Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Feeding an elephant



Στο κάτω επίπεδο στέκεται ο ελέφαντας με το αφεντικό του καθισμένο στη ράχη. Στο πάνω, δυο μέτρα και βάλε πιο ψηλά, εγώ· κοντά στο προστατευτικό πεζούλι. Δίπλα στην πύλη του παλατιού κάποιου νεκρού από χρόνια μαχαραγιά, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Τζαϊπούρ. Έχω ένα μήλο στο σάκο. Το έχω βουτήξει από το πρωινό του ξενοδοχείου. Το βγάζω και το σηκώνω ψηλά. Ο ελέφαντας το παίρνει με την προβοσκίδα κι αντί να το φάει,  το δίνει στο αφεντικό του. Κι εκείνος σε μένα. Επιχειρώ δεύτερη και τρίτη φορά. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Το μήλο από το χέρι μου πάει στην άκρη της προβοσκίδας, από εκεί στα χέρια του αφεντικού και τέλος πάλι στο δικό μου χέρι. “Αν θέλεις να το φάει, πρέπει να το πετάξεις μέσα στο στόμα του” μού λέει.

Κατεβαίνω τα σκαλιά, φτάνω στο κάτω επίπεδο και στέκομαι μπροστά στον ελέφαντα. Από κοντά φαίνεται ακόμα πιο μεγάλος. Το δέρμα του είναι ξερό και ζαρωμένο. Σκύβει και με κοιτάζει. Γύρω από τα μάτια του φυτρώνουν ακανόνιστα μαύρες τρίχες. Ανοίγει τα αυτιά του κι ένα σύννεφο μύγες, ξεβολεύονται και σκορπίζουν. Ύστερα σηκώνει την προβοσκίδα και ανοίγει το στόμα του με ένα τρομερό ήχο. Βλέπω μια γλώσσα ταψί, γεμάτη πηχτό άσπρο σάλιο. Το χνώτο του είναι ό τι πιο βρώμικο έχω μυρίσει ποτέ. Πετάω το μήλο στοχεύοντας τον οισοφάγο. Το μήλο χτυπάει πάνω στην σκοτεινή επιγλωττίδα, την κάμπτει και εξαφανίζεται στο εξωτερικό. Σαν ψίχουλο. Μετά την επιτυχημένη βολή, χωρίς να το καταλάβω, έχω υποχωρήσει δέκα μέτρα. Σε απόσταση ασφαλείας. Εκεί που δεν με πιάνει η μπόχα κι ο φόβος του μεγέθους. Το αφεντικό πάνω στη ράχη του ελέφαντα γελάει κι ανάβει τσιγάρο.  

9 σχόλια:

Σελιτσάνος είπε...

Γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι ό,τι πιο πολιτικό έχει γραφεί εδώ μέσα;

kovo voltes... είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Σελιτσάνο. Όλη αυτή η υποταγή στο αφεντικό αφήνει τον υπόδουλο νηστικό. Εξαιτείας τρόμου στην αρχή, απο επιλογή στη συνέχεια (και αυτό το δεύτερο είναι το εξοργιστικό και καταστροφικό της υπόθεσης...)

Yannis Tsal είπε...

Από το σημειωματάριο της Γκάνας; Αλλά στάσου, αυτός είναι ινδικός ελέφας, όχι αφρικανικός...

Margo είπε...

Τι περιγραφή! Έως εδώ ήρθε η μπόχα της ανάσας του και οι τρεις πρωταγωνιστές ολοζώντανοι με ένα μήλο να πηγαινοέρχεται ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος: Μάλλον γιατί είναι υπόγεια και ύπουλα πολιτικό. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...


kovo voltes...: Επιλογή, συνήθεια ή παραίτηση; Ίσως δεν έχει και τόση σημασία. Το αποτέλεσμα μετράει.

Τσαλαπετεινός είπε...


Yannis Tsal : Μη μου πεις ότι μπορείς να ξεχωρίσεις αφρικανικό από ινδικό ελέφαντα!

Τσαλαπετεινός είπε...


Margo: Μερικά περιστατικά αν και είναι μικρά κι ασήμαντα, παραμένουν ζωντανά στη μνήμη μας γιατί έχουν κάποια δυνατά στοιχεία. ;-)

Yannis Tsal είπε...

Ο ινδικός είναι πιο μεγάλος... Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχουν και μιγάδες!