Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Από σήμερα...UNFOLLOW


Έχω στα χέρια μου το πρώτο τεύχος του περιοδικού UNFOLLOW. Πέρα από την γοητεία που έχει ούτως ή άλλως κάθε νέο έντυπο, χάρηκα το μικρό -γι αυτό και εύχρηστο- σχήμα του και κυρίως την απέριττη εμφάνισή του. Μετά από την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί για χρόνια, πρώτα τα μάτια μας και μετά η αισθητική μας ξεφυλλίζοντας περιοδικά και έντυπα, οι λιτές σελίδες του UNFOOLLOW  φαντάζουν όαση. Ευανάγνωστη μαύρη γραμματοσειρά σε λευκό φόντο, ελάχιστες, καλές φωτογραφίες -όπου είναι απολύτως απαραίτητες - και χαρτί που σου δίνει την αίσθηση ότι γυρίζεις σελίδες βιβλίου.

Δεν έχω διαβάσει ακόμα παρά μόνο το εξαιρετικό κείμενο του Old Boy στη σελίδα 18 με τίτλο “Η ιστορική γλύκα” και φυσικά θα συνεχίσω με το κείμενο του πιτσιρίκου αφού ευχηθώ στους συντελεστές του: Καλοτάξιδο! 




Αντιγράφω το δελτίο τύπου

Το UNFOLLOW είναι μηνιαίο, έντυπο, ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Γεννιέται από το περιβάλλον της κρίσης και προσπαθεί να αντιτάξει στην Κατάσταση Εξαίρεσης, που κυριαρχεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική, την ανάγκη για παρατήρηση, καταγραφή, ανάλυση και καλύτερη περιγραφή του κοινωνικού πεδίου.

Το UNFOLLOW είναι περιοδικό με πολιτική δημοσιογραφία και ρεπορτάζ, σχολιασμό και ανάλυση, λογοτεχνία και πολιτιστική κριτική. Φτιάχνουμε ένα περιοδικό για αναγνώστες με πολιτική συνείδηση. Και δεν δεχόμαστε αυτό που διατείνονται τα υπάρχοντα ΜΜΕ, ότι «ο κόσμος δεν διαβάζει». Εμείς πιστεύουμε ότι διαβάζει και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάτι που αξίζει να διαβαστεί.

Αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα τέτοιο περιοδικό πρωτίστως για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, επιθυμούμε να σταθεί στο «κέντρο» της ενημέρωσης και όχι στο περιθώριο – δεν φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα «εναλλακτικό» έντυπο αλλά ένα επαγγελματικό, δημοσιογραφικό περιοδικό, με ευρεία απεύθυνση, ωστόσο με άλλο ήθος και άλλη αντίληψη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Απεχθανόμαστε την εντυπωσιοθηρία. Δεν δημιουργούμε θέμα εκεί όπου δεν υπάρχει. Πιστεύουμε ότι αρκούν όσα υπάρχουν και δεν αναδεικνύονται επειδή απειλούν. Αν έχουμε μία αρχή, πάνω από όλα, είναι η εξής: καταγράφουμε ό,τι χρειάζεται να καταγραφεί, αποκαλύπτουμε ό,τι χρειάζεται να αποκαλυφθεί, αναλύουμε ό,τι χρειάζεται να αναλυθεί, και δεν ταυτιζόμαστε εκ προοιμίου με καμία παράταξη, καμία οπτική και καμία θέση. Το ότι ασκούμε κριτική σε ένα φαινόμενο ή σε μία κίνηση δεν μας τοποθετεί αυτομάτως στο πλευρό των όποιων αντιπάλων τους. Και μολονότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της χειραφέτησης όλων, κυρίως μέσω της σκέψης, της γνώσης, της αμφισβήτησης και της πολιτικής συμμετοχής, δεν αποδεχόμαστε ότι έχουμε «φυσικούς» ή αυτονόητους συμμάχους. Σύμμαχός μας είναι η αλήθεια και όποιος συντάσσεται μαζί της.

