Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

οἵ χίλια πεντακόσια στάδια ήνυσαν...


...προς Σύνταγμα αφικόμενοι

του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου
Οι αρχαίοι πρόγονοί τους δεν «πρόλαβαν» να 'ρθουν και να συνδράμουν στη μάχη του Μαραθώνα. Οι απόγονοί τους όμως ήταν συνεπείς στη μάχη για το Μεσοπρόθεσμο.
Στα 225 χιλιόμετρα της πεζοπορίας τους προς την Αθήνα, οι Σπαρτιάτες πολίτες γίνονταν παντού δεκτοί με επευφημίες και δώρα, ακόμα και με κλαδιά ελιάς. Το σύνθημα που φώναζαν: «Τι κι αν κάναμε χιλιόμετρα πολλά, τι κι αν πήρανε τα πόδια μας φωτιά, ένα θέλουμε να πούμε, πως μαζί όλοι μπορούμε, μπρος αδέρφια να γίνουμε γροθιά», αντηχούσε σε κάθε τους σταθμό αλλά κυρίως στο Σύνταγμα.
«Γεια σας. Από Σπάρτη; Μπράβο, συγχαρητήρια», τους έλεγαν πολίτες χθες στο Χαϊδάρι. Αλλού, όπως στον κόμβο της Στέρνας όπου διανυκτέρευσαν μέσα σε υπνόσακους, τους υποδέχονταν οι αγανακτισμένοι από το Αργος «με χειροκροτήματα, φαγητά, αγκαλιές, φιλιά, χάδια. Με συμπαράσταση και μια ανοιχτή αγκαλιά». Αλλού τους έφερναν μπουκαλάκια με νερό, αλλού φάρμακα και, όπως λένε, ο Δήμος Μεγαρέων τους υποδέχτηκε με ένα κλαδί ελιάς... η συνέχεια εδώ.





Ο τίτλος του ποστ από το  Λεξικό Σουίδα που στο λήμμα Φειδιππίδης αναφέρει«ός χίλια πεντακόσια στάδια ήνυσε δια μιάς νυκτός και ἡμέρας, προς Λακεδαιμονίους ἀφικόμενος»




Δεν υπάρχουν σχόλια: