Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Μάκης Καραλάς, ο πρωταθλητής

                                                      η φωτο από εδώ

Τα κατάφερες μπαγάσα!” σκέφτηκα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ όταν είδα τον Ευθύμιο Καραλά να μπαίνει σημαιοφόρος στο στάδιο στο Σότσι. Ξέροντας βέβαια ότι ο Μάκης έχει τη στόφα μεγάλου αθλητή -απίστευτο τσαγανό, ατελείωτη υπομονή και επιμονή για να πετύχει τους στόχους τους- δεν είχα καμιά αμφιβολία.

Τελετή έναρξης της χειμερινής Παραολυμπιάδας του 2014 κι ο Μάκης, είναι ο μόνος έλληνας αθλητής που συμμετέχει. Είναι μάλιστα ένας από τους ελάχιστους αθλητές που έχουν δώσει το παρών και στις δύο διοργανώσεις. Αν δε καταφέρει να κατακτήσει μια θέση στο βάθρο της χειμερινής Παραολυμπιάδας στο Σότσι, θα είναι ο μοναδικός.

η φωτο από εδώ

Ούτως ή άλλως όμως ο Μάκης είναι μοναδικός. Και σαν άνθρωπος και σαν αθλητής. Δυνατός και αισιόδοξος, δε σταματά μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία και εμπόδιο. Με αστείρευτο χιούμορ τα ξεπερνά όλα και συνεχίζει ακάθεκτος να κατακτά κορυφές. 

Όσο για τη λίστα των αθλημάτων με τα οποία έχει καταπιαστεί είναι πραγματικά ατελείωτη: κουνγκ φου, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ, βόλεϊ, ελληνορωμαϊκή πάλη, άρση βαρών μέχρι το ατύχημα που είχε με μηχανή στα 17 του το 1994 κι αμέσως μετά, μπάσκετ με αμαξίδιο, κολύμβηση, άρση βαρών σε πάγκο, όπου είχε και την πρώτη του διάκριση -πέμπτος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα- λάτιν χορό με αμαξίδιο- έκτος στον κόσμο- και στη συνέχεια στη δισκοβολία όπου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2005 στο Ελσίνκι, χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2006 στο Άσεν και χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2007 στην Ταϊπέι.

Στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, το Ολυμπιακό στάδιο σείστηκε από την ιαχή «Ελλάς, Ελλάς, Μάκης Καλαράς», με το αργυρό μετάλλιο ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα το 2008 στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνου με ρίψη 27.98μ κατέκτησε την πέμπτη θέση.

η φωτο  πριν την αναχώρηση για το Πεκίνο

Μετά από δεκαεπτά χρόνια σημαντικών διακρίσεων στη δισκοβολία -κι ενώ στη θέση του οποιοσδήποτε άλλος αθλητής θα είχε επαναπαυθεί στις δάφνες του- ο πάντα ανήσυχος Μάκης άλλαξε ρότα και άθλημα.

Το 2009, ανακάλυψε στο διαδίκτυο ότι το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Νορβηγίας σε συνεργασία με το στρατό διοργάνωναν μια εκδρομή στον Βόρειο Πόλο με στόχο να κάνουν προσβάσιμες κάποιες δραστηριότητες στα χιόνια, για άτομα με αναπηρία. Εξασφάλισε αμέσως τη συμμετοχή του και εκεί, στους -30 βαθμούς ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το sitski. Το αλπικό σκι.

η φωτο από εδώ

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άρχισε να αναζητά τρόπους, όχι απλώς για να συνεχίσει το άθλημα στο οποίο είχε μεταγραφεί από τη δισκοβολία, αλλά για να διαπρέψει και πάλι καθώς το αλπικό σκι είναι παραολυμπιακό άθλημα. Άρχισε προπονήσεις με τον Κώστα Ζιντζόβα, πρώην Ομοσπονδιακό προπονητή Εθνικής Ομάδας σκι και παράλληλα μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να καταφέρει να βρει χορηγούς -μια που η πολιτεία ήταν απούσα- που θα του εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα για τους δυο νέους μεγάλους του στόχους: πρώτα τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Σότσι και έπειτα μια σημαντική διάκριση.

η φωτο από εδώ

Με το πείσμα που τον διακρίνει πέτυχε τον πρώτο. Τις επόμενες μέρες -αύριο, 13 αγωνίζεται στο σλάλομ και στις 15 Μαρτίου στο γιγαντιαίο σλάλομ- θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να πετύχει και τον δεύτερο. Το ηθικό του είναι ακμαιότατο, ζει τις μαγικές στιγμές που ονειρεύεται κάθε αθλητής και είναι αποφασισμένος και πάλι να ξεπεράσει τις αντικειμενικές δυσκολίες των αγώνων-πολύ απότομες πίστες, ομίχλη και το χιόνι – και να διακριθεί, όπως μόνο εκείνος ξέρει. 

η φωτο από εδώ


Καλή επιτυχία Μάκη!




γιουτουμπάκι με την προπόνηση του Μάκη Καραλά στο αλπικό σκί
και άλλο ένα με την καθημερινότητα 





4 σχόλια:

roubinakiM είπε...

υποκλινόμαστε!

Margo είπε...

Απίστευτος, το "μπαγάσας" του πάει γάντι:-)
Πολύ σημαντική η ανάρτηση. Πουθενά δεν έχω ακούσει ή διαβάσει γι αυτόν.
Ευχαριστώ!!!

Τσαλαπετεινός είπε...

roubinakiM: Και θα συνεχίσουμε, γιατί αυτός δεν σταματά με τίποτα!

Τσαλαπετεινός είπε...

Margo: Τα "μεγάλα" κανάλια ούτε μια αναφορά. Σκανδαλώδης αδιαφορία...