Το πιο κρίσιμο για την ανεξαρτησία κάθε ΜΜΕ και πολύ περισσότερο ενός περιοδικού σαν το UNFOLLOW, που θέλει να αποφασίζουν γι’ αυτό μόνο οι δημοσιογράφοι, οι συνεργάτες του, και το αναγνωστικό κοινό που το εμπιστεύεται, είναι η χρηματοδότησή του. Ως εκ τούτου, επιλέγουμε να μην έχουμε «εξωτερικό» χρηματοδότη ή επενδυτή – είτε φανερό είτε σκιώδη. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύνδεση με οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε οπωσδήποτε τη βιωσιμότητα του περιοδικού, στην καλύτερη περίπτωση όμως θα έριχνε σκιές στο κύρος του και στη χειρότερη θα τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία του – όπως συμβαίνει με τα ΜΜΕ που κυριαρχούν στο τοπίο της ενημέρωσης τώρα. Έτσι, αποφασίσαμε το εξής: Εμείς, οι δημοσιογράφοι του UNFOLLOW, θα καταβάλουμε τα έξοδα για την εκτύπωση και τη διανομή και θα βασιστούμε στις πωλήσεις. Αν εσείς, οι αναγνώστες, βρείτε το περιοδικό ενδιαφέρον και το αγοράσετε, τότε θα αμειφθούμε για την εργασία μας. Είναι απολύτως στο δικό σας χέρι να στηρίξετε το UNFOLLOW, αγοράζοντάς το και διαβάζοντάς το κάθε μήνα!

Το UNFOLLOW εκδίδεται και διευθύνεται από τους συντάκτες του.

Συντακτική ομάδα: Ηρακλής Αδύρης, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Κώστας Βαξεβάνης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μαρία Βελβιτσάνου, Έφη Γιαννοπούλου, Κώστας Εφήμερος, Αχιλλέας Ζαβαλλής, Αυγουστίνος Ζενάκος, M. Hulot, Κατερίνα Κιτίδη, Πάρης Μήτσου, Στεφανία Μιζάρα, Νικόλας Μπαρδάκης, Old Boy, Πιτσιρίκος, Σπύρος V.J., Θεόφιλος Τραμπούλης, Γιώργος Τσιάρας, Μιλτιάδης Φίνος, Παναγιώτης Φραντζής, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Χαρίτος, Άρης Χατζηστεφάνου, Νέλλη Ψαρρού

Σχεδιασμός: Χρήστος Λιάλιος
Συντονιστές: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Έφη Γιαννοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Πιτσιρίκος, Θεόφιλος Τραμπούλης, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος
Επιμέλεια φωτογραφιών: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Ατελιέ: Μαρία Βελβιτσάνου
Διόρθωση: Λιάνα Καρπούζη
Εκτύπωση: Ηλιότυπο Α.Ε.Β.Ε.Ε.
Διανομή: Ευρώπη Α.Ε.
Σχήμα: 14x21εκ. Σελίδες: 128 Τιμή τεύχους: 5 ευρώ



το mail του περιοδικού : info@unfollow.gr.com

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, θα το ψάξω κι εγώ εδώ γύρω, ελπίζω να έχει διανομή στην επαρχία. Να σου πω την αλήθεια μου, έχω χρόνια να δώσω λεφτά σε ελληνική εφημερίδα ή περιοδικό και δεν σκόπευα να το ξανακάνω, νομίζω όμως ότι αυτό θα αξίζει τον κόπο (και η τιμή του πάντως είναι αρκετά δελεαστική...)
Θα ξαναπεράσω τις επόμενες μέρες με περισσότερες εντυπώσεις...

Σελιτσάνος είπε...

Να ελπίζω και σε δυνατότητα συνδρομής;

γρηγόρης στ. είπε...

Καλή αρχή! (και ελπίζοντας να φτάσει και σε μας τους επαρχιώτες)

Σταυρούλα είπε...

Θα το ψάξω το Σ-κ.

Το στήσιμο και τα γραφικά έχουν γίνει από εξαιρετικής αισθητικής γραφίστα, που είναι και μπλόγκερ.

