Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η ελάχιστη κίνηση


Ο αποτροπιασμός και η θλίψη για τον έφηβο που γλύτωσε από τις έξυπνες βόμβες στη χώρα του αλλά έχασε τελικά τη ζωή του από τις τυφλές στη δική μας- όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο-εκτονώθηκε σταδιακά και ξέφτισε χωρίς να προηγηθεί καμία απολύτως θεαματική κορύφωση.

Ο διαμελισμένος Αφγανός ξεχάστηκε σε λίγες μόνο μέρες αφού επιλέξαμε απλώς να εκφράσουμε τα έντονα της στιγμής συναισθήματα χωρίς να αφήσουμε τη βολή μας και μετά με ήσυχη τη συνείδηση ότι πράξαμε τα δέοντα, περάσαμε στις πασχαλινές διακοπές μας.

Ωστόσο κάποιοι δεν ξέχασαν.





Την Παρασκευή 9 Απριλίου, στον κινηματογράφο Φιλίπ – Θάσου 11 Πλατεία Αμερικής- προβάλλεται η ταινία Kabuli kid με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας Νατζάφι. Η παρουσία μας είναι η ελάχιστη κίνηση.



Η είδηση καθώς και η αφίσα για την προβολή της ταινίας από το ιστολόγιο της Ρίτσας Μασούρα Πρόσωπα


20 σχόλια:

ELvA είπε...

Eχεις πολυ δικιο, Τσαλ, οταν λες οτι ολα ξεχνιουνται τοσο γρηγορα. Καλο ειναι λοιπον να θυμομαστε τις αδικιες και κυριως αυτες που συμβαινουν διπλα μας στη χωρα μας, που τελικα ενας τοσο μακρινος πολεμος μας αγγιξε με ενα τροπο που δεν περιμεναμε. Ας αγκαλιασουμε την ταινια αυτη του
Barmak Akram που θεματολογικα και μονο δειχνει να ειναι πολυ ενδιαφερουσα. Οπως λες και εσυ ειναι το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε, για ενα τοσο αδικο θανατο ενος παιδιου στη χωρα μας, 'σε καιρο ειρηνης'.....

loulou είπε...

Καλή σου μέρα.
Νιώθω πολύ άσχημα ξέροντας πόσο δίκιο εχεις....
Ετσι είναι, ακριβώς ετσι....
Ας έχουν καλή επιτυχία.Το λιγότερο που μπορώ να κάνω αναδημοσίευση.

Loulou

vague είπε...

Δεν ξέρω αν είναι ότι ξεχνάμε. Μπορεί και να μην ξεχνάμε (πράγμα επίσης ανώφελο και βλαβερό), όμως αυτό στο οποίο μειονεκτούμε σίγουρα, είναι η άθροιση. Τα γεγονότα, μοιάζουν να περνάνε ως "μεμονωμένα περιστατικά" το καθένα ξεκομμένο από το άλλο. Χρειάζεται συνειδητοποίηση του αθροίσματος για να αλλάξουμε στάση απέναντι στα πράγματα, μήπως κι αλλάξει η ίδια η ζωή μας.

Yannis Tsal είπε...

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία μικρέ και αξίζει να τη στηρίζουμε.

Τσαλαπετεινός είπε...

Elva : Δυστυχώς έχουμε την εκπληκτική ικανότητα, τη μια στιγμή να εξοργιζόμαστε παράφορα, να ξεστομίζουμε μεγάλες ωραίες κουβέντες και την αμέσως επόμενη να ξεχνάμε όλα όσα μας “πλήγωσαν”. Αυτή η 'περίπτωση' βέβαια είναι η πιο τραγική και αναδεικνύει την επιλεκτική ευαισθησία και την ουσιαστική αδιαφορία μας. Στο 'μας' βάζω πρώτο πρώτο τον εαυτό μου.

Τσαλαπετεινός είπε...

loulou : Καλησπέρα loulou
Σε ευχαριστώ που το αναδημοσίευσες. Η προσπάθεια θα έχει επιτυχία αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή. Κι αυτό τουλάχιστον είναι στο χέρι μας.

Τσαλαπετεινός είπε...

Riski : Προβληματική ή επιλεκτική μνήμη, αδυναμία άθροισης των 'μεμονωμένων περιστατικών'....ότι και να είναι, το μηδενικό αποτέλεσμα της στάσης μας μετράει τελικά.

Τσαλαπετεινός είπε...

Tsalapeteinos: Ε! Τότε θα σε δω στο Φιλίπ την Παρασκευή... ;-)

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ο πόνος που περνά δίπλα μας και έρχονται άλλα ασήμαντα να τον κουκουλώσουν..
Σαν τον Ηλία που έχασε το πόδι του στα Ολυμπιακά έργα και τον φροντίζει η γειτονιά...
Ούτε καν η εκκλησία που είναι δυο στενά πιο κάτω.
Εστω και αν βαπτίστηκε,έστω και αν φρόντιζε τρία παιδιά!

