Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

and the winners are...


Όσκαρ καλύτερης ταινίας, THE KING'S SPEECH

Όσκαρ σκηνοθεσίας: Tom Hooper THE KING'S SPEECH

Όσκαρ Α` γυναικείου ρόλου, Natalie Portman BLACK SWAN 

Όσκαρ Α` ανδρικού ρόλου, Colin Firth,  THE KING'S SPEECH

Όσκαρ Β` γυναικείου ρόλου,  Melissa Leo THE FIGHTER

Όσκαρ Β` ανδρικού ρόλου: Christian Bale, THE FIGHTER


Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 
IN A BETTER WORLD -HAEVEN Δανία 

Όσκαρ μουσικής  στους Trent Reznor και  Atticus Ross  THE SOCIAL NETWORK




Όλοι νικητές των  φετινών  Όσκαρ εδώ. 


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η δικιά μας Mary...


Η φετινή 83η Απονομή Όσκαρ φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, μια που ανακαλύπτουμε ξαφνικά ότι εκτός του Γιώργου Λάνθιμου με τον Κυνόδοντα μια ακόμα συμπατριώτισσα μας είναι υποψήφια για το πολυπόθητο αγαλαματάκι. Η ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος Μαρία Ζαφειροπούλου, Mary Zophres με καταγωγή από τα Ιωάννινα διεκδικεί το Όσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας των αδελφών Κοέν, True Grit.


Οι άλλες υποψήφιες είναι, η περυσινή νικήτρα Sandy Powell, για την ταινία The Tempest -με τρία συνολικά Όσκαρ στο ενεργητικό της το 1999, το 2005 και το 2010- η βρετανή Jenny Beavan που σχεδίασε τα κοστούμια για την ταινία The King's Speech - επτά φορές υποψήφια και μια νικήτρια- η αμερικανίδα Colleen Atwood για τα κοστούμια της ταινίας Alice in Wonderland με δύο Οσκαρ το 2003 και το 2006 και επτά υποψηφιότητες και τέλος η ιταλίδα Antonella Cannarozzi για την ταινία Io sono l`amore, για πρώτη φορά υποψήφια, όπως και η δικιά μας Mary Zophres. 



Φωτο: Kevin Winter 



Μια χορταστική συνέντευξη της Mary Zophres στο You Tube.
Από το You Tube επίσης :  2011 Best Costume Design Oscar Nominees


update.



 Άλλη μια ελληνική υποψηφιότητα για τα φετινά Όσκαρ! Ο γάλλος συνθέτης Alexandre Desplat που υπογράφει τη μουσική για την ταινία The King's Speech - για τέταρτη φορά υποψήφιος– – είναι κι αυτός κατά το ήμισυ έλληνας. Η μητέρα του είναι από το Βόλο. 

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Derek Jacobi, Βασιλιάς Ληρ

.

"Σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναμεταδίδει απόψε στις 9 μ.μ έναν ξεχωριστό Βασιλιά Ληρ, με πρωταγωνιστή τον Ντέρεκ Τζακόμπι. Το έργο παρουσιάζεται  σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γκράντατζ και είναι μια παραγωγή του Θεάτρου Ντόνμαρ του Λονδίνου. Τη μετάφραση των υποτίτλων της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Διονύσης Καψάλης..." από την Καθημερινή.


"Στα 73 του ο κορυφαίος ηθοποιός συναντήθηκε με τον Βασιλιά Λιρ, μια εμπειρία που τον μεταμόρφωσε, τον εισήγαγε, όπως έχει πει, στην «τελευταία πράξη» της ζωής του. Ο Τζακόμπι έχει ταυτιστεί με τον Αμλετ - τον έχει παίξει 400 φορές!- και για πολλούς είναι ο καλύτερος Δανός πρίγκιπας όλων των εποχών. Τώρα, με τον Ληρ του, παίρνει επάξια τη θέση του δίπλα στις μυθικές ερμηνείες του Πολ Σκόφιλντ και του Τζον Γουντ, όπως έγραψαν οι Αγγλοι κριτικοί..." από την Ελευθεροτυπία


