Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Looking for PM, the movie



Πληροφορίες που διέρρευσαν εδώ και μερικές μέρες,  αλλά μέχρι στιγμής έχουν μόνο ανεπίσημα επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι ομάδα που απαρτίζεται από παραγωγούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς -μερικοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με Όσκαρ- βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με αρμοδίους για την αγορά των δικαιωμάτων του πρόσφατου ελληνικού σίριαλ στο οποίο πρόκειται να βασιστεί πολιτικό θρίλερ με τίτλο "Looking for PM". Η ταινία θα καλύπτει την χρονική περίοδο από την ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό, μέχρι την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Michael Mantell, Λουκάς Παπαδήμος 

Christopher Plummer Κάρολος Παπούλιας 

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι λογικό: εγχώριοι και ξένοι αρθρογράφοι καθώς κι επιφανείς ιστολόγοι για να περιγράψουν τις “ραγδαίες εξελίξεις” καταφεύγοντας σε όρους δανεισμένους από το θέατρο και τον κινηματογράφο, διαπίστωναν κάθε φορά, ότι τελικά και οι πιο δυνατοί, υπολείπονταν  της πραγματικότητας. “Δράμα”, “θέατρο του παραλόγου”, “επιθεώρηση”, ”φαρσοκωμωδία”, “οπερέτα”, “θρίλερ” είναι μόνο μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν ...και να που τώρα  μια ακριβή  διεθνής  παραγωγή, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Tom Hanks Γιώργος Παπανδρέου 

Geoffrey Rush Αντώνης Σαμαράς 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, αλλά όχι από την αρχή, μια που  αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό ποιος δαιμόνιος νους συνέλαβε την ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς της πρόσφατης ελληνικής πολιτικής κρίσης που συγκλόνισε τη χώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ας μην γελιόμαστε, όλον τον κόσμο.

Jean Reno Νικολά Σαρκοζί 

Marianne Sägebrecht, Άγκελα Μέρκελ 

Denzel Washington Μπάρακ Ομπάμα 

Ήδη, εδώ και αρκετές μέρες δουλεύουν πυρετωδώς -κι αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη τους συνεργασία- ο Ethan και ο Joel Coen με τον Pedro Almodóvar. Οι τρεις σκηνοθέτες επί πολλές ώρες κάθε μέρα μελετούν δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο, βλέπουν και ξαναβλέπουν ρεπορτάζ των ημερών και κρατούν πυρετωδώς σημειώσεις, τόσο για το σενάριο όσο και για τη διανομή των ρόλων.

Anjelica Huston Ντόρα Μπακογιάννη

Christopher Lloyd Κων. Μητσοτάκης 

Increíble!" λέγεται ότι αναφώνησε ο Ισπανός σκηνοθέτης διακόπτοντας την γεμάτη ένταση ησυχία που επικρατούσε για ώρες στο studio του 49ου ορόφου κάπου στην 9η Λεωφόρο στο Manhattan της ΝΥ, στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης, ενώ στην Αθήνα οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις δεν είχαν αναδείξει ακόμα νέο πρωθυπουργό. “Απίστευτο υλικό...και μεταξύ μας: το σενάριο είναι σχεδόν έτοιμο!” συνέχισε ο Pedro ανακατεύοντας τα ατίθασα μαλλιά του.

Dianne Wiest  Λούκα Κατσέλη 

Sylvester Stallone Φίλππος Πετσάλνικος 

O Joel, που καθόταν δίπλα του, γύρισε, τον κοίταξε, χαμογέλασε με νόημα και συνέχισε μεθοδικά να βάζει σε τάξη τις σελίδες με τις πρόχειρες σημειώσεις του, τα φωτοαντίγραφα δημοσιευμάτων και τις άπειρες φωτογραφίες που βρισκόταν πάνω στο μεγάλο τραπέζι. Ο Ethan που διάβαζε όρθιος περπατώντας πάνω -κάτω, πέταξε στον αέρα τα χαρτιά που κρατούσε και φώναξε δικαιωμένος: “Στο είπα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η ιστορία ξεπερνάει κάθε φαντασία· ακόμα και τη δική σου.”

Kathy Bates Αλέκα Παπαρήγα 

Matt Damon Αλέξης Τσίπρας 

Guys, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας κι ελπίζω να μην πάει χαμένη” είπε τότε ο Joel κι όταν οι άλλοι δύο τον κοίταξαν παραξενεμένοι έσπευσε να διευκρινίσει: “Δεν ξέρουμε ακόμα τί γίνεται με τα δικαιώματα. Θα τα πάρουμε για να προχωρήσουμε ή η αίτησή μας θα χαθεί στο συρτάρι κάποιου γραφειοκράτη;” Η παρατήρηση του Joel τους προβλημάτισε αλλά ο Pedro προέβλεψε: “Στην κατάσταση που βρίσκονται θα είναι τρελοί αν δε δεχτούν την προσφορά και δεν υπογράψουν αμέσως”.

Robin Williams Ζαν-Κλοντ Τρισέ  

Meryl Streep Κριστίν Λαγκάρντ


John Goodman Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Σίγουρα το θέμα των δικαιωμάτων της ταινίας θα τους απασχολούσε αρκετή ώρα ακόμα, αλλά εκείνη τη στιγμή τους ειδοποίησαν από την είσοδο του κτιρίου ότι το τεράστιο ταμπλό που είχαν ζητήσει ήταν έτοιμο και οι τεχνίτες ήδη ανέβαιναν από τις σκάλες, μια που όσο κι αν προσπάθησαν, δε χωρούσε στον ανελκυστήρα. Μισή ώρα αργότερα, το ταμπλό ήταν τοποθετημένο στον τοίχο που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το μεγάλο τραπέζι και οι τρεις σκηνοθέτες άρχισαν να καρφιτσώνουν πάνω του τις φωτογραφίες των πραγματικών πρωταγωνιστών της ελληνικής κρίσης αλλά κι όλων όσων έπαιξαν ένα ρόλο, έστω και μικρό. Πολιτικών, τεχνοκρατών, δημοσιογράφων και βέβαια ξένων ηγετών.

Helen Mirren Όλγα Τρέμη

Madonna Έλλη Στάη 

Το αμέσως επόμενο στάδιο ήταν φυσικά, να τοποθετήσουν δίπλα σε κάθε μια από αυτές, την εικόνα του ηθοποιού που τελικά θα ενσαρκώσει τον ρόλο. Πραγματικά δύσκολη διαδικασία και πολύ χρονοβόρα, γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο η σχετική εξωτερική ομοιότητα με τους πολιτικούς, αλλά και η προηγούμενη εμπειρία των ηθοποιών σε ρόλους που έχουν κάποιες αναλογίες με τα πραγματικά πρόσωπα.

Jack Nicholson Μ. Βορίδης 


George Clooney Δημήτρης Αβραμόπουλος 

John Turturro  Άδωνις Γεωργιάδης

Λέγεται ότι μια από τις επόμενες μέρες, ο Almodóvar ζήτησε επίμονα από τους συναδέλφους του να περάσει από την άλλη πλευρά της κάμερας και να εμφανιστεί για πρώτη φορά σαν ηθοποιός, παίζοντας το ρόλο του Γιώργου Καρατζαφέρη. Εκείνοι δέχτηκαν αμέσως την πρόκληση αναγνωρίζοντας κάποια ομοιότητα και στη συνέχεια, μια που έγινε η αρχή ήταν φυσικό να σκεφτούν και άλλους δύο σκηνοθέτες: τον Michael Moore και στον Aki Kaurismäki, για τους ρόλους του Θεόδωρου Πάγκαλου και του Όλι Ρεν αντίστοιχα. Οι βασικότεροι ρόλοι πάντως, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν “κλειδώσει” και μέχρι τις αρχές  Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διανομή.