Καλησπέρα :)

Old Boy είπε...

Να σαι καλά, Τσαλ :)

Theorema είπε...

Καλοτάξιδο και εύχομαι, αν το θέλετε, να σας βλέπουμε συχνά και μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η προσπάθεια των συναδέλφων. Ρεπορτάζ με αξιοπρέπεια στην πηγή της είδησης απο έγκυρες και ανεξάρτητες πένες. Ήταν κάτι που χρειαζόταν αυτό το περιοδικό στην κρίση που διέρχεται ο Τύπος.

Theodota είπε...

Ήσουν εκεί; Μάλλον πήγα νωρίς και δεν είδα, ξενύχτικο βρωμόπουλο! Καλή επιτυχία στο καινούριο και πολύ ενδιαφέρον περιοδικό...

Σταυρούλα Σανίδα είπε...

Ακούγεται πολύ δημιουργική η πρωτοβουλία αυτή! Καλή επιτυχία!

Yannis Tsal είπε...

Unfollow, pick & roll :)
Καλή επιτυχία ευχόμαστε στη νέα εκδοτική προσπάθεια με τις ενδιαφέρουσες καινοτομίες (όπως οι διαστάσεις 21χ14, δηλ. όσο ενός μέτριου βιβλίου) και γιατί όχι, να σε καμαρώσουμε κι εσένα στη συντακτική ομάδα, ίσως στη στήλη μαγειρικής!

Αυγουστίνος είπε...

Να είσαι καλά, Τσαλαπετεινέ, ευχαριστούμε!

Τσαλαπετεινός είπε...

Silentcrossing: Ελπίζω ότι θα το έχεις ήδη βρει το πρώτο τεύχος και θα το έχεις διαβάσει. Αν όχι μπορείς να επικοινωνήσεις με το περιοδικό. Έχω προσθέσει το μέηλ, στο ποστ.

Καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου.



Σελιτσάνος: Ρώτησα και μου είπαν : “οι συνδρομές είναι υπό μελέτη και ενδεχομένως να μπουν μπρος
αλλά το σίγουρο είναι ότι στην επαρχία κυκλοφορεί. Αν δεν το βρίσκουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιοδικό”

Τσαλαπετεινός είπε...

 γρηγόρης στ.: Λογικά θα πρέπει να έχει φτάσει και σε σας.
Καλό σου απόγευμα


renata: Ακόμα κι αν είχα προλάβει να το διαβάσω ώστε να γράψω κάτι πιο ουσιαστικό για το περιοδικό, σίγουρα θα αναφερόμουν και πάλι στην αισθητική του!

Καλησπέρα!

Τσαλαπετεινός είπε...

Old Boy: Καλή δύναμη Old

 Theorema: Μα ο Old είναι στην συντακτική ομάδα. Είμαι σίγουρος πως σε κάθε τεύχος θα υπάρχει κείμενό του.

Άνεργοι Δημοσιογράφοι: Ενώνουμε τις ευχές μας λοιπόν!

Τσαλαπετεινός είπε...

Theodota: Προφανώς αναφέρεσαι στο πάρτι που έγινε την Πέμπτη. Όχι δεν πήγα... αντ` αυτού είδα μια κακή παράσταση.


Σταυρούλα Σανίδα : Δημιουργική πρωτοβουλία και έμπρακτα και ουσιαστικά αισιόδοξη. ;-)

Τσαλαπετεινός είπε...

Yannis Tsal: Το μέγεθος είναι γοητευτικό αφού θυμίζει βιβλίο και πολύ πρακτικό.

(δεν νομίζω να περιλάβουν σελίδα για μαγειρική, αλλά και να το κάνουν σίγουρα σε αυτή έχει θέση κάποιος σοβαρός σεφ κι όχι ο ερασιτέχνης αδελφός σου)



Αυγουστίνος: Ελπίζω να πάει καλά το περιοδικό και στα 100 τεύχη να γίνει ένα μεγάλο πάρτι – το λέω από καημό που έχασα το πάρτι της Πέμπτης. ;-)