Corvinus στην ταινία Underworld: Evolution

Charles Dickens στην ταινία The Riddle


Gracchus στην ταινία :Gladiator




Archbishop Cosmo Lang στην ταινία The King's Speech




Κλαύδιος, απο την τηλεοπτική σειρά, Εγώ ο Κλαύδιος 





Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

...seems to have lost his mind *






Al Jazeera English: Live Stream


* από εδώ 


η φωτογραφία του Gaddafi από εδώ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το χασαπάκι


Αγαπημένο από τη στιγμή που το πρωτάκουσα – άργησα είναι αλήθεια, μάλλον γιατί δεν είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μάρκου- έπαιζε χθες χαλί, όλη μέρα στο μυαλό μου. Αναδύθηκε το πρωί, με αυτό το μυστήριο τρόπο των τραγούδιων να βγαίνουν στην επιφάνεια και να σε συντοφεύουν εμμονικά. Ατόφιο: η μουσική, οι στίχοι του, ακόμα κι αυτό το νοσταλγικό γρέζι της παλιάς ηχογράφησης.

Το απόγευμα πια υπέκυψα στις νοερές επαναλήψεις και το άκουσα κανονικά, στην  πρώτη ηχογράφηση του 1947 με τη μοναδικά λιτή και βαθειά ζεστή φωνή της Στέλλας Χασκίλ. Αναζήτησα και τους στίχους, αν και τους θυμόμουν πολύ καλά. Το άκουγα και διάβαζα προσπαθώντας να φανταστώ τα γράμματα του Βαμαβακάρη στα τετράδια που σημείωνε τα “στιχάκια” του όπως τα έλεγε σεμνά ο ίδιος. Ή σε κομμάτια χαρτί, ή σε πακέτα τσιγάρων.

Αν για την Φραγκοσυριανή ξέρουμε πώς γράφτηκε, για το Χασαπάκι μπορούμε μόνο να εικάσουμε ότι το ερέθισμα τουλάχιστον ανάγεται στα χρόνια που δούλεψε ο ίδιος στα σφαγεία, αρχής γενομένης το 1925 σε ηλικία είκοσι χρονών. Έχει ενδιαφέρον ότι το πρώτο πρόσωπο, ο αφηγητής,  αποδίδεται σε γυναικεία φωνή και όχι σε ανδρική, στη δικιά του όπως συμβαίνει με το σύνολο των ερωτικών του τραγουδιών. Ευσεβής πόθος; Ποιός μπορεί να ξέρει με σιγουριά;


Και αυτό το τραγούδι όπως και τα άλλα του Μάρκου διακρίνεται για τη στιχουργική του οικονομία. Σε δώδεκα μόλις στίχους καταφέρνει να περιγράψει τη γέννηση ενός έρωτα, τη φούντωσή του, το σκηνικό χώρο αλλά και το αντικείμενο του πόθου της γυναίκας- αποκλειστικά και μόνο. Για την ίδια, δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό στοιχείο παρά μόνο η δήλωση του συναισθήματός της υπο μορφήν εξομολόγησης.

Σε κάθε ένα από τα τρία τετράστιχα, ένας στίχος περιγράφει τον νέο, το χασαπάκι, ξεκινώντας από το μέρος “την ελίτσα και τα φρύδια τα σμιχτά”, για να περάσει από το κοκκίνισμα στα μάγουλα και να καταλήξει στο σύνολο: “ένα μπόι λεβεντιά σα την λαμπάδα”. Αυτή η περιγραφή χρησιμεύει σαν υφάδι και δικαιολογία συνάμα για να αναπτυχθεί σε όλους τους άλλους στίχους το στιμόνι της εξομολόγησης. Και τα δύο μαζί περιπλέκονται αριστοτεχνικά σε μια αδιάσπαστη ενότητα.

Η έκφραση των συναισθημάτων όμως δεν ακολουθεί σταδιακή κορύφωση όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Αρχίζει με μεγάλη ένταση “μ` έχει κάνει σα τρελή”, στη συνέχεια αναλύεται ή ανιχνεύεται “με γοητεύει, με μαγεύει, με παιδεύειγια να συρρικνωθεί σε εκείνο το σεμνό “τον εσυμπάθησα μανούλα μου πολύ”. Με αυτόν τον τρόπο εισάγει, έστω και σε δεύτερο πλάνο το μητρικό πρόσωπο, δέκτη της εξομολόγησης που όμως φαίνεται να αντιδρά με επικριτικό βλέμμα στην έκρηξη του πάθους της κόρης. Κι αυτό ακριβώς το επικριτικό βλέμμα προσπαθεί να κάμψει στο τέλος όπου επανέρχεται όχι μόνο η ξεκάθαρη δήλωση της αγάπης αλλά και η  έσχατη  απειλή  γι'αυτόνε, μάνα μου, στη μαύρη γη θα μπώ” ικανή να κάμψει κάθε αντίσταση.


