξη "εκατομμύρια" από εκείνους με αφορμή το τζακ ποτ.

Έμαθα ότι το μπλοκάκι και τους μαρκαδόρους, τα έχει πάντα μαζί της γεγονός που επιβεβαιώνει την καλλιτεχνική της φύση και μεγαλώνει τις ελπίδες μου για το μέλλον.

;-)