Pedro Almodóvar Γ. Καρατζαφέρης 


Michael Moore Θεόδωρος Πάγκαλος 


Aki Kaurismäki  Όλι Ρεν

Είναι γνωστό βέβαια ότι δε συνηθίζεται να αναλαμβάνουν το casting σεναριογράφοι· σε αυτήν την περίπτωση όμως, εξ αρχής κρίθηκε αναγκαίο. Τα περισσότερα από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στο ελληνικό θρίλερ είναι άγνωστα στο διεθνές κοινό. Οι τρεις σκηνοθέτες, που ανέλαβαν το σενάριο, όλες αυτές τις μέρες που εμείς κοντεύουμε -ως συνήθως να ξεχάσουμε τι συνέβη- έχουν όχι απλώς μελετήσει σε βάθος και με μοναδικό ζήλο, τους χαρακτήρες, τον βίο και την πολιτεία του κάθε προσώπου, αλλά επέκτειναν την έρευνα και τη μελέτη τους στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.
Sean Penn Γιάννης Ραγκούσης
  

 Λέγεται μάλιστα ότι ο διεθνούς φήμης ιστορικός Mark Mazower και συγγραφέας του βιβλίου “Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου", ένα πρωινό της προηγούμενης βδομάδας, βγήκε από το πανεπιστήμιο Columbia στο οποίο είναι καθηγητής, κουβαλώντας δύο παραφουσκωμένους χαρτοφύλακες. Κατηφόρισε μέχρι το σταθμό του υπόγειου στη γωνία 116 st και Broadway και μισή ώρα αργότερα εθεάθη να μπαίνει στο κτίριο που βρίσκεται το studio. Από εκεί, δεν έφυγε παρά αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, χωρίς όμως τους χαρτοφύλακες, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι ο καθηγητής, όχι απλώς άφησε όλο το υλικό που μετέφερε, αλλά παρέμεινε όλη την ημέρα γιατί έκανε εντατικό μάθημα ελληνικής ιστορίας στους τρεις σκηνοθέτες.

Nicolas Cage: Ανδρέας Λοβέρδος 


Philip Seymour Hoffman Ευάγγελος Βενιζέλος 

Εύλογα, για όποιον είχε το κουράγιο να φτάσει μέχρι σε αυτό το σημείο, γεννιέται το ερώτημα: “Ποιός θα σκηνοθετήσει αυτή την ταινία;” Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα. Οι πληροφορίες είναι πολύ συγκεχυμένες. Κάποιος από τους παραγωγούς, όταν αντιμετώπισε την ίδια ερώτηση, είπε αναστενάζοντας ότι θα έπρεπε να ζούσε ο Robert Altman, του Gosford Park και των Short Cuts για να σκηνοθετήσει αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα. Για να δώσω πάντως μια απάντηση μπορώ απλώς να αναφέρω -πάντα με κάθε επιφύλαξη- ότι έχουν ακουστεί τα ονόματα του Clint Eastwood, του Martin Scorsese αλλά και των πολύ νεώτερων Steven Soderberg και Stephen Gaghan.

Melina Kanakaredes   Άννα Διαμαντοπούλου 

Julianne Moore  Βάσω Παπανδρέου


Κλείνοντας κι αφού υποσχεθώ ότι η κανονική ροή των αναρτήσεων του ιστολογίου θα διακόπτεται κάθε φορά που θα έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την πορεία της ταινίας, να ξεκαθαρίσω με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι κάποιες φήμες που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέροντας ότι μέρος ή το σύνολο των εσόδων της ταινίας θα διατεθεί υπέρ της χώρας μας, για τη μείωση  του ελληνικού χρέους, είναι παντελώς ανυπόστατες.

Robert De Niro Μάκης Ψωμιάδης 


Μουσική: Από το soundtrack της ταινίας του 1962, Τhe Manchurian Candidate, του David Amram


Οι εικόνες που παρεμβάλλονται, όπως  θα έχετε ήδη καταλάβει, προέρχονται από το ταμπλό που βρίσκεται στο studio του 49ου ορόφου κάπου στην 9η λεωφόρο, στη ΝΥ...