Με αυτές οι σκέψεις για τα “στιχάκια” του Μάρκου κατάλαβα τελικά χθες γιατί το Χασαπάκι ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια.

Και το άκουσα μια ακόμα φορά. 





Μεσ'στη χασάπικη αγορά ένα χασαπάκι,
με την ελίτσα και τα φρύδια τα σμιχτά,
όταν με βλέπει και περνάω από μπροστά του,
τη μαχαιρίτσα του στο κούτσουρο κτυπά. 


Τα μαγουλά του κοκκινίζουν και με σφάζουν,
η ομορφιά του μ'έχει κάνει σαν τρελλή,
με γοητεύει, με μαγεύει, με παιδεύει,
τον εσυμπάθησα, μανούλα μου, πολύ.

Εχει ένα μπόι λεβεντιά σαν τη λαμπάδα,
να ξέρεις, μάνα μου, τρελλά τον αγαπώ
και όπως πάω, αν δεν τον πάρω, θα χτικιάσω,
γι'αυτόνε, μάνα μου, στη μαύρη γης θα μπω.




Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

STRANDBEAST !!!






Rhinoceros from Strandbeest on Vimeo.




του παραμυθά Theo Jansen  



Simulation CGI of Theo Jansen 's Mechanism


Για τη Riski και όλα τα άλλα παιδάκια που περνάνε από εδώ.  





Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κύκλος

.
.


    -Πότε μού έχεις ζητήσει κάτι και δεν στο έδωσα;
    -Σου έχω ζητήσει ποτέ κάτι;
    -Όχι. Γι αυτό στα δίνω όλα. 
    .
    .
    .
    Μουσική: Σύνθεση του Alex Wurman
    απο το soundtrack της ταινίας What Doesn't Kill You 
    Η εικόνα από εδώ.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βολικές Διαγνώσεις




Δεν μπορεί! Θα το έχεις πάθει κι εσύ, να ακούς τον άλλον να βήχει και να δοκιμάζεις το λαιμό σου λες και είσαι πριμαντόνα της Λυρικής λίγο πριν την πρεμιέρα. Να σου μιλάνε για ένα σφάχτη στο δεξιό ώμο και αμέσως μετά να νιώθεις έντονη ενόχληση στην ίδια περιοχή. Να σου λένε για ρήξη χιαστού και μετά από λίγο να αρχίσεις να κουτσαίνεις  φλερτάρoντας με την ιδέα του μαγνητικού τομογράφου.

Έτσι και εγώ λοιπόν!  Χθες μια καλή φίλη μού έλεγε ότι διέγνωσαν διαταραχή ελλειματικής προσοχής στο μεγάλο της γιο και αμέσως μόλις άκουσα τα πρώτα συμπτώματα- απροσεξία, διάσπαση της προσοχής και υπερκινητικότητα- αποφάσισα ότι δεν μπορεί, αυτό το έχω κι εγώ!

Διαφορετικά πώς να εξηγήσω τα ορθογραφικά λάθη και τους αναγραμματισμούς που μου ξεφεύγουν και κάνουν μερικούς από σας να μου στέλνουν μεηλ με τίτλο “Επείγον! Λάθη στο ποστ!!!”; Τί άλλο μπορεί να φταίει όταν ξεκινάω μια ανάρτηση που κάθε φυσιολογικός ιστολόγος θα ολοκλήρωνε το πολύ μια ώρα ενώ εγώ μετά από πέντε δεν έχω γράψει ούτε τη εισαγωγή; Πώς μπορεί να εξηγηθεί με άλλο τρόπο ένας φάκελλος που ξεχειλίζει από αναρτήσεις που έχουν μισοαρχίσει ή μισοτελειώσει – όπως το βλέπει ο καθένας το ποτήρι- και με βασανίζουν σαν παλιές ανομολόγητες αμαρτίες.

Όσο για το τρίτο σύμπτωμα, την υπερκινητικότητα, έχω να ομολογήσω ότι μπορεί να περάσω τρεις φορές από τις αναρτήσεις σας πριν αφήσω σχόλιο γιατί την πρώτη και την δεύτερη θα αρπαχτώ από μια λέξη ή μια φράση συνήθως επουσιώδη για να τρέξω στο google και από κει θα ξεστρατίσω για τα καλά σε άλλα μονοπάτια κι από εκεί σε άλλα, με αποτέλεσμα να μην βρίσκω εύκολα το δρόμο της επιστροφής. Νομίζω ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ΕΔΚ*. 


Τελικά δεν μπορεί: πάσχω κι εγώ από διαταραχή ελλειματικής προσοχής(Τέτοιες βολικές διαγνώσεις με καθησυχάζουν κάπως τις άγονες μέρες μου.) 


στη Θ. 


*“Έντονη Διαδικτυακή Υπερκινητικότητα”

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πόθεν μου την ψυχήν κατέλαβες;




 Με ποιό τρόπο κυρίεψες την ψυχή μου; Μήπως με τα μάτια, που μόνο απ` αυτά η ομορφιά εισχωρεί μέσα μας; Γιατί, όπως οι τύραννοι κυριεύουν τις ακροπόλεις και τα οχυρά οι βασιλιάδες και τις βουνοκορφές οι θεοί, έτσι κι ο έρωτας, αφού οχύρωσε την ακρόπολη των ματιών όχι με ξύλα και πλίνθους αλλά μόνο με τα βλέφαρα, εισχωρεί στην ψυχή αθόρυβα και λίγο λίγο, γρήγορα επειδή είναι φτερωτός, ανεμπόδιστα επειδή είναι γυμνός, ακαταμάχητος επειδή είναι τοξότης. Αφού λοιπόν τα μάτια πρώτα αντιλαμβάνονται την ομορφιά, γι αυτό καίγονται, επειδή κάποιος θεός νομίζω θέλησε να έχουν αυτά το ίδιο μονοπάτι και για την ηδονή της όρασης και για την αφορμή του πόνου. Γιατί, κακοί δαδούχοι του έρωτα και περίεργοι μάρτυρες της ομορφιάς του σώματος, πρώτοι επισημάνατε σε μας την ομορφιά, πρώτοι διάδαξατε την ψυχή να θυμάται τις έξωθεν επιρροές και πρώτοι την αναγκάσατε να εγκαταλείψει τον ήλιο και να εξυμνεί ξένη φλόγα. Γι αυτό λοιπόν αγρυπνείτε και καίγεστε μη μπορώντας να γλυτώσετε απ` αυτό που διαλέξατε. Ευτυχισμένοι είναι, ω θεοί, όσοι γεννήθηκαν τυφλοί και δεν διαθέτουν μονοπάτι για να διαβεί ο έρωτας. 



Από το βιβλίο “Φιλοστάτου Επιστολαί ερωτικαί,  1984
 εκδόσεις Αδελφών Τολίδη, μετάφραση Ελένη Γαρίδη





Ο Φιλόστρατος ο Φλάβιος, γεννήθηκε γύρω στο 170 π.Χ στην Λήμνο, έζησε και σπούδασε στην Αθήνα- γι αυτό ήθελε να θεωρείται Αθηναίος. Ταξιδεψε στη Ρώμη, όπου έμεινε πολλά χρόνια και συνδέθηκε με τη σύζυγο του αυτοκράτορα Σέπτιου Σεβήρου, Ιουλία Δόμνα, γυναίκα με σπάνια μόρφωση και αδυναμία στη σοφιστική και τις φιλοσοφικές θεωρίες. Εκείνη τον παρακίνησε να γράψει την βιογραφία του Απολλώνιου του Τυανέως. Στο Φιλόστρατο επίσης αποδίδονται και οι “Βίοι σοφιστών”.


Φωτογραφία: Το έργο του Γιώργου Ρόρρη, “Ξαπλωμένη Γιάννα” 2004, λάδι σε μουσαμά, από την έκθεση «Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από την Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο. (2 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου 2010)