Margo είπε...

Κάτι είναι κι αυτό κι ας είναι το ελάχιστο. Εύχομαι να έχει επιτυχία μα περισσότερο εύχομαι να υπάρξουν πολλές πολλές ελάχιστες κινήσεις που όλες μαζί να κάνουν μια γιγάντια, μήπως και η απογοήτευση μετουσιωθεί σε ελπίδα και η πράξη στην ανατροπή της ασχήμιας..

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι να σου πώ βρε Τσαλαπετεινέ. Τίποτα δεν μπορώ, μόνο αντέγραψα στο ιστολόγιό μου την είδηση.
Καλό βράδυ

Τσαλαπετεινός είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη: Στις μέρες μας τα ασήμαντα κουκουλώνουν τον πόνο που περνάει δίπλα μας. Ή παράγινε σκληρό το καβούκι μας και δεν το διαπερνά τίποτα. Την ιστορία πάντως του Ηλία πρέπει να τη γράψετε...

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Μακάρι να έχει αρκετό κόσμο η προβολή της ταινίας. Μακάρι να αφήσουμε επιτέλους τη βολή μας...Πάντως φοβάμαι ότι πρέπει να γευτούμε πολλές ακόμα απογοητεύσεις μέχρι να ανατραπεί η ασχήμια- πολύ ωραία το διατύπωσες- που μας έχει κατακλύσει.

Τσαλαπετεινός είπε...

ippoliti_ippoliti: Να σαι καλά ippoliti! Σε ευχαριστώ πολύ που το αναδημοσίευσες. Όσοι περισσότεροι το πληροφορηθούν εγκαίρως τόσο το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

...έτσι...αεικίνητο να είναι πάντα ...το αναστάσιμο φως στις ψυχές σας..
Σίρο Ρεδόνδο

island είπε...

Έκανα κάποιες σκέψεις με βάση αυτό το συμβάν. Ο Γρηγορόπουλος ήταν στην ίδια ηλικία πάνω κάτω με τούτο το παιδί. Δεν είδα κάποια διαδήλωση υπέρ του από εμάς του Έλληνες. Κάτι η κρίση, κάτι ο φόβος μας να ταχθούμε υπέρ ενός αλλόθρησκου; Δεν ξέρω. Φοβάμαι πάντως πολύ την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Yannis Tsal είπε...

Τελικά κατάφερα να παραβρεθώ σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση, κρατώντας φυσικά χαμηλό προφίλ όπως ταίριαζε με την περίσταση. Αν και το θέμα και το σκηνικό είναι δραματικό, η ταινιά είναι αισιόδοξη και μάλιστα και με αρκετό χιούμορ. Δείχνει πως οι φτωχοί και κατατρεγμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με γενναιότητα και με αξιοπρέπεια τη ζωή, και τα καταφέρνουν καλά παρά τις αντιξοότητες. Πολύ πιο σημαντική ταινία από εμπορικά πυροτεχνήματα τύπου Slumdog Millionaire.

Τσαλαπετεινός είπε...

Σίρο Ρεδόνδο : Ωραία ευχή! Κι ωραία διατύπωση 'Αεικίνητο Αναστάσιμο Φως”. Να είσαστε καλά.

Τσαλαπετεινός είπε...

island: Το παρήγορο είναι ότι τα ίδια ερωτήματα γεννήθηκαν σε αρκετούς. Η καλύτερη απάντηση αυτή τη στιγμή είναι ότι στον κινηματογράφο Φιλίπ χθες και στις τρεις προβολές είχε περισσότερο κόσμο από όσο μπορούσε κανείς να ελπίζει. Ο κινηματογράφος είχε γεμίσει ασφυκτικά. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν πάνω από 9000 ευρώ. Τελικά ίσως αυτή η κίνηση ήταν πιο ουσιαστική και αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη. Και το σημαντικότερο: οργανώθηκε από ελάχιστους ανθρώπους με απλό τρόπο.

Τσαλαπετεινός είπε...

tsalapeteinos: Αδελφέ μου, έχεις δίκαιο. Τελικά η επιλογή της ταινίας ήταν εξαιρετική – ισορρόπησε κάπως το τραγικό γεγονός που ήταν η αφορμή της προβολής- και μας έβαλε σε κλίμα Καμπούλ με πολύ γλυκό τρόπο.
Να προσθέσω ότι χάρηκα πολύ που τόσος κόσμος επέλεξε χθες να πάει στο Φιλίπ.

Καλό σου Σαββατοκύριακο.