27 σχόλια:

Ιφιμέδεια είπε...

Χωρίς ίχνος κολακείας έχεις τεράστιο ταλέντο στο casting!!!

Βρήκα όλες σου τις επιλογές άριστες!

(μόνο με ποσοστά αυτής της ταινίας σωζόμαστε ως κράτος)

SoDurck είπε...

Καταπληκτικό! Κορυφαίο! Ευφυές! Μανιιφίκ! και σε λόγο και σε σκηνοθεσία! Τόσο μα τόσο καλό που άνετα θα έλεγα ότι είναι δική σου ιστορία - ξεκάθαρα, και όχι οι φήμες που ακούγονται... :)

Καλημέρα!!

Ανώνυμος είπε...

Ω τι πήγες κι έκανες πάλι! Να σου πω την αλήθεια στην αρχή μου φάνηκε αστείο, καθώς όμως κατέβαιναν οι εικόνες πάγωσε το χαμόγελο. Και καλά να βάλεις τον ΓΑΠ δίπλα στον Τομ Χανκς (ειδικά στην εκδοχή του Φόρεστ Γκαμπ ταιριάζει γάντι) αλλά το να μας δείχνεις δίπλα δίπλα την Τζούλιαν Μουρ με τη Βάσω τη Ντάγκλα είναι ως και ιεροσυλία. Θέλω όμως και μία προσωπική χάρη από 'σένα που φαίνεται να γνωρίζεις καλά πρόσωπα και πράγματα, σε ξορκίζω δηλαδή, στα πόδια σου πέφτω, αν είναι να γυριστεί ταινία μην βάλετε τον Κλούνι-Αβραμόπουλο, να χαρείτε δηλαδή, ας μην βοηθήσουμε να διαιωνιστεί αυτή η γκροτέσκα φιγούρα στο πέρασμα της ιστορίας κι ας πούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ! Θα μου την κάνεις αυτή τη χάρη εσύ που είσαι πουλάκι καλό;

Theorema είπε...

Άπαιχτος!!!!!!!!
Αντε και στις Κάνες :) :) :)

(ακολουθούν χειροκροτήματα, φλας, φωνές από κάτω...) :)

xomeritis είπε...

PERFECT 10!

Σελιτσάνος είπε...

Τι τραβάτε κι εσείς του πολιτιστικού ρεπορτάζ!

fnsgr είπε...

Πωωωω, τι τέλειο θα ήταν να γυρνούσαν όντως μια τέτοια ταινία και μάλιστα οι αδερφοί Κοέν! :D

Τσαλαπετεινός είπε...

Ιφιμέδεια: Μπα! Τα παιδιά ότι έκαναν, ο Pedro, o Joel κι ο Ethan. Εγώ δε βοήθησα καθόλου... ;-)

(λέτε να πάει καλά; )


SoDurck: Θες να πεις ότι κι εσύ έμαθες τις φήμες; Κι εγώ που νόμιζα ότι πρόλαβα να δημοσιεύσω πρώτος την είδηση...
Καλό σου απόγευμα!

Τσαλαπετεινός είπε...

silentcrossing: Κοίταξε! Επειδή είσαι φίλος και μόνο γι αυτό, θα κάνω μια προσπάθεια, θα πω κάτι στα παιδιά μπας και αντικαταστήσουν τον George αν και φοβάμαι ότι τουλάχιστον οι ρόλοι που είδες εδώ σήμερα έχουν κλειδώσει. Κι αυτοί ξέρεις, άμα πουν “κλείδωσε”, το εννοούν. Άσε που δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ρουσφέτι...

Τσαλαπετεινός είπε...

 Theorema: Μακάρι! Για την Ελλάδα ρε γμτ!
(κόκκινο χαλί δεν έχει; )


Thomas Xomeritis: Ωραία! Ένα εισιτήριο είναι εξασφαλισμένο ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Σελιτσάνος: Επειδή εσείς εκτιμάτε τον κόπο μας, θα σας αποκαλύψω κάτι ακόμα, αλλά προς Θεού μη διαρρεύσει. Στα σκαριά βρίσκεται και μια τηλεταινία με τίτλο The Signature


 fnsgr: Αδύνατον να σκηνοθετήσουν οι Κοέν αυτή την ταινία! Έχουν το σενάριο, έχουν το κάστινγκ, δεν μπορούν να γίνουν χίλια κομμάτια.
;-)

Σταυρούλα είπε...

Ευφάνταστο!! :)

Συμφωνώ με την Ιφιμέδεια, όσον αφορά το casting ;)

Τσαλαπετεινός είπε...

renata: Ε, μα τότε θα σου πω ότι είπα και στην Ιφιμέδεια: Τα παιδιά, αυτά δούλεψαν. Εγώ δε βοήθησα καθόλου...

Καλό μας απόγευμα
;-)

ritsa masoura είπε...

Απίστευτο!!!!

Τσαλαπετεινός είπε...

ritsa masoura : "Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι λογικό..."

Καλησπέρα!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Εγώ έχω να πω ότι "δεν υπάρχει",που λέμε,αυτή η αχαλίνωτή σου φαντασία!Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,σε μερικές φωτό γέλασα με τις αντιπαραθέσεις και νομίζω πως σε μερικές είσαι αχτύπητος!
Καλησπέρα.

Τσαλαπετεινός είπε...

ολα θα πανε καλα...: Άμα ακούς επί δέκα μέρες "πολιτικό θρίλερ" και "πολιτικό θρίλερ" δε χρειάζεται φαντασία. Το σενάριο είναι έτοιμο, οι "ήρωες" το ίδιο, ο τίτλος μπροστά σου... οπότε απλώς προχωράς στη διανομή. ;-)

Καλό σου βράδυ

Yannis Tsal είπε...

Θα έλεγα πως είχε από την εποχή του Berlin-Alexanderplatz να γνωρίσει η έβδομη τέχνη τέτοια εποποιία! Ελπίζω να εμφανιστείς και ο ίδιος σε μια cameo appearance!

Τσαλαπετεινός είπε...

Yannis Tsal:Καλή ιδέα να εμφανιστώ κι εγώ σε ένα μικρό ρόλο!
Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να πετάξω από την καμινάδα του προεδρικού μεγάρου λίγο πριν εμφανιστεί ο λευκός καπνός...

karagiozaki είπε...

εντάξει, δεν λέω πολλά, κλαπ κλαπ χειροκροτώ. γέλια, πολλά γέλια. :)

Τσαλαπετεινός είπε...

karagiozaki: Μάλλον χειροκρότησες και γέλασες πολύ δυνατά·μου έκαναν παράπονα από γειτονικά μπλογκς, ξέρεις τώρα "ώρα κοινής ησυχίας" κλπ κλπ.


Να σαι καλά ;-)

apos είπε...

Εκπληκτική επιλογή, πραγματικά. Αν και με πόνεσε η ομοιότητα της Kathy Bates και της Helen Mirren με αυτά τα δύο ελεεινά υποκείμενα.
Oh well, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Τσαλαπετεινός είπε...

apos: Δεν έχω αποφασίσει ποιες ομοιότητες με πονάνε πιο πολύ. Πάντως όταν κατηφορίζω το ποστ, κοιτάζω μόνο τις φωτο που βρίσκονται στα αριστερά.

www.u-hoo.gr/gianniskafatos είπε...

xaxaxaxaxa xaρά στο κουράγιο για το ψάξιμο! Λιώνω με Συλβέστερ Πετσάλνικο!

Τσαλαπετεινός είπε...

giannis kafatos: Ένα σου λέω για το ψάξιμο: κόντεψα να το παρατήσω λίγο πριν το τέλος. ;-)

Καλό Σαββατόβραδο!

Odyssey είπε...

τσαλαπετεινώθηκαν

Ανώνυμος είπε...

ξεχασατε τον Κλιντ Ηστγουντ σε ρολο Προβοπουλου