Το μόνο που υπάρχει σημειωμένο με εξόχως καλλιγραφικά γράμματα στην πίσω όψη αυτής της φωτογραφίας είναι: “Εορτή της Σημαίας”. Με μια αποφασιστική δασεία να στολίζει το κεφαλαίο 'Ε' ενώ το 'Σ' ξετυλίγεται νοσταλγικά κυματιστό. Υπολογίζω ότι πρέπει να τραβήχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του `40, το αργότερο αρχές του ` 50.
Έπαρση της σημαίας στην πλατεία της μικρής μας Πόλης. Πολύς κόσμος συγκεντρωμένος. Όλοι σε στάση περήφανης προσοχής. Ευθυτενείς στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου που παίζουν πέντε λαϊκοί οργανοπαίκτες. Στην άκρη φαίνεται τμήμα του λιθόστρωτου που αργότερα κάλυψε, πρώτα ένα στρώμα τσιμέντου και μετά η άσφαλτος.
Το μεγάλο κτίριο δεξιά- αυτό με το κατάμεστο μπαλκόνι- έγινε παρανάλωμα μια νύχτα πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας στη θέση του ένα αμήχανο κενό. Όταν ήμουνα παιδί είχα ακούσει ότι στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου το 1940 εμφανίστηκε η Βέμπο, προφανώς καθ` οδόν για το μέτωπο κι όσοι δεν χώρεσαν μέσα, στάθηκαν όρθιοι απ` έξω αψηφώντας το κρύο εκείνου του βαρύ, δύσκολου χειμώνα για να ακούσουν την τραγουδίστρια της Νίκης.
Κάποιος μου είχε πει ότι αυτή η αίθουσα είχε φιλοξενήσει επίσης μια παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Μάνος Κατράκης. Δε θυμόταν όμως ούτε πότε έγινε αυτό, ούτε ποια παράσταση ήταν. Μόνο τη φωνή του Μάνου θυμόταν : “σαν να την ακούω τώρα στα αυτιά μου...” μου είχε πει.
Προσπάθησα να διασταυρώσω αυτή την πληροφορία αλλά δεν τα κατάφερα. Άλλωστε οι περισσότεροι που έζησαν αυτή την εποχή έχουν πια πεθάνει. Αν αληθεύει πάντως, ίσως ήταν μεταξύ 43 και 46 όταν ο Κατράκης ήταν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Μουσική: Gymnopédie No.3 του Erik Satie
6 σχόλια:
Ωραία η παλιά φωτογραφία αν και το ιστορικό φορτίο εκείνης της περιόδου είναι πολύ βεβαρυμένο... Εμφύλιος, αγών κατά του "κομμουνιστοσυμμορητισμού", "εθνικόφρονες", "εαμοβούλγαροι", "Τι Πλαστήρας τι Παπάγος"... Να τα θυμόμαστε ασφαλώς, αλλά για αποφυγή όχι από νοσταλγία. Σε μελλοντική ευκαιρία περιμένω να βάλεις και καμιά φωτογραφία του... ανταγωνιστικού πραχτορείου, ίσως με τις κόκκινες σημαίες να κατεβαίνουν το ποτάμι!
Πατρίς, πού είναι αυτή η πλατεία; Στη δική σας πόλη ή την παραδίπλα δική μας; Τρομερή φωτο!
Έχουνε αλλάξει πολύ οι εποχές, όπως είναι..φυσικό.. Αυτές οι παλιές φωτογραφίες είναι συγκινητικές..
Είναι εντυπωσιακό το μέγα πλήθος για μια μικρή πόλη, όπως σημειώνεις, και η κατάνυξη.
Πολύ ωραία η λεζάντα σου!
shmera ti shmainei h shmaia mas, kai poios arage th giortazei?
Πόσες διαφορές δείχνει αυτή η εικόνα με το σήμερα.
Τόσες πολλές!!!
Αναρωτιέμαι αν έχει αλλάξει και η ψυχή μας σαν λαός.
Δημοσίευση